Denizli’de Ayva Hasadı Devam Ediyor

DENİZLİ 04.11.2020 - 16:32, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Denizli’de Ayva Hasadı Devam Ediyor

Denizli'nin Tavas ilçesinde devam eden Ayva hasadına Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcımız Nejdet Demir, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Abdullah Ali Sevin, Tavas Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakaş, Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu, Tavas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil Nas, teknik personeller ve üreticiler katıldı.   Hasat sonunda İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir ve beraberindeki heyet Süleyman Yağlıca’ya ait işletmeye giderek ayva üretimi ve hasatla ilgili yapılan işlemler hakkında detaylı bilgiler aldı.     Denizli'de 8.969 dekar alandan ayva yetiştirilmektedir. Meyve veren yaştaki ağaç sayımız 294.998 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 143.357 adet olmak üzere toplam 438.355 ağaçta ayva üretimi yapılmaktadır. İlimiz ayva üretimi 6.737 ton dur. İlimiz ayva üretimi bakımından Ege Bölgesinde birinci,  Türkiye sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır.                  Ayva yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre birçok ilçemizde yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Pamukkale, Honaz, Çal, Tavas ve Baklan ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Honaz ve Pamukkale ilçelerimiz ayva yetiştiriciliğinde öne çıkmaktadır.   İlimizde yetiştirilen ayva hoş kokulu, sarı renkli, güzel görünümlü, meyve eti gevrek, sulu, yenildiğinde mayhoş, tadı elma ile şeftali arasında olan ağır bir meyvedir. Son yıllarda kurulan ayva bahçelerinde tercih edilen ağırlıklı çeşit eşme çeşididir.     90-95 i ihraç (İlimizden başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Arap ülkelerine) edilmekte, geri kalan 10 unu ise iç piyasada tüketilmektedir.   İlimizin Pamukkale-Irlıganlı, Honaz-Kızılyer ve Tavas ilçelerinde yetişen 1.sınıf kalitede olan ayvalar viyollere konularak ambalajlanıp AB ülkelerine ve Rusya’ya ihraç edilmekte olup o ülkelerde özellikle Türk halkı tarafından sofralık olarak tüketildiği, ayva üretimi yapan diğer illerden alınan ihraç edilmeyen yani 1.sınıf olmayan ayvaların gayrinizami şekilde (dökme) kasalanarak sanayi amaçlı kullanılmak üzere reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu v.b. olarak da değerlendirilmektedir.   İlimizde ayva hasadı 18 Ekim itibariyle başlamış olup halen devam etmektedir. Ayva satışları çeşit ve kaliteye göre 3,50-4,00 TL/kg arasında alıcı bulmuştur.    

Denizli'nin Tavas ilçesinde devam eden Ayva hasadına Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcımız Nejdet Demir, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Abdullah Ali Sevin, Tavas Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karakaş, Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu, Tavas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halil Nas, teknik personeller ve üreticiler katıldı.

 

Hasat sonunda İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir ve beraberindeki heyet Süleyman Yağlıca’ya ait işletmeye giderek ayva üretimi ve hasatla ilgili yapılan işlemler hakkında detaylı bilgiler aldı.

 

 

Denizli'de 8.969 dekar alandan ayva yetiştirilmektedir. Meyve veren yaştaki ağaç sayımız 294.998 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 143.357 adet olmak üzere toplam 438.355 ağaçta ayva üretimi yapılmaktadır. İlimiz ayva üretimi 6.737 ton dur. İlimiz ayva üretimi bakımından Ege Bölgesinde birinci,  Türkiye sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır.

 

              

Ayva yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre birçok ilçemizde yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Pamukkale, Honaz, Çal, Tavas ve Baklan ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Honaz ve Pamukkale ilçelerimiz ayva yetiştiriciliğinde öne çıkmaktadır.

 

İlimizde yetiştirilen ayva hoş kokulu, sarı renkli, güzel görünümlü, meyve eti gevrek, sulu, yenildiğinde mayhoş, tadı elma ile şeftali arasında olan ağır bir meyvedir. Son yıllarda kurulan ayva bahçelerinde tercih edilen ağırlıklı çeşit eşme çeşididir.

 

 

90-95 i ihraç (İlimizden başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Arap ülkelerine) edilmekte, geri kalan 10 unu ise iç piyasada tüketilmektedir.

 

İlimizin Pamukkale-Irlıganlı, Honaz-Kızılyer ve Tavas ilçelerinde yetişen 1.sınıf kalitede olan ayvalar viyollere konularak ambalajlanıp AB ülkelerine ve Rusya’ya ihraç edilmekte olup o ülkelerde özellikle Türk halkı tarafından sofralık olarak tüketildiği, ayva üretimi yapan diğer illerden alınan ihraç edilmeyen yani 1.sınıf olmayan ayvaların gayrinizami şekilde (dökme) kasalanarak sanayi amaçlı kullanılmak üzere reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu v.b. olarak da değerlendirilmektedir.

 

İlimizde ayva hasadı 18 Ekim itibariyle başlamış olup halen devam etmektedir. Ayva satışları çeşit ve kaliteye göre 3,50-4,00 TL/kg arasında alıcı bulmuştur.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.