Anadolu 500’de Denizli’den 23 Firma

EKONOMİ 14.12.2020 - 09:58, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:53
 

Anadolu 500’de Denizli’den 23 Firma

Ekonomist Dergisinin her yıl Türkiye Ekonomi Bankası işbirliği ile gerçekleştirdiği Anadolu’nun en büyük 500 şirketi araştırmasının 2019 yılına ait sonuçları açıklandı. Ekonomist Dergisi’nin 17 yıldır aralıksız olarak yürüttüğü araştırmada 3 büyük ilin dışında kalan, büyük holdinglere bağlı olmayan ve yabancı sermaye payı yüzde 50’nin altında olan şirketler Anadolu şirketi olarak kabul ediliyor. Araştırmaya göre Denizlili 23 firma listede yerini aldı.   2019 değerlendirmelerine göre, Anadolu 500 listesine giren Denizlili şirketlerin sayısı geçen yıla göre 7 firma azalarak 23 olurken; listeye yeni giren 3 firma bulunuyor. Dolayısıyla geçen sene sıralamaya giren 10 firma, artık sıralamada yer almıyor. Denizlili firmalar sıralamasında ilk sırada yer alan Er-Bakır genel sıralamada 4. Sırada yer aldı. Yapısal benzerliğinden ötürü Denizli Sanayi Odası’nın kıyaslama yaptığı diğer iller Gaziantep, Kayseri, Konya ve Manisa’da düşüş gözlenmezken Denizli firma sayısındaki düşüş dikkat çekiyor.     Anadolu 500 çalışması sonuçlarını değerlendiren DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, listedekendineyerbulantümDenizlifirmalarınıkutladıklarınıifadeetti. Keçeci, “Bu yıl listeye yeni giren3 Denizlili firmamız da farklı listelerde kendilerine yer bulan firmalarımız olduğu için bu listede de yer almaları bizi şaşırtmadı. Geçen yıl listede yer alıp da bu sene yer alamayan 10 firmamızın birçoğunun kıl payı listede yer alamadığını düşünüyoruz.” dedi.   Anadolu 500 sonuçlarını değerlendiren Keçeci, “Listedeki firmalarımızda sektör çeşitliliğini görmek bizi memnun diyor. Bu sektör çeşitliliğini Çardak Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımlar tamamlandığında daha da arttığını göreceğiz. 2018'in son çeyreğinde resesyona giren ekonomide, 2019 yılında yaşanan toparlanma eğilimi Anadolu 500 listesine de yansımış. Bu toparlanmanın Anadolu 500 şirketlerinin cirolarını yukarı taşıdığını gördük. 2018 yılı araştırmasında Anadolu 500'ün toplam cirosu 324,9 milyar TL iken, 2019 araştırmasının sonuçlarına göre toplam ciro 402,8 milyar TL seviyesine yükselmiş. İhracat tarafında ise düşüş gözlemleniyor. İhracat, 2018'deki 16 milyar dolardan, 2019'da 15,4 milyar dolar seviyesine inmiş durumda. Umut ediyorum ki bu sene yaşadığımız pandemi, gelecek yıl şirketlerimizin cirolarını ve ihracat rakamlarını etkilememiş olur” diye konuştu.   Listede Denizli’deki firma sayılarının düşüşünü de değerlendiren Keçeci, “Denizli, kumaşında Anadolu kaplanlığını taşıyan bir kent. Dolayısıyla bu sene ilimizde pandemiye rağmen ciddi yatırımlar yapıldığını da biliyoruz. Bu nedenle seneye veya bir sonraki sene bu düşüşü fazlasıyla telafi edeceğimize dair inancımız tam. Ancak yine de bu düşüşün de irdelenmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.  

Ekonomist Dergisinin her yıl Türkiye Ekonomi Bankası işbirliği ile gerçekleştirdiği Anadolu’nun en büyük 500 şirketi araştırmasının 2019 yılına ait sonuçları açıklandı. Ekonomist Dergisi’nin 17 yıldır aralıksız olarak yürüttüğü araştırmada 3 büyük ilin dışında kalan, büyük holdinglere bağlı olmayan ve yabancı sermaye payı yüzde 50’nin altında olan şirketler Anadolu şirketi olarak kabul ediliyor. Araştırmaya göre Denizlili 23 firma listede yerini aldı.

 

2019 değerlendirmelerine göre, Anadolu 500 listesine giren Denizlili şirketlerin sayısı geçen yıla göre 7 firma azalarak 23 olurken; listeye yeni giren 3 firma bulunuyor. Dolayısıyla geçen sene sıralamaya giren 10 firma, artık sıralamada yer almıyor. Denizlili firmalar sıralamasında ilk sırada yer alan Er-Bakır genel sıralamada 4. Sırada yer aldı. Yapısal benzerliğinden ötürü Denizli Sanayi Odası’nın kıyaslama yaptığı diğer iller Gaziantep, Kayseri, Konya ve Manisa’da düşüş gözlenmezken Denizli firma sayısındaki düşüş dikkat çekiyor.

 

 

Anadolu 500 çalışması sonuçlarını değerlendiren DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, listedekendineyerbulantümDenizlifirmalarınıkutladıklarınıifadeetti. Keçeci, “Bu yıl listeye yeni giren3 Denizlili firmamız da farklı listelerde kendilerine yer bulan firmalarımız olduğu için bu listede de yer almaları bizi şaşırtmadı. Geçen yıl listede yer alıp da bu sene yer alamayan 10 firmamızın birçoğunun kıl payı listede yer alamadığını düşünüyoruz.” dedi.

 

Anadolu 500 sonuçlarını değerlendiren Keçeci, “Listedeki firmalarımızda sektör çeşitliliğini görmek bizi memnun diyor. Bu sektör çeşitliliğini Çardak Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımlar tamamlandığında daha da arttığını göreceğiz. 2018'in son çeyreğinde resesyona giren ekonomide, 2019 yılında yaşanan toparlanma eğilimi Anadolu 500 listesine de yansımış. Bu toparlanmanın Anadolu 500 şirketlerinin cirolarını yukarı taşıdığını gördük. 2018 yılı araştırmasında Anadolu 500'ün toplam cirosu 324,9 milyar TL iken, 2019 araştırmasının sonuçlarına göre toplam ciro 402,8 milyar TL seviyesine yükselmiş. İhracat tarafında ise düşüş gözlemleniyor. İhracat, 2018'deki 16 milyar dolardan, 2019'da 15,4 milyar dolar seviyesine inmiş durumda. Umut ediyorum ki bu sene yaşadığımız pandemi, gelecek yıl şirketlerimizin cirolarını ve ihracat rakamlarını etkilememiş olur” diye konuştu.

 

Listede Denizli’deki firma sayılarının düşüşünü de değerlendiren Keçeci, “Denizli, kumaşında Anadolu kaplanlığını taşıyan bir kent. Dolayısıyla bu sene ilimizde pandemiye rağmen ciddi yatırımlar yapıldığını da biliyoruz. Bu nedenle seneye veya bir sonraki sene bu düşüşü fazlasıyla telafi edeceğimize dair inancımız tam. Ancak yine de bu düşüşün de irdelenmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.