Çameli'de Çanakkale Müzesi'ne yoğun ilgi

KÜLTÜR 25.10.2018 - 15:53, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Çameli'de Çanakkale Müzesi'ne yoğun ilgi

Çameli Atatürk Ortaokulu sergilenen “Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesini” gezdiler.   Hayri Dev Kültür Merkezi yanında bulunan Düğün Salonunda Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesini gezen öğrenciler, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan askeri teçhizatları, mühimmatları, kişisel eşyaları, saatleri, paraları, çeşitli malzeme ve belgeleri ilgiyle izlediler. Öğrenci ve öğretmenler, savaş malzemelerini izlerken duygulu anlar yaşadılar.     “O anları yaşatmaya çalıştık”   Gezinin, öğrencilere milli bilinç kazandırmak ve Çanakkale’de yaşananları anlamalarını sağlamak amacıyla düzenlendiğini belirten Atatürk Ortaokulu Müdürü Bekir Özdemir “Dönemin en güçlü donanmasına sahip olan İngiltere ve Fransa 1915 yılında Osmanlı Devleti’nin başkentini ele geçirmek, Çarlık Rusya’ya gerekli yardımı ulaştırmak, Balkan devletlerini savaşa dahil etmek ve sömürge alanlarını genişletmek için Çanakkale Boğazını abluka altına aldılar.     Plana göre, önce Türk toprakları yoğun bir şekilde bombardımana tutulacak, daha sonra kara harekâtı ile Osmanlının merkezine ulaşılacaktı. Ancak Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf gurubunda yer alan İngiltere ve Fransa’nın bu planları istedikleri gibi yürümedi. Türk halkının güçlü direnişi sayesinde deniz harekâtında başarılı olamayacaklarını anlayınca, bu kez Gelibolu üzerinden çıkarma yaptılar. Mustafa Kemal Atatürk ve ona inanan genç neferler, işgalcilerin karşısında dünya tarihine geçecek bir savunma örneği sergilediler, çok acı kayıplara rağmen başarılı oldular ve destan yazdılar. Çameli Atatürk Ortaokulu bizler de, Çanakkale Destanını yazan atalarımızın kullandığı malzemeleri ve o döneme ait bazı belgeleri göstermek için öğrencilerimizi Çanakkale Savaşı Malzemeleri müzesine götürerek o anları yaşatmaya çalıştık. Gezi sırasında Çanakkale Savaşı’nda kullanılan malzemeleri gören öğrencilerimizle birlikte duygulu anlar yaşadık.  

Çameli Atatürk Ortaokulu sergilenen “Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesini” gezdiler.

 

Hayri Dev Kültür Merkezi yanında bulunan Düğün Salonunda Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesini gezen öğrenciler, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan askeri teçhizatları, mühimmatları, kişisel eşyaları, saatleri, paraları, çeşitli malzeme ve belgeleri ilgiyle izlediler. Öğrenci ve öğretmenler, savaş malzemelerini izlerken duygulu anlar yaşadılar.

 

 

“O anları yaşatmaya çalıştık”

 

Gezinin, öğrencilere milli bilinç kazandırmak ve Çanakkale’de yaşananları anlamalarını sağlamak amacıyla düzenlendiğini belirten Atatürk Ortaokulu Müdürü Bekir Özdemir “Dönemin en güçlü donanmasına sahip olan İngiltere ve Fransa 1915 yılında Osmanlı Devleti’nin başkentini ele geçirmek, Çarlık Rusya’ya gerekli yardımı ulaştırmak, Balkan devletlerini savaşa dahil etmek ve sömürge alanlarını genişletmek için Çanakkale Boğazını abluka altına aldılar.

 

 

Plana göre, önce Türk toprakları yoğun bir şekilde bombardımana tutulacak, daha sonra kara harekâtı ile Osmanlının merkezine ulaşılacaktı. Ancak Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf gurubunda yer alan İngiltere ve Fransa’nın bu planları istedikleri gibi yürümedi. Türk halkının güçlü direnişi sayesinde deniz harekâtında başarılı olamayacaklarını anlayınca, bu kez Gelibolu üzerinden çıkarma yaptılar. Mustafa Kemal Atatürk ve ona inanan genç neferler, işgalcilerin karşısında dünya tarihine geçecek bir savunma örneği sergilediler, çok acı kayıplara rağmen başarılı oldular ve destan yazdılar.

Çameli Atatürk Ortaokulu bizler de, Çanakkale Destanını yazan atalarımızın kullandığı malzemeleri ve o döneme ait bazı belgeleri göstermek için öğrencilerimizi Çanakkale Savaşı Malzemeleri müzesine götürerek o anları yaşatmaya çalıştık. Gezi sırasında Çanakkale Savaşı’nda kullanılan malzemeleri gören öğrencilerimizle birlikte duygulu anlar yaşadık.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.