Amerikan Şifa Kaynağı Çameli Sofrasının Vazveçilmezi

YAŞAM 03.12.2019 - 16:56, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Amerikan Şifa Kaynağı Çameli Sofrasının Vazveçilmezi

Anavatanı Amerika olan şifa kaynağı Gayazak Otu, Denizli'nin Çameli İlçesi'nde sofraların vazgeçilmezi haline geldi.   PAPAZLAR AVRUPA'YA GETİRMİŞ   Denizli’nin Çameli İlçesinde bolca bulunan kazayağı Otu sofraların lezzet kaynağı olması yanı sıra her derde deva dedirten bir özelliğe sahip. Kazayağı otu, otsu bir bitki ve ıspanakgiller familyasına ait. Ana vatanı orta ve kuzey Amerika’nın güneyi olan bu şifa kaynağını zamanında Papazların Avrupa’ya getirildiği söyleniyor.     SOFRALARA LEZZET KATIYOR   Çameli’nin doğasında yetişen Gayazak  otu daha çok sulak ve gölet alanlarında hayat buluyor. Çameli’de Aralık ayında toplanan bu ot türü için İlçenin İmamlar Mahallesinde ve çevresindeki ev hanımları sık sık sulak alanlara giderek bu gibi suya aldırış etmeden lezzetli ve şifalı ot için zahmet etmeden topluyorlar. Gayazak Otu Toplayan İmamlar Mahallesinden Nevri Yılmaz, "Bu mevsimde topluyoruz. Buz gibi suyun içerisinde ellerimizle toplayıp sofralarımızda ayrı bir lezzet katıyor"  dedi.     HEM TURŞUSU YAPILIYOR HEM  ÇAYI   Gayazak  otunun faydaları bitmiyor isterseniz mis kokulu böreklerin yanı sıra çeşitli yemek türlerini de yapabilir. İsterseniz odun ateşinde kavurarak ve haşlanarak tüketildiği gibi değişik aramolarla üzerine yoğurt  ve sarımsaklı soslarla lezzetli bir menü olarak sofralarınızda misafirlerinize servis edebilirsiniz.   HASTALARA ŞİFA KAYNAĞI   Gayazak  otu içindeki mineral ve vitaminler bir çok hastalığa deva oluyor. Kansızlık, Kan şekerinin dengeleme ,kolesterolü dengelemesi ,Astım hastalığı Bağışıklık sisteminin güçlendirmesi ,mide kasılmalarına iyi gelmesi , Vücuda dinçlik veriyor, kendimizi daha zinde hmemizi sağlıyor,  Saçlarında kepek olanların da imdadına yetişen bitki, kepek sorununun üstesinden hızla geliyor. öksürük gibi hastalıklara iyi gelen kazayağı otu bölge halkından bolca tüketilmektedir.   HAZIRLANIŞI   Gayazak  otunun yenen kısımları körpe sapları ve sert ve kart saplarından ayrılmış yeşil yapraklarıdır. Güzelce yıkadığınızdan emin olduğunuz temiz durumdaki bitkiyi kazayağı otu yemeği, kazayağı otu turşusu, kazayağı otu salatası, kazayağı otu böreği ve kazayağı otu köftesi versiyonlarında mutfağınızda pişirebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.  

Anavatanı Amerika olan şifa kaynağı Gayazak Otu, Denizli'nin Çameli İlçesi'nde sofraların vazgeçilmezi haline geldi.

 

PAPAZLAR AVRUPA'YA GETİRMİŞ

 

Denizli’nin Çameli İlçesinde bolca bulunan kazayağı Otu sofraların lezzet kaynağı olması yanı sıra her derde deva dedirten bir özelliğe sahip. Kazayağı otu, otsu bir bitki ve ıspanakgiller familyasına ait. Ana vatanı orta ve kuzey Amerika’nın güneyi olan bu şifa kaynağını zamanında Papazların Avrupa’ya getirildiği söyleniyor.

 

 

SOFRALARA LEZZET KATIYOR

 

Çameli’nin doğasında yetişen Gayazak  otu daha çok sulak ve gölet alanlarında hayat buluyor. Çameli’de Aralık ayında toplanan bu ot türü için İlçenin İmamlar Mahallesinde ve çevresindeki ev hanımları sık sık sulak alanlara giderek bu gibi suya aldırış etmeden lezzetli ve şifalı ot için zahmet etmeden topluyorlar. Gayazak Otu Toplayan İmamlar Mahallesinden Nevri Yılmaz, "Bu mevsimde topluyoruz. Buz gibi suyun içerisinde ellerimizle toplayıp sofralarımızda ayrı bir lezzet katıyor"  dedi.

 

 

HEM TURŞUSU YAPILIYOR HEM  ÇAYI

 

Gayazak  otunun faydaları bitmiyor isterseniz mis kokulu böreklerin yanı sıra çeşitli yemek türlerini de yapabilir. İsterseniz odun ateşinde kavurarak ve haşlanarak tüketildiği gibi değişik aramolarla üzerine yoğurt  ve sarımsaklı soslarla lezzetli bir menü olarak sofralarınızda misafirlerinize servis edebilirsiniz.

 

HASTALARA ŞİFA KAYNAĞI

 

Gayazak  otu içindeki mineral ve vitaminler bir çok hastalığa deva oluyor. Kansızlık, Kan şekerinin dengeleme ,kolesterolü dengelemesi ,Astım hastalığı Bağışıklık sisteminin güçlendirmesi ,mide kasılmalarına iyi gelmesi , Vücuda dinçlik veriyor, kendimizi daha zinde hmemizi sağlıyor,  Saçlarında kepek olanların da imdadına yetişen bitki, kepek sorununun üstesinden hızla geliyor. öksürük gibi hastalıklara iyi gelen kazayağı otu bölge halkından bolca tüketilmektedir.

 

HAZIRLANIŞI

 

Gayazak  otunun yenen kısımları körpe sapları ve sert ve kart saplarından ayrılmış yeşil yapraklarıdır. Güzelce yıkadığınızdan emin olduğunuz temiz durumdaki bitkiyi kazayağı otu yemeği, kazayağı otu turşusu, kazayağı otu salatası, kazayağı otu böreği ve kazayağı otu köftesi versiyonlarında mutfağınızda pişirebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.