Büyükşehir'e bir ödül de Tarihi Kentler Birliği'nden

DENİZLİ 14.05.2018 - 12:53, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Büyükşehir'e bir ödül de Tarihi Kentler Birliği'nden

Anadolu coğrafyasında müzeleri özendirmek ve geliştirmek amacıyla Tarihi Kentler Birliği tarafından bu yıl 2'ncisi yapılan Müze Özendirme Yarışması'nda Denizli Büyükşehir Belediyesi Bez Bebek Müzesi, ödüle layık bulundu.   Son dönemde kazandığı ödüllerle adını sık sık duyuran Denizli Büyükşehir Belediyesi bir ödül de Tarihi Kentler Birliği'nden aldı. Tarihi Kentler Birliği tarafından, Anadolu coğrafyasında müzeleri özendirmek ve geliştirmek amacıyla ilk kez 2016 yılında yapılan Müze Özendirme Yarışması, bu yıl 36 belediyenin 39 müze başvurusu ile yapıldı. Müze Özendirme Yarışması ödül töreni, Tarihi Kentler Birliği Kastamonu Buluşması'nda düzenlendi. Yarışmada 2 aşamalı bir değerlendirme süreci yapıldığı açıklanırken, Yaşam Kültürü, Arşiv/Koleksiyon, Kent Müzesi, Milli Mücadele, Arkeopark ve Sanayi Müzesi olmak üzere 6 kategoride ödül verildiği ifade edildi. Değerlendirmede her müzenin kendi koşulları içinde değerlendirilerek,  içinde bulunduğu mekanın kalitesi, müze arşivinin oluşturulma şekli ile koleksiyonunun niteliği dikkate alınırken, koleksiyonu sergileme kurgusu, bir kültür mekanı olarak müzenin sosyal gücü ve kentle kurduğu ilişki ile süreç yönetiminin de önemli olduğu belirtildi.     Türkiye'nin ilk Bez Bebek Müzesi   Törende, 2014 yılında Türkiye'de ilk kez açılan Denizli Büyükşehir Belediyesi Bez Bebek Müzesi, Yaşam Kültürü Müzeleri dalında ödüle layık bulundu. Ödülü, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan adına Kültür, Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı aldı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin tarihi Balcı Evi'ni restore ettikten sonra tarihi evi yaşayan bir mekan haline getirmek için hayata geçirdiği proje ile Zeynep Karaaslan'ın yaptığı bez bebeklerle müze yapılan konak farklı konsepti ile jüri üyelerinin de büyük beğenisini çekti. İçerisinde bulunan 700 bebek ile özellikle çocukların büyük beğenisini çeken müze, unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarını, gelenek ve görenekleri, köy ve mahalle yaşantısını, eski meslekler gibi birçok kültürel değeri gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.     Geçmiş değerler geleceğe aktarılıyor   Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman tarihi değerlerlere sahip çıktıklarını, bu değerleri geleceğe taşımak için her türlü fedakarlığı yapmaya devam edeceklerini söyledi. Bez Bebek Müzesi olarak açtıkları tarihi Balcı Evi'ni Denizli'ye kazandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını anlatan Başkan Osman Zolan, şöyle konuştu: "Geçmişten gelen değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu değerlerimizi korurken içlerinde yine kendimize ait kültür ve sanatımızı yaşatmaya çalışıyoruz. Şehrimizde yıkılmaktan kurtardığımız birçok tarihi evimizde verdiğimiz kurslarla geleneksel el sanatlarımızı ayakta tutmak için çabalıyoruz. Tarihi Balcı Evimiz de bunlardan biri" diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.      

Anadolu coğrafyasında müzeleri özendirmek ve geliştirmek amacıyla Tarihi Kentler Birliği tarafından bu yıl 2'ncisi yapılan Müze Özendirme Yarışması'nda Denizli Büyükşehir Belediyesi Bez Bebek Müzesi, ödüle layık bulundu.

 

Son dönemde kazandığı ödüllerle adını sık sık duyuran Denizli Büyükşehir Belediyesi bir ödül de Tarihi Kentler Birliği'nden aldı. Tarihi Kentler Birliği tarafından, Anadolu coğrafyasında müzeleri özendirmek ve geliştirmek amacıyla ilk kez 2016 yılında yapılan Müze Özendirme Yarışması, bu yıl 36 belediyenin 39 müze başvurusu ile yapıldı. Müze Özendirme Yarışması ödül töreni, Tarihi Kentler Birliği Kastamonu Buluşması'nda düzenlendi. Yarışmada 2 aşamalı bir değerlendirme süreci yapıldığı açıklanırken, Yaşam Kültürü, Arşiv/Koleksiyon, Kent Müzesi, Milli Mücadele, Arkeopark ve Sanayi Müzesi olmak üzere 6 kategoride ödül verildiği ifade edildi. Değerlendirmede her müzenin kendi koşulları içinde değerlendirilerek,  içinde bulunduğu mekanın kalitesi, müze arşivinin oluşturulma şekli ile koleksiyonunun niteliği dikkate alınırken, koleksiyonu sergileme kurgusu, bir kültür mekanı olarak müzenin sosyal gücü ve kentle kurduğu ilişki ile süreç yönetiminin de önemli olduğu belirtildi.

 

 

Türkiye'nin ilk Bez Bebek Müzesi

 

Törende, 2014 yılında Türkiye'de ilk kez açılan Denizli Büyükşehir Belediyesi Bez Bebek Müzesi, Yaşam Kültürü Müzeleri dalında ödüle layık bulundu. Ödülü, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan adına Kültür, Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı aldı. Denizli Büyükşehir Belediyesinin tarihi Balcı Evi'ni restore ettikten sonra tarihi evi yaşayan bir mekan haline getirmek için hayata geçirdiği proje ile Zeynep Karaaslan'ın yaptığı bez bebeklerle müze yapılan konak farklı konsepti ile jüri üyelerinin de büyük beğenisini çekti. İçerisinde bulunan 700 bebek ile özellikle çocukların büyük beğenisini çeken müze, unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarını, gelenek ve görenekleri, köy ve mahalle yaşantısını, eski meslekler gibi birçok kültürel değeri gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

 

 

Geçmiş değerler geleceğe aktarılıyor

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman tarihi değerlerlere sahip çıktıklarını, bu değerleri geleceğe taşımak için her türlü fedakarlığı yapmaya devam edeceklerini söyledi. Bez Bebek Müzesi olarak açtıkları tarihi Balcı Evi'ni Denizli'ye kazandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını anlatan Başkan Osman Zolan, şöyle konuştu: "Geçmişten gelen değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu değerlerimizi korurken içlerinde yine kendimize ait kültür ve sanatımızı yaşatmaya çalışıyoruz. Şehrimizde yıkılmaktan kurtardığımız birçok tarihi evimizde verdiğimiz kurslarla geleneksel el sanatlarımızı ayakta tutmak için çabalıyoruz. Tarihi Balcı Evimiz de bunlardan biri" diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.