Araçta plastik su şişesi bırakmak yangın çıkarabilir mi dersiniz?

YAŞAM 04.07.2018 - 10:04, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Araçta plastik su şişesi bırakmak yangın çıkarabilir mi dersiniz?

DENİZLİ20HABER.COM Araç yangınlarının sebepleri arasında su şişesinin olduğunu biliyor muydunuz? Aracınızda su şişesi bıraktığınızda bakın neler oluyor… İnanması zor gibi gelebilir ancak, plastik su şişesinden yansıyan güneş ışığı aracınızın kolay tutuşabileceği yere isabet ettiğinde yanmasına neden oluyor.   Denizli’de her geçen gün çeşitli nedenlerden dolayı araç yangınlarının haberini yapıyoruz. Çoğu zaman park halindeki araçlarda çıkan yangının sebebi genellikle elektrik aksamından veya kundaklandığı şeklinde değerlendirilse de, yangının çıkış nedenini itfaiye ekipleri soruşturma kapsamında belirliyor.   Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı; İçerisinde su olan plastik şişelerinin güneş ışığı ile mercek görevini yaptığı bu nedenle araçlarda yumuşak olan kısımlar, koltuk kısımlarında yangına sebebiyet verebileceğini belirtti. Başlı; “Araçlarda bu tür vakaların yaşanmaması için su şişelerini yan ceplere veya torpido gözlerine bırakılması gerekir. Su dolu plastik şişelerinin güneş ile yansıyan ışınların ışınma dediğimiz olayla sabit ettiği kısımlarda kıvılcımlanmaya ardından yanmaya başladığı görülmüştür. Denizli’de bu tür yangın yaşanmadı ancak yaşanmayacağı anlamına gelmez” dedi.     İçi su dolu bir plastik su şişesi söylendiği gibi güneş ışınlarını tutuşması kolay olan nesnelere yansıtabiliyor. Eğer bir de sıcak bir günse, yangın çıkma ihtimali çok fazla. Denizli’nin turizm bölgesi olması nedeniyle yazları sıcak geçen bir iklime sahip. Yaz dönemlerinde hava sıcaklıklarının 40 ila 45 derecelere çıktığı gözlemlenmiştir. Sürücülerin hava sıcaklığı nedeniyle su ihtiyacını gidermek için aldığı plastik su şişesini, ihtiyacı kadar içtikten sonra şişe içinde kalan su ile birlikte genellikle araç önüne bırakıldığı gözlemleniyor. Buda zamanla güneş altında kalan araçlarda seyir halinde veya park halindeki araçlarda yangına sebebiyet verebiliyor.     Plastik şişelerde kalan suları tüketmenin sağlığımız için ne kadar zararlı olduğunu belirten uzmanların yanı sıra, maddi zararlar ve can kaybı oluşturabileceğini öğrendikten sonra daha da temkinli olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sizlerde sevdiklerinizi bu konuda uyarın.  

DENİZLİ20HABER.COM

Araç yangınlarının sebepleri arasında su şişesinin olduğunu biliyor muydunuz? Aracınızda su şişesi bıraktığınızda bakın neler oluyor…


İnanması zor gibi gelebilir ancak, plastik su şişesinden yansıyan güneş ışığı aracınızın kolay tutuşabileceği yere isabet ettiğinde yanmasına neden oluyor.

 

Denizli’de her geçen gün çeşitli nedenlerden dolayı araç yangınlarının haberini yapıyoruz. Çoğu zaman park halindeki araçlarda çıkan yangının sebebi genellikle elektrik aksamından veya kundaklandığı şeklinde değerlendirilse de, yangının çıkış nedenini itfaiye ekipleri soruşturma kapsamında belirliyor.

 

Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı; İçerisinde su olan plastik şişelerinin güneş ışığı ile mercek görevini yaptığı bu nedenle araçlarda yumuşak olan kısımlar, koltuk kısımlarında yangına sebebiyet verebileceğini belirtti. Başlı; “Araçlarda bu tür vakaların yaşanmaması için su şişelerini yan ceplere veya torpido gözlerine bırakılması gerekir. Su dolu plastik şişelerinin güneş ile yansıyan ışınların ışınma dediğimiz olayla sabit ettiği kısımlarda kıvılcımlanmaya ardından yanmaya başladığı görülmüştür. Denizli’de bu tür yangın yaşanmadı ancak yaşanmayacağı anlamına gelmez” dedi.

 

 

İçi su dolu bir plastik su şişesi söylendiği gibi güneş ışınlarını tutuşması kolay olan nesnelere yansıtabiliyor. Eğer bir de sıcak bir günse, yangın çıkma ihtimali çok fazla. Denizli’nin turizm bölgesi olması nedeniyle yazları sıcak geçen bir iklime sahip. Yaz dönemlerinde hava sıcaklıklarının 40 ila 45 derecelere çıktığı gözlemlenmiştir. Sürücülerin hava sıcaklığı nedeniyle su ihtiyacını gidermek için aldığı plastik su şişesini, ihtiyacı kadar içtikten sonra şişe içinde kalan su ile birlikte genellikle araç önüne bırakıldığı gözlemleniyor. Buda zamanla güneş altında kalan araçlarda seyir halinde veya park halindeki araçlarda yangına sebebiyet verebiliyor.

 

 

Plastik şişelerde kalan suları tüketmenin sağlığımız için ne kadar zararlı olduğunu belirten uzmanların yanı sıra, maddi zararlar ve can kaybı oluşturabileceğini öğrendikten sonra daha da temkinli olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sizlerde sevdiklerinizi bu konuda uyarın.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.