Denizli Çameli'de Kan Bağışı Ve Kan Vermenin Yararları

SAĞLIK 10.03.2017 - 09:23, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli Çameli'de Kan Bağışı Ve Kan Vermenin Yararları

Denizli Çameli İlçesi’n de Denizli Türk Kızılay Kan Merkezi tarafından kan bağışı kampanyası düzenlendi.

Denizli Çameli İlçesi’n de  Denizli Kızılay Kan Merkezi kan bağışı Çameli Kaymakamlığı Önünde Kızılay Otobüsünde Kan kampanyası düzenlendi.   Kampanyada toplam 41 ünite kan toplandı.   Türk Kızılay’ı Denizli Merkez Sorumlusu Dr .Osman Murat Erverdi, Sosyal sorumluluk konusunda büyük öneme sahip bu “Kan Bağışı” etkinliğinde kan bağışında bulunan, ” Tüm Çameli halkımıza bu etkinliği birlikte yürüttüğümüz Türk Kızılay’ına ve etkinlikte aktif rol alan tüm Kızılay yetkililerine ve Kan bağışçılarına teşekkür ederim dedi.” Kızılay Yetkilileri Kan veren vatandaşlara kek ve meyve suyu ikramı edildi.     Kan Vermenin Başlıca Faydaları   Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir. Kan hücreleri yenilenir.   İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder.   Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar.   Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, bu da bir yarar olarak düşünülebilir.   Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır.  Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.         Kan Bağışlamak İsteyen Gönüllülere Yapılan İşlemler Nelerdir? Öncelikle donör adaylarına bir “donör değerlendirme formu” verilerek bunu dikkatlice, doğru ve samimi cevaplar vererek doldurmaları ve altını imzalamaları istenir. Formu doldurup, verdiklerinde bu form ilgili arkadaşlarımız tarafından incelenir ve donör adayı ile yüz yüze, kısa bir görüşme yapılır. Bu görüşmede bazı sorular ve verilen cevaplar hakkında açıklama yapılmakta ve yanlış anlaşılmalar varsa düzeltilmektedir. Bu aşamada kan vericisi olmaya engel teşkil eden herhangi bir sorun yoksa fizik muayene (boy, kilo, tansiyon, nabız ölçümü ve gözle muayene) yapılır. Bu aşamada da bir sorunla karşılaşılmadıysa o zaman yapılacak testler için tüpe kan alınır. Alınan kan örneğinde kan sayımı ve diğer bazı testler yapılır. Eğer testler sonunda kan alınmasına engel bir sonuçla karşılaşılırsa, bu konuyla ilgili olarak donör adayına yazılı bir bilgilendirme yapılır. Kanda yapılan testlerde de engel bir durum tespit edilmezse bağışçı adayı kan alınmak üzere donör yatağına alınır ve bir ünite kan alınır. Kan alma işlemi 15 dakikadan daha az sürmektedir. Kan alımı sonrasında 10-15 dakikalık bir gözlem süresi vardır. Bu arada bağışçılarımıza yiyecek ve içecek ikramı yapılır ve kendilerine teşekkür ederek uğurlanırlar.    
Denizli Çameli İlçesi’n de Denizli Türk Kızılay Kan Merkezi tarafından kan bağışı kampanyası düzenlendi.

Denizli Çameli İlçesi’n de  Denizli Kızılay Kan Merkezi kan bağışı Çameli Kaymakamlığı Önünde Kızılay Otobüsünde Kan kampanyası düzenlendi.

 

Kampanyada toplam 41 ünite kan toplandı.

 


Türk Kızılay’ı Denizli Merkez Sorumlusu Dr .Osman Murat Erverdi, Sosyal sorumluluk konusunda büyük öneme sahip bu “Kan Bağışı” etkinliğinde kan bağışında bulunan, ” Tüm Çameli halkımıza bu etkinliği birlikte yürüttüğümüz Türk Kızılay’ına ve etkinlikte aktif rol alan tüm Kızılay yetkililerine ve Kan bağışçılarına teşekkür ederim dedi.” Kızılay Yetkilileri Kan veren vatandaşlara kek ve meyve suyu ikramı edildi.

 

denizli çamelide kan bağışı ve faydaları

 

Kan Vermenin Başlıca Faydaları

 

Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir.

Kan hücreleri yenilenir.

 

İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder.

 

Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar.

 

Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, bu da bir yarar olarak düşünülebilir.

 

Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır.

 Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.

 

 

 

 

Kan Bağışlamak İsteyen Gönüllülere Yapılan İşlemler Nelerdir?

Öncelikle donör adaylarına bir “donör değerlendirme formu” verilerek bunu dikkatlice, doğru ve samimi cevaplar vererek doldurmaları ve altını imzalamaları istenir.

Formu doldurup, verdiklerinde bu form ilgili arkadaşlarımız tarafından incelenir ve donör adayı ile yüz yüze, kısa bir görüşme yapılır. Bu görüşmede bazı sorular ve verilen cevaplar hakkında açıklama yapılmakta ve yanlış anlaşılmalar varsa düzeltilmektedir.

Bu aşamada kan vericisi olmaya engel teşkil eden herhangi bir sorun yoksa fizik muayene (boy, kilo, tansiyon, nabız ölçümü ve gözle muayene) yapılır.

Bu aşamada da bir sorunla karşılaşılmadıysa o zaman yapılacak testler için tüpe kan alınır. Alınan kan örneğinde kan sayımı ve diğer bazı testler yapılır.

Eğer testler sonunda kan alınmasına engel bir sonuçla karşılaşılırsa, bu konuyla ilgili olarak donör adayına yazılı bir bilgilendirme yapılır.

Kanda yapılan testlerde de engel bir durum tespit edilmezse bağışçı adayı kan alınmak üzere donör yatağına alınır ve bir ünite kan alınır. Kan alma işlemi 15 dakikadan daha az sürmektedir.

Kan alımı sonrasında 10-15 dakikalık bir gözlem süresi vardır. Bu arada bağışçılarımıza yiyecek ve içecek ikramı yapılır ve kendilerine teşekkür ederek uğurlanırlar.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.