Çameli'nin vazgeçilmez kış çorbası

YAŞAM 07.12.2016 - 12:57, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Çameli'nin vazgeçilmez kış çorbası

denizli haber / denizli 20 haber / Çameli'nin vazgeçilmez kış çorbası "ARABAŞI"

Denizli Çameli İlçesi'nde hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesi sonucu her evde yapılan Arabaşı, kış nedeniyle misafirlerin gözde yiyecekleri arasında yerini aldı. İlçede aileler ve geniş aileler her yıl gelenek haline getirdikleri, sırayla düzenledikleri '' ARABAŞI '' günlerine devam ediyor.     Çorbanın gerçek adının "Ara-aşı" olduğunu belirten Ulvi Özdemir bunun sebebinin de çorbanın öğün zamanlarında değil de yemek  arasında ve ekmeksiz yenilmesinden geldiğini, ancak zamanla çorbanın adının "Arabaşı" olarak değiştiğini belirtti.   Çameli'de kış aylarında 15 gün arayla toplanıp hem yemek yemenin hemde özlem gideren Özdemir ailesinden Ulvi Özdemir; "Son yıllarda unutulmaya yüz tutan "Arabaşı" soğukların artmasıyla aranılan içecek halini aldı. Özel hamuru ve içerisindeki baharatları ile damaklarda ayrı bir lezzet bırakan, uzun kış gecelerinin vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Arabaşı çorbasını yeme geleneğini erken başlattık. Çünkü kış çok erken geldi ve 6 ay boyunca bu geleneğimizi sürdüreceğiz.   ÖRF VE GELENKLERİMİZİ NESLİMİZE AKTARIYORUZ Amaç burada yemek değil, bir arada olup yeni gelişen nesle örf ve adetlerimizi aile bağlarımızın güçlü olduğunu yansıtmak. Kış aylarında arabaşına özlem duyuyoruz. Hemen hemen bütün misafirlerimize ikram ederiz. Sindirimi çok kolay hafif bir yiyecek. Kış mevsimine özgü bir yiyecek olduğu için gribal enfeksiyonlara hastalıklara da çok iyi geliyor." dedi.   Özdemir "Bu güzel çorbamızı, birlik ve beraberliğimize vesile olması dileğiyle yıllar önce mahallemizde, köyümüzde yaparak tüm insanlarımızı bir araya getirmek istedik. Yıllardır soğuk kış gecelerinin güzel bir yiyeceği olan Arabaşı çorbasını yaparak Özdemir  ailesini bir araya getiriyoruz. Güzel dostluklara vesile olmasını arzu ettiğimiz Arabaşı çorbası içme etkinliğimize katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyoruz" dedi.   ARABAŞI HAMURU ÖNEMLİDİR Arabaşı çorbasını kendi elleri ile yapan Özdemir, çorbanın yapımı için bir gün önceden hazırlıklara başladıklarını söyledi. Çorbanın içinde haşlanmış tavuk Eti, salça, biber, karabiber, soğan ve diğer baharatlar kattıklarını anlatan Özdemir, en önemli özelliğinin çorbanın yanında verilen hamurun yapımı olduğunu kaydetti. Hamuru mısır unundan yaptıklarını da belirten Özdemir "Arabaşı çorbası için hamuru mısır unundan ve soğuması için sabahtan yaparız. Kaynayan suyun içine daha önce sıvı olarak yaptığımız mısır unlu karışımı dökerek sürekli karıştırırız. İyice pişen hamuru tepsilere dökerek soğumaya bırakırız. Daha sonra sıcak çorbanın yanında hamurlar ikram edilir. Sıcak çorba ve soğuk hamur birlikte yenilir" dedi.
denizli haber / denizli 20 haber / Çameli'nin vazgeçilmez kış çorbası "ARABAŞI"

Denizli Çameli İlçesi'nde hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesi sonucu her evde yapılan Arabaşı, kış nedeniyle misafirlerin gözde yiyecekleri arasında yerini aldı. İlçede aileler ve geniş aileler her yıl gelenek haline getirdikleri, sırayla düzenledikleri '' ARABAŞI '' günlerine devam ediyor.

 

 

Çorbanın gerçek adının "Ara-aşı" olduğunu belirten Ulvi Özdemir bunun sebebinin de çorbanın öğün zamanlarında değil de yemek  arasında ve ekmeksiz yenilmesinden geldiğini, ancak zamanla çorbanın adının "Arabaşı" olarak değiştiğini belirtti.

 

Çameli'de kış aylarında 15 gün arayla toplanıp hem yemek yemenin hemde özlem gideren Özdemir ailesinden Ulvi Özdemir; "Son yıllarda unutulmaya yüz tutan "Arabaşı" soğukların artmasıyla aranılan içecek halini aldı. Özel hamuru ve içerisindeki baharatları ile damaklarda ayrı bir lezzet bırakan, uzun kış gecelerinin vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Arabaşı çorbasını yeme geleneğini erken başlattık. Çünkü kış çok erken geldi ve 6 ay boyunca bu geleneğimizi sürdüreceğiz.

 

ÖRF VE GELENKLERİMİZİ NESLİMİZE AKTARIYORUZ

Amaç burada yemek değil, bir arada olup yeni gelişen nesle örf ve adetlerimizi aile bağlarımızın güçlü olduğunu yansıtmak. Kış aylarında arabaşına özlem duyuyoruz. Hemen hemen bütün misafirlerimize ikram ederiz. Sindirimi çok kolay hafif bir yiyecek. Kış mevsimine özgü bir yiyecek olduğu için gribal enfeksiyonlara hastalıklara da çok iyi geliyor." dedi.

 

Özdemir "Bu güzel çorbamızı, birlik ve beraberliğimize vesile olması dileğiyle yıllar önce mahallemizde, köyümüzde yaparak tüm insanlarımızı bir araya getirmek istedik. Yıllardır soğuk kış gecelerinin güzel bir yiyeceği olan Arabaşı çorbasını yaparak Özdemir  ailesini bir araya getiriyoruz. Güzel dostluklara vesile olmasını arzu ettiğimiz Arabaşı çorbası içme etkinliğimize katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyoruz" dedi.

 

ARABAŞI HAMURU ÖNEMLİDİR

Arabaşı çorbasını kendi elleri ile yapan Özdemir, çorbanın yapımı için bir gün önceden hazırlıklara başladıklarını söyledi. Çorbanın içinde haşlanmış tavuk Eti, salça, biber, karabiber, soğan ve diğer baharatlar kattıklarını anlatan Özdemir, en önemli özelliğinin çorbanın yanında verilen hamurun yapımı olduğunu kaydetti. Hamuru mısır unundan yaptıklarını da belirten Özdemir "Arabaşı çorbası için hamuru mısır unundan ve soğuması için sabahtan yaparız. Kaynayan suyun içine daha önce sıvı olarak yaptığımız mısır unlu karışımı dökerek sürekli karıştırırız. İyice pişen hamuru tepsilere dökerek soğumaya bırakırız. Daha sonra sıcak çorbanın yanında hamurlar ikram edilir. Sıcak çorba ve soğuk hamur birlikte yenilir" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.