Çameli’nde Zimem Defteri Geleneği Yaşatılmaya Devam Ediyor

DENİZLİ 10.02.2021 - 17:37, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:57
 

Çameli’nde Zimem Defteri Geleneği Yaşatılmaya Devam Ediyor

Çameli Kaymakamlığı eski bir Osmanlı geleneği olan “Zimem” geleneğini Çameli’de gerçekleştirmek için harekete geçti. Kaymakamlık, esnaf ve vatandaşlara destek olmak için Zimem Defteri için çalışmalarını gerçekleştirdi.   Kaymakamlık yaptığı duyuruda, Çameli’de Zimem Defteri geleneğinin yaşatılacağı, bu sayede Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Derneği Vakfı (SYDV) aracılığı ile hem vatandaş hemde esnafa destek olunacak. Kaymakamlık 31 mahalledeki 53 bakkal, market ve büfelerdeki veresiye defterlerini tek tek inceledi. İncelenen defterlerde 113 vatandaşın farklı miktarlardaki borcu tespit edilmesinin ardından kapatılmaya başlandı.   Zimem Nedir?   Zimmet kelimesinin çoğul hali olan zimem, borç anlamına gelmektedir. Zimem defteri de bu borçların yazılı hale getirildiği defter anlamına geliyor. Osmanlı İmparatorluğu dönemi zenginlerinin, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara bu şekilde yardımcı olduğu biliniyor. Hayırseverlerin kendi isimlerinin bilinmemesini istemesi ve yapılan hayrın gizli kalmasını isteyenler için zimem formülü kullanılmıştır.   Borcunun ödeyemeyenlerin tespit edilip borçları ödenir; borcunu ödeyemeyen bulunmazsa borç defterini açıp borçlulardan rastgele bazılarının borçları iş yeri sahibine ödenirdi. Yıllardır süregelen bu güzel geleneğimiz ilçemizde de Devlet imkanları ile sürdürülmeye çalışılıyor.  

Çameli Kaymakamlığı eski bir Osmanlı geleneği olan “Zimem” geleneğini Çameli’de gerçekleştirmek için harekete geçti. Kaymakamlık, esnaf ve vatandaşlara destek olmak için Zimem Defteri için çalışmalarını gerçekleştirdi.

 

Kaymakamlık yaptığı duyuruda, Çameli’de Zimem Defteri geleneğinin yaşatılacağı, bu sayede Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Derneği Vakfı (SYDV) aracılığı ile hem vatandaş hemde esnafa destek olunacak. Kaymakamlık 31 mahalledeki 53 bakkal, market ve büfelerdeki veresiye defterlerini tek tek inceledi. İncelenen defterlerde 113 vatandaşın farklı miktarlardaki borcu tespit edilmesinin ardından kapatılmaya başlandı.

 

Zimem Nedir?

 

Zimmet kelimesinin çoğul hali olan zimem, borç anlamına gelmektedir. Zimem defteri de bu borçların yazılı hale getirildiği defter anlamına geliyor. Osmanlı İmparatorluğu dönemi zenginlerinin, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara bu şekilde yardımcı olduğu biliniyor. Hayırseverlerin kendi isimlerinin bilinmemesini istemesi ve yapılan hayrın gizli kalmasını isteyenler için zimem formülü kullanılmıştır.

 

Borcunun ödeyemeyenlerin tespit edilip borçları ödenir; borcunu ödeyemeyen bulunmazsa borç defterini açıp borçlulardan rastgele bazılarının borçları iş yeri sahibine ödenirdi. Yıllardır süregelen bu güzel geleneğimiz ilçemizde de Devlet imkanları ile sürdürülmeye çalışılıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.