Bu Köyden herkes gitti, bir tek bu aile gitmedi

YAŞAM 09.12.2019 - 16:29, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Bu Köyden herkes gitti, bir tek bu aile gitmedi

Sazak Dağı eteklerinde 1982 yılında meydana gelen heyelandan sonra bütün aile taşınırken bir aile köyde yalınız kaldı. Dedesinin Muhtar olduğu Sazak Mahallesi'nden ayrılmayarak adeta tam bir doğal yaşam sürüyor.   Sazak Dağı etrafına kurulan Sazak Mahallesi 1982 yılında heyelan tehlikesinden dolayı boşaltılmak zorunda kaldı. Mahalle sakinleri 10 kilometre ileriye Menderes Nehri kenarına yerleşti.     37 yıl sonrasında ise geriye kalan yapılar fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekmeye başladı. Eski Sazak Mahallesi keşfedilmeyi bekleyen yapıları ve doğasıyla kapılarını ziyaretçilerine açtı.     Yol kenarındaki zeytin ağaçları eşliğinde 1 saatlik yolculuğun sonrasında sizleri dağ yamacına yerleşmiş eşsiz manzarasıyla büyülen yıkılmış duvarlar, kırık mezar taşları, yeşille bütünleşmiş evler selamlıyor. Bir dönem 60 hanenin bulunduğu gizemli köy tarih kokuyor.     Orada Sadece bir Aile Kaldı Gülsüm-Mehmet Yılmaz çifti 2.5 yaşlarındaki kızları ile birlikte 10 yıldır Eski Sazak’ta yaşıyor. Küçükbaş hayvancılık ile yaşamını sürdüren baba Mehmet Yılmaz, koyunlarını dağların eteğindeki doğal otlarla besliyor. Gülsüm Yılmaz ise eşine her zaman destek oluyor. Hafta da 1 Sarayköy’e gelerek ihtiyaçlarını karşılayan Yılmaz ailesi, halinden memnun olduklarını belirtti. Gülsüm Yılmaz, “Dedem eskiden Sazak mahallesi muhtarıydı. Dedem İbrahim Sazak ben 1. sınıftayken heyelan tehlikesinden dolayı köyü aşağıya taşıdı. O günleri hatırlıyorum. Biz bu güzellikten kendimizi koparmak istemedik. Eşim ve küçük kızımla birlikte burada yaşıyoruz. Kızım, doğayı, hayvanları severek onlarla iç içe büyüyor. Kızımızı bir çok çocuğun aksine beton duvarların arasında internetle , tabletle değil de sevgiyle ve doğayla büyütmek için burada yaşamayı tercih ettik. Bana soruyorlar, tedirgin olmuyor musun, korkmuyor musun diye... Aksine burayı ailecek seviyoruz. Ecel geldikten sonra ayağınız taşa takılır yine ölürsünüz. Şimdilerde bir çok misafirimiz geliyor fotoğraf çekmek için bu ilgiden memnunuz" dedi.         Kaynak: http://www.saraykoy.com.tr/      

Sazak Dağı eteklerinde 1982 yılında meydana gelen heyelandan sonra bütün aile taşınırken bir aile köyde yalınız kaldı. Dedesinin Muhtar olduğu Sazak Mahallesi'nden ayrılmayarak adeta tam bir doğal yaşam sürüyor.

 

Sazak Dağı etrafına kurulan Sazak Mahallesi 1982 yılında heyelan tehlikesinden dolayı boşaltılmak zorunda kaldı. Mahalle sakinleri 10 kilometre ileriye Menderes Nehri kenarına yerleşti.

 

 

37 yıl sonrasında ise geriye kalan yapılar fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekmeye başladı. Eski Sazak Mahallesi keşfedilmeyi bekleyen yapıları ve doğasıyla kapılarını ziyaretçilerine açtı.

 

 

Yol kenarındaki zeytin ağaçları eşliğinde 1 saatlik yolculuğun sonrasında sizleri dağ yamacına yerleşmiş eşsiz manzarasıyla büyülen yıkılmış duvarlar, kırık mezar taşları, yeşille bütünleşmiş evler selamlıyor. Bir dönem 60 hanenin bulunduğu gizemli köy tarih kokuyor.

 

 

Orada Sadece bir Aile Kaldı

Gülsüm-Mehmet Yılmaz çifti 2.5 yaşlarındaki kızları ile birlikte 10 yıldır Eski Sazak’ta yaşıyor. Küçükbaş hayvancılık ile yaşamını sürdüren baba Mehmet Yılmaz, koyunlarını dağların eteğindeki doğal otlarla besliyor. Gülsüm Yılmaz ise eşine her zaman destek oluyor. Hafta da 1 Sarayköy’e gelerek ihtiyaçlarını karşılayan Yılmaz ailesi, halinden memnun olduklarını belirtti. Gülsüm Yılmaz, “Dedem eskiden Sazak mahallesi muhtarıydı. Dedem İbrahim Sazak ben 1. sınıftayken heyelan tehlikesinden dolayı köyü aşağıya taşıdı. O günleri hatırlıyorum. Biz bu güzellikten kendimizi koparmak istemedik. Eşim ve küçük kızımla birlikte burada yaşıyoruz. Kızım, doğayı, hayvanları severek onlarla iç içe büyüyor. Kızımızı bir çok çocuğun aksine beton duvarların arasında internetle , tabletle değil de sevgiyle ve doğayla büyütmek için burada yaşamayı tercih ettik. Bana soruyorlar, tedirgin olmuyor musun, korkmuyor musun diye... Aksine burayı ailecek seviyoruz. Ecel geldikten sonra ayağınız taşa takılır yine ölürsünüz. Şimdilerde bir çok misafirimiz geliyor fotoğraf çekmek için bu ilgiden memnunuz" dedi.

 

 

 

 

Kaynak: http://www.saraykoy.com.tr/

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.