Anne adayları dikkat!

SAĞLIK 18.04.2017 - 11:36, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Anne adayları dikkat!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Tabibi İlgin Revna Kaytan ağız ve diş sağlığı hastalıklarının ülkemizde en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer aldığını anne adaylarının da bu sorunlar açısından çok özel bir risk grubunu oluşturduğunu söyledi.

Dt. İlgin Revna Kaytan gebeliğin bazı geçici değişikliklerin ortaya çıktığı doğal, fizyolojik bir durum olduğunu, bütün gebe adaylarının ve gebe olanların ağız-diş hastalıkları yönünden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ağız hijyeninin üst düzeyde olmasının gerektiğini ve gereken durumlarda da diş tedavisinin gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Kaytan şöyle devam etti: “Gebelik sırasında, ağız ve diş sağlığında bazı değişikliklerin olacağı bir gerçektir. En önemli değişiklik, östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artıştır. Bu durum da dişeti dokularında ödem ve kızarıklığa,  kolay kanama ve artmış duyarlılık ile karakterize bir tabloya yol açtığı ve bunun sonucunda bakteriyel enfeksiyon riskine dolayısıyla da diş eti hastalıklarına yatkınlık oluşturmaktadır” dedi.     Her Üç Anne Adayından İkisinde Gebeliğe Bağlı Dişeti Rahatsızlıkları Görülür   Gebelik dönemindeki ağız – diş sağlığı sorunlarının annenin yaşam kalitesini ve genel sağlık düzeyini etkilediğini belirten Dt. İlgin Revna Kaytan diş sağlığı için gebelik süresince tedavi uygulanabilecek durumları şu şekilde açıkladı: “ Hamileliğin birinci 3 aylık döneminde Ağız hijyenini düzeltmeye yönelik işlemler yapılması uygundur. Ağız hijyen eğitimi alınmalı ve gerekli görüldüğünde diş yüzeyi temizliği uygulanmalıdır. Ancak bu işlemler kısa ve basit olmalıdır. İkinci 3 aylık dönem yani hamileliğin 3-6 ayları arası en güvenli dönemdir.  Basit işlemler yapılabilir. Uzun süreli diş tedavilerinden kaçınılır. Önemli olan, stres ve olası bir enfeksiyondan hastayı korumaktır. Diş çekimi için en uygun ve güvenli dönemdir. Son üç aylık dönemde ise şikâyete yönelik basit tedaviler yapılabilir. Acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılabilir. Ayrıca şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi, gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Gerekli durumlarda ise hastanın kadın doğum uzmanı ile konsültasyon yapılmalıdır. Ertelenebilecek işlemlerin doğumdan sonraya bırakılması çok daha sağlıklı olacaktır” dedi.   Dt. İlgin Revna Kaytan anne adaylarının hamilelik süresince dikkat etmesi gereken durumları da şu şekilde açıkladı: “Gebelik döneminde şekerli gıda tüketimi artar. İlk aylarda görülen kusmalardan sonra tükürük, asidik hale gelir ve diş çürükleri için uygun bir ortam oluşur. Bunun yanı sıra, diş fırçalama ihmal edilirse çürüme de hızlanabilir. Sabah bulantıları olan ve sık sık kusan gebelerde dişlerde aşınma ve hassasiyetler olabilir. Yapılması uygun olan, kusmadan sonra ağzı bol suyla çalkalayıp 20-30 dakika bekledikten sonra dişleri fırçalamaktır. Diş sağlığı açısından rahat bir gebelik için dişeti iltihabı ve diş çürüğü gibi sorunlar dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesiyle önlenebilir. Günde en az iki kez mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır” dedi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Tabibi İlgin Revna Kaytan ağız ve diş sağlığı hastalıklarının ülkemizde en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer aldığını anne adaylarının da bu sorunlar açısından çok özel bir risk grubunu oluşturduğunu söyledi.

Dt. İlgin Revna Kaytan gebeliğin bazı geçici değişikliklerin ortaya çıktığı doğal, fizyolojik bir durum olduğunu, bütün gebe adaylarının ve gebe olanların ağız-diş hastalıkları yönünden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ağız hijyeninin üst düzeyde olmasının gerektiğini ve gereken durumlarda da diş tedavisinin gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Kaytan şöyle devam etti: “Gebelik sırasında, ağız ve diş sağlığında bazı değişikliklerin olacağı bir gerçektir. En önemli değişiklik, östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artıştır. Bu durum da dişeti dokularında ödem ve kızarıklığa,  kolay kanama ve artmış duyarlılık ile karakterize bir tabloya yol açtığı ve bunun sonucunda bakteriyel enfeksiyon riskine dolayısıyla da diş eti hastalıklarına yatkınlık oluşturmaktadır” dedi.

 

 

Her Üç Anne Adayından İkisinde Gebeliğe Bağlı Dişeti Rahatsızlıkları Görülür

 

Gebelik dönemindeki ağız – diş sağlığı sorunlarının annenin yaşam kalitesini ve genel sağlık düzeyini etkilediğini belirten Dt. İlgin Revna Kaytan diş sağlığı için gebelik süresince tedavi uygulanabilecek durumları şu şekilde açıkladı: “ Hamileliğin birinci 3 aylık döneminde Ağız hijyenini düzeltmeye yönelik işlemler yapılması uygundur. Ağız hijyen eğitimi alınmalı ve gerekli görüldüğünde diş yüzeyi temizliği uygulanmalıdır. Ancak bu işlemler kısa ve basit olmalıdır. İkinci 3 aylık dönem yani hamileliğin 3-6 ayları arası en güvenli dönemdir.  Basit işlemler yapılabilir. Uzun süreli diş tedavilerinden kaçınılır. Önemli olan, stres ve olası bir enfeksiyondan hastayı korumaktır. Diş çekimi için en uygun ve güvenli dönemdir. Son üç aylık dönemde ise şikâyete yönelik basit tedaviler yapılabilir. Acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılabilir. Ayrıca şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi, gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Gerekli durumlarda ise hastanın kadın doğum uzmanı ile konsültasyon yapılmalıdır. Ertelenebilecek işlemlerin doğumdan sonraya bırakılması çok daha sağlıklı olacaktır” dedi.

 

Dt. İlgin Revna Kaytan anne adaylarının hamilelik süresince dikkat etmesi gereken durumları da şu şekilde açıkladı: “Gebelik döneminde şekerli gıda tüketimi artar. İlk aylarda görülen kusmalardan sonra tükürük, asidik hale gelir ve diş çürükleri için uygun bir ortam oluşur. Bunun yanı sıra, diş fırçalama ihmal edilirse çürüme de hızlanabilir. Sabah bulantıları olan ve sık sık kusan gebelerde dişlerde aşınma ve hassasiyetler olabilir. Yapılması uygun olan, kusmadan sonra ağzı bol suyla çalkalayıp 20-30 dakika bekledikten sonra dişleri fırçalamaktır. Diş sağlığı açısından rahat bir gebelik için dişeti iltihabı ve diş çürüğü gibi sorunlar dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesiyle önlenebilir. Günde en az iki kez mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.