Ardıç Kozalağından Gelen Şifa

YAŞAM 04.12.2019 - 16:25, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Ardıç Kozalağından Gelen Şifa

Türk Televizyon Kanallarının Yemek Programının tanınan isimlerinden Denizli Çamelili Ayşe Bakırtaş, Ardıç Kozalağı ve şekerden pekmez üretti.   Denizli’nin Çameli İlçesinde çam kozalaklarında yaptığı şifalı çay ve karışımlarla dikkat çekerek Yemek Programlarının tanınan ismi olan Ayşe Bakırtaş, kozalağın şifasını keşfederek 3 yıl önce kozalak reçeli yaptı. Astım ve Romatizma hastalıklarına iyi geldiği keşfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdışından da büyük ilgi gördü. Ayşe Bakırtaş Şimdi de Ardıç Kozalağından  ve  Şeker pancarından Pekmez üreterek dikkat çekti.     ARDIÇ PEKMEZİ   Çameli’nin bereketli toprakları her ürüne bir meyvesini veriyor. Çameli’nde  toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesinde Ayşe Bakırtaş  tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan ardıç pekmezini üretiyor. Topladığı andız kozalakları nasıl bir işlemden geçirdiği  anlatan Bakırtaş , kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Bakırtaş  "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş" dedi.     5 KİLOGRAM KOZALAKTAN 1 KİLOGRAM PEKMEZ ÇIKIYOR   Uzun yıllardır pekmez üreten Ayşe Bakırtaş  bu işin çok zahmetli olduğunu, 3-4  kişinin yardımıyla yapılabildiğini kaydetti.   ÇAMELİ’NİN KOZALAKLARI ŞİFA DAĞITIYOR   Şeker pancarı pekmezi özellikle kış aylarında sağlığımızı korumamız amacıyla vazgeçilmez besinlerimizden. Çünkü sağlığımız için oldukça yararlı bir besin niteliğindedir. İlik kanserine karşı korunmaya ve tedavisine karşı oldukça etkili. Elde edilen pekmezin doğal olduğunu vurgulayan Bakırtaş  "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Ardıç pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı" diye konuştu.  

Türk Televizyon Kanallarının Yemek Programının tanınan isimlerinden Denizli Çamelili Ayşe Bakırtaş, Ardıç Kozalağı ve şekerden pekmez üretti.

 

Denizli’nin Çameli İlçesinde çam kozalaklarında yaptığı şifalı çay ve karışımlarla dikkat çekerek Yemek Programlarının tanınan ismi olan Ayşe Bakırtaş, kozalağın şifasını keşfederek 3 yıl önce kozalak reçeli yaptı. Astım ve Romatizma hastalıklarına iyi geldiği keşfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdışından da büyük ilgi gördü. Ayşe Bakırtaş Şimdi de Ardıç Kozalağından  ve  Şeker pancarından Pekmez üreterek dikkat çekti.

 

 

ARDIÇ PEKMEZİ

 

Çameli’nin bereketli toprakları her ürüne bir meyvesini veriyor. Çameli’nde  toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesinde Ayşe Bakırtaş  tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan ardıç pekmezini üretiyor. Topladığı andız kozalakları nasıl bir işlemden geçirdiği  anlatan Bakırtaş , kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Bakırtaş  "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş" dedi.

 

 

5 KİLOGRAM KOZALAKTAN 1 KİLOGRAM PEKMEZ ÇIKIYOR

 

Uzun yıllardır pekmez üreten Ayşe Bakırtaş  bu işin çok zahmetli olduğunu, 3-4  kişinin yardımıyla yapılabildiğini kaydetti.

 

ÇAMELİ’NİN KOZALAKLARI ŞİFA DAĞITIYOR

 

Şeker pancarı pekmezi özellikle kış aylarında sağlığımızı korumamız amacıyla vazgeçilmez besinlerimizden. Çünkü sağlığımız için oldukça yararlı bir besin niteliğindedir. İlik kanserine karşı korunmaya ve tedavisine karşı oldukça etkili. Elde edilen pekmezin doğal olduğunu vurgulayan Bakırtaş  "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Ardıç pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı" diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.