Akgün'den Dünya Kadın Hakları Günü Mesajı

GÜNDEM 05.12.2018 - 10:34, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Akgün'den Dünya Kadın Hakları Günü Mesajı

İyi Parti Denizli İl Başkanı Hasan Akgün Dünya Kadın Hakları Günü dolayısı ile mesaj yayınladı.   Bugün Dünya Kadın Hakları günü, aynı zamanda "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı" tanınmasının 84'üncü yılıdır.   Akgün; "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımızın her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanıdı. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupa'daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Seçme ve seçilme hakkına Fransa'da kadınlar 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular.    Tarihimize Baktığımızda Türk kavimlerinde,boylarında,hanlıklarında kadınımızın yeri her zaman ilk sıralarda olmuş,toplum içerisinde ayrıcalıklara sahip olarak gereken değer verilmiştir. Yakın tarihimizde de kadınımıza hakları bir çok ülkeden önce verilerek Türk Milleti olarak hayatın içinde gereken yer ve haklar sağlanmıştır. Hiç Unutulmaması gerekense, kadınlarımızın Kurtuluş Savaşımızda da özveri ile özgürlüğe düşkünlüğü, esareti asla kabul etmeyen tavrı, savaş esnasında gösterdiği üstün gayretlerle bunu bir kere daha ispatlayıp tüm dünyaya göstermiştir.   Bir annenin cepheye gönderirken oğluna ettiği tembih buna güzel bir örnektir.   ‘’Oğul, bu ezan susacaksa, bu bayrak inecekse sakın ola geri dönmeyesin’’   İşte Türk Milleti olarak böyle üstün vasıflara haiz olan kadınlarımıza sahip olmanın mutluluğuyla, 5 Aralık 1934 tarihinden bu yana Dünya Kadın Hakları günü olarak kutlanan bu anlamlı gün dolayısıyla başta Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener olmak üzere, hayatın bütün yükünü beraber sırtladığımız, sergiledikleri başarılarla bize ilham veren kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümünü kutluyor, istiklal savaşımızda kahramanca mücadele eden kadın kahramanlarımızı rahmet ve minnetle yâd ediyorum" dedi.

İyi Parti Denizli İl Başkanı Hasan Akgün Dünya Kadın Hakları Günü dolayısı ile mesaj yayınladı.

 

Bugün Dünya Kadın Hakları günü, aynı zamanda "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı" tanınmasının 84'üncü yılıdır.

 

Akgün; "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınlarımızın her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanıdı. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupa'daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Seçme ve seçilme hakkına Fransa'da kadınlar 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular. 

 

Tarihimize Baktığımızda Türk kavimlerinde,boylarında,hanlıklarında kadınımızın yeri her zaman ilk sıralarda olmuş,toplum içerisinde ayrıcalıklara sahip olarak gereken değer verilmiştir. Yakın tarihimizde de kadınımıza hakları bir çok ülkeden önce verilerek Türk Milleti olarak hayatın içinde gereken yer ve haklar sağlanmıştır. Hiç Unutulmaması gerekense, kadınlarımızın Kurtuluş Savaşımızda da özveri ile özgürlüğe düşkünlüğü, esareti asla kabul etmeyen tavrı, savaş esnasında gösterdiği üstün gayretlerle bunu bir kere daha ispatlayıp tüm dünyaya göstermiştir.

 

Bir annenin cepheye gönderirken oğluna ettiği tembih buna güzel bir örnektir.

 

‘’Oğul, bu ezan susacaksa, bu bayrak inecekse sakın ola geri dönmeyesin’’

 

İşte Türk Milleti olarak böyle üstün vasıflara haiz olan kadınlarımıza sahip olmanın mutluluğuyla, 5 Aralık 1934 tarihinden bu yana Dünya Kadın Hakları günü olarak kutlanan bu anlamlı gün dolayısıyla başta Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener olmak üzere, hayatın bütün yükünü beraber sırtladığımız, sergiledikleri başarılarla bize ilham veren kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümünü kutluyor, istiklal savaşımızda kahramanca mücadele eden kadın kahramanlarımızı rahmet ve minnetle yâd ediyorum" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.