Denizli’de 13 bin 384 yapıya EKB verildi

GÜNDEM 05.09.2018 - 16:52, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Denizli’de 13 bin 384 yapıya EKB verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi (EKB) için Denizli’de yetkilendirilen 109 ilde tam 13 bin 384 yapıya EKB verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda denetleme çalışmalarına başladı.   Denizli’de 2018 yılına kadar; müstakil konut bin 31, apartman 11443, rezidans 19, ofis 676, hastane 35, eğitim 114, otel 44, avm 21, idari bina 1 olmak üzere toplamda 13 bin 384 enerji kimlik belgesi düzenlendiği açıklandı. Konu ile ilgili Denizli Valili ber basın açıklaması düzenledi. Açıklama şu şekilde; “Enerji Kimlik Belgesi; 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak 2011 yılında çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. 2011 ve sonrası yapılar için İskân ruhsatı aşamasında belediyeler tarafından istenecektir. İskân almış mevcut binalardan ise 1 Ocak 2020 tarihinden sonra alım-satım işlemleri sırasında tapu daireleri; kiralama işlemlerinde noter; elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerde de ilgili kurum tarafından istenecektir. Bu doğrultuda binalar A sınıfından başlayarak G sınıfına kadar kategorize edilmektedir. EKB uygulaması ile 2011 yılından sonra yapılan ve hâlihazırda yapılmakta olan binaların en az C seviyesinde bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih öncesinde yapılmış olan binaların sınıflandırılmasında herhangi bir alt limit bulunmamaktadır” denildi.   EKB UYGULAMASI YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLAYACAK   Vergi indirimleri, alım satımlarda dairenin değer kazanımı ve yeni binalarda kullanım başladıktan sonra ısıtma, soğutma için yapılacak harcamalarda yüzde 50’ye varan tasarruflar gerçekleşecek. EKB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş firmalar tarafından düzenlenmektedir. Denizli’de 109 firma yetkilendirildiği bildirildi. Açıklamada “Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Yetkilerini kötüye kullanan veya gerçeğe aykırı Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyen kuruluşların tespiti için Bakanlığımızca denetimler başlamıştır.”    

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi (EKB) için Denizli’de yetkilendirilen 109 ilde tam 13 bin 384 yapıya EKB verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda denetleme çalışmalarına başladı.

 

Denizli’de 2018 yılına kadar; müstakil konut bin 31, apartman 11443, rezidans 19, ofis 676, hastane 35, eğitim 114, otel 44, avm 21, idari bina 1 olmak üzere toplamda 13 bin 384 enerji kimlik belgesi düzenlendiği açıklandı. Konu ile ilgili Denizli Valili ber basın açıklaması düzenledi. Açıklama şu şekilde; “Enerji Kimlik Belgesi; 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak 2011 yılında çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. 2011 ve sonrası yapılar için İskân ruhsatı aşamasında belediyeler tarafından istenecektir. İskân almış mevcut binalardan ise 1 Ocak 2020 tarihinden sonra alım-satım işlemleri sırasında tapu daireleri; kiralama işlemlerinde noter; elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerde de ilgili kurum tarafından istenecektir. Bu doğrultuda binalar A sınıfından başlayarak G sınıfına kadar kategorize edilmektedir. EKB uygulaması ile 2011 yılından sonra yapılan ve hâlihazırda yapılmakta olan binaların en az C seviyesinde bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih öncesinde yapılmış olan binaların sınıflandırılmasında herhangi bir alt limit bulunmamaktadır” denildi.

 

EKB UYGULAMASI YÜZDE 50 TASARRUF SAĞLAYACAK

 

Vergi indirimleri, alım satımlarda dairenin değer kazanımı ve yeni binalarda kullanım başladıktan sonra ısıtma, soğutma için yapılacak harcamalarda yüzde 50’ye varan tasarruflar gerçekleşecek. EKB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş firmalar tarafından düzenlenmektedir. Denizli’de 109 firma yetkilendirildiği bildirildi. Açıklamada “Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Yetkilerini kötüye kullanan veya gerçeğe aykırı Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyen kuruluşların tespiti için Bakanlığımızca denetimler başlamıştır.”

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.