Başdanışman Mehmet Uçum Anayasa değişikliğini anlattı

GÜNDEM 25.02.2017 - 11:15, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Başdanışman Mehmet Uçum Anayasa değişikliğini anlattı

Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen konferansa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum konuk oldu. Uçum, anayasa değişikliği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Anayasa değişikliği bilgilendirme toplantıları için Denizli'ye gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, Pamukkale Üniversitesi'nde konferans verdi.   PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdinç Duru ve Prof. Dr. Semin Fenkci, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, Baro Başkanı Müjdat İlhan, Ak Parti İl Başkanı Necip Filiz, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.     Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından davet edilen Uçum, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan'ın oturum başkanlığında "Gençlik Yeni Anayasa Konuşacak" temasıyla  yeni anayasa değişikliği üzerine sunumunu gerçekleştirdi.   Düzenlenen konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, "Olgunlaşmış siyasi bir değişiklik söz konusudur. Zaten siyasetin görevi olgunlaşmış siyasi değişikliklerin taşıyıcılığını yapmaktır. Unutmayın olgunlaşmış siyasi değişikliğin taşıyıcılığını yapan siyasi aktörler gelecekte de söz sahibi olurlar. Bu değişimlerin karşısında duranlar ise zamanla siyaset alanından tasfiye olurlar." Uçum, getirilmek istenen cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin yerine parlamenter sistemi ihya etmeyi de önereler olduğunu, bunu yapmak için halkın cumhurbaşkanı seçme hakkını tekrar parlementoya vermesi ve yetkilerinin sembolik olmasını kabul etmesi gerektiğini söyledi. Böyle bir öneriyi hiç kimsenin getirmediğini belirten Uçum, "Çünkü halka sorulursa şayet halk elde ettiği demokratik kazanımlardan kendi iradesi ile vazgeçmez. Bu nedenle parlamenter sistemi ihya edelim önerisi jenerik laf olarak söylenmiş, somutlaşmamıştır. Halkın demokratik katılımını göz ardı edecek model öneremezsiniz. 15 Temmuz halkın iradesine yönelik yapılmış en büyük darbedir. Aslında Türkiye'de anayasa değişikliği Hükümet modelinin kaçınılmaz olarak başkanlık modeli olmasında başka seçenek, çare olmadığı ortaya çıkıyor. Önerilen sistem Meclisi güçlendirmek, yargı bağımsızlığı için önerilmiştir. Çifte demokratik meşruiyet dayanarak halkın devletle ilişkisi güçlendirilmiştir. Çünkü halk hem Hükümet'i hem de Meclisi doğrudan seçecektir. Parlamenter sistem ise tekçi meşruiyet barındırır" diye konuştu.     Konferans sonunda Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ tarafından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum'a plaket takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.    
Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen konferansa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum konuk oldu. Uçum, anayasa değişikliği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Anayasa değişikliği bilgilendirme toplantıları için Denizli'ye gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, Pamukkale Üniversitesi'nde konferans verdi.

 

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdinç Duru ve Prof. Dr. Semin Fenkci, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, Baro Başkanı Müjdat İlhan, Ak Parti İl Başkanı Necip Filiz, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

 

 

Pamukkale Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından davet edilen Uçum, Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan'ın oturum başkanlığında "Gençlik Yeni Anayasa Konuşacak" temasıyla  yeni anayasa değişikliği üzerine sunumunu gerçekleştirdi.

 

Düzenlenen konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum, "Olgunlaşmış siyasi bir değişiklik söz konusudur. Zaten siyasetin görevi olgunlaşmış siyasi değişikliklerin taşıyıcılığını yapmaktır. Unutmayın olgunlaşmış siyasi değişikliğin taşıyıcılığını yapan siyasi aktörler gelecekte de söz sahibi olurlar. Bu değişimlerin karşısında duranlar ise zamanla siyaset alanından tasfiye olurlar."


Uçum, getirilmek istenen cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin yerine parlamenter sistemi ihya etmeyi de önereler olduğunu, bunu yapmak için halkın cumhurbaşkanı seçme hakkını tekrar parlementoya vermesi ve yetkilerinin sembolik olmasını kabul etmesi gerektiğini söyledi. Böyle bir öneriyi hiç kimsenin getirmediğini belirten Uçum, "Çünkü halka sorulursa şayet halk elde ettiği demokratik kazanımlardan kendi iradesi ile vazgeçmez. Bu nedenle parlamenter sistemi ihya edelim önerisi jenerik laf olarak söylenmiş, somutlaşmamıştır. Halkın demokratik katılımını göz ardı edecek model öneremezsiniz. 15 Temmuz halkın iradesine yönelik yapılmış en büyük darbedir. Aslında Türkiye'de anayasa değişikliği Hükümet modelinin kaçınılmaz olarak başkanlık modeli olmasında başka seçenek, çare olmadığı ortaya çıkıyor. Önerilen sistem Meclisi güçlendirmek, yargı bağımsızlığı için önerilmiştir. Çifte demokratik meşruiyet dayanarak halkın devletle ilişkisi güçlendirilmiştir. Çünkü halk hem Hükümet'i hem de Meclisi doğrudan seçecektir. Parlamenter sistem ise tekçi meşruiyet barındırır" diye konuştu.

 

 

Konferans sonunda Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ tarafından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum'a plaket takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Afghan
(18.02.2022 08:48 - #315)
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum un eşinin Ucum Avukatlık bürosu karşımıza karşı tarafın avukatı olarak çıktı ortaya,
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.