Denizli'de başlayan uygulama yenidoğan bebeklere uygulanmaya başlandı

SAĞLIK 26.07.2017 - 13:01, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli'de başlayan uygulama yenidoğan bebeklere uygulanmaya başlandı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi’nde yeni bir hizmet daha hayata geçti. Yenidoğan bebeklerde ‘ter testi’ ile “Kistik fibrozis” hastalığının teşhisi yapılmaya başlandı.     Kistik fibrozis hastalığının, vücuttaki salgı bezlerini etkileyen, dolayısıyla akciğer, pankreas, karaciğer, barsaklar, ter bezleri ve epididim gibi organlarda bozukluğa yol açan genetik bir hastalık olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle akraba evliliğinin fazla olduğu ülkemizde sık görüldüğünü söyledi. Tosun: “Kistik fibrozis, ciddi akciğer yetmezliğine götürebilen ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalar genellikle bebek yaşlarda tekrarlayan bronşit, tekrarlayan ve sürekli hastaneye yatırılmayı gerektiren akciğer enfeksiyonları, sık sinüzit, sık otit, astım şikayetleri gelmektedirler. İkincisi kistik fibrozis bir pankreas yetmezliği de yarattığı için bu hastalar kronik ishal ve malabsorbsiyon dediğimiz gelişme geriliği tablosu ile de bize başvurabilmektedir. O nedenle polikliniklerimize gelen geçmeyen akciğer enfeksiyonları, ishaller, büyüme gelişme geriliği yaşayan her çocukta ter testini artık istiyoruz. Çünkü ne kadar erken tanı ve erken tedaviye başlanırsa çocukta çok sağlıklı ve sorunsuz bir büyüme gerçekleştirilebilir” diye konuştu.   Denizli’de Bir İlk ‘Ter Testi’   Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, ter testinin Denizli’de bir ilk olduğunu ifade ederek, bu test ile 'kistik fibrozis' yani dış salgı bezlerinin bulunduğu akciğer, pankreas, bağırsak ve ter bezi hastalıklarının önceden tespitinin sağlandığını söyledi. Tosun, şöyle konuştu: “Kistik fibrozis hastalığında erken teşhisin önemli olduğu bilinciyle artık Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerinde ter testinin yapılmasını zorunlu kıldı. 1 Ocak 2015 tarihi itibari ile dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de “Kistik fibrozis”, Sağlık Bakanlığı tarafından her yenidoğan bebekten hastaneden çıkmadan bazı doğumsal  hastalıkların taranması için alınan topuk kanı tarama programına eklendi. Denizli Devlet Hastanemizde de ter testi 29 Mart’ta yapılmaya başlandı. Polikliniğimize; Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, Özel Hastaneler ve Aile Hekimlerinden hasta gönderimi yapılmaktadır. Randevu ile çalışıyor ve günde ortalama 5 hastaya test yapıyoruz. Bu tür testlerde hastanın herhangi bir yerine iğne batırma gibi bir durum söz konusu değil. Hastanın sadece kol bölgesine bir tane elektrot bağlayarak ve oradaki terleme sağlanarak uyguladığımız bir testtir. Tere bir takım ölçümler yaparak kistik fibroz hastalığı olup olmadığı tanısını yapıyoruz. Şu ana kadar 75 hastaya ter testi yaptık; bunlardan 6 tanesi Sağlık Müdürlüğü ve Aile Hekimliklerinden bize yönlendirilen hastalardı” dedi.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi’nde yeni bir hizmet daha hayata geçti. Yenidoğan bebeklerde ‘ter testi’ ile “Kistik fibrozis” hastalığının teşhisi yapılmaya başlandı.

 

 

Kistik fibrozis hastalığının, vücuttaki salgı bezlerini etkileyen, dolayısıyla akciğer, pankreas, karaciğer, barsaklar, ter bezleri ve epididim gibi organlarda bozukluğa yol açan genetik bir hastalık olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle akraba evliliğinin fazla olduğu ülkemizde sık görüldüğünü söyledi. Tosun: “Kistik fibrozis, ciddi akciğer yetmezliğine götürebilen ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. Hastalar genellikle bebek yaşlarda tekrarlayan bronşit, tekrarlayan ve sürekli hastaneye yatırılmayı gerektiren akciğer enfeksiyonları, sık sinüzit, sık otit, astım şikayetleri gelmektedirler. İkincisi kistik fibrozis bir pankreas yetmezliği de yarattığı için bu hastalar kronik ishal ve malabsorbsiyon dediğimiz gelişme geriliği tablosu ile de bize başvurabilmektedir. O nedenle polikliniklerimize gelen geçmeyen akciğer enfeksiyonları, ishaller, büyüme gelişme geriliği yaşayan her çocukta ter testini artık istiyoruz. Çünkü ne kadar erken tanı ve erken tedaviye başlanırsa çocukta çok sağlıklı ve sorunsuz bir büyüme gerçekleştirilebilir” diye konuştu.

 

Denizli’de Bir İlk ‘Ter Testi’

 

Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, ter testinin Denizli’de bir ilk olduğunu ifade ederek, bu test ile 'kistik fibrozis' yani dış salgı bezlerinin bulunduğu akciğer, pankreas, bağırsak ve ter bezi hastalıklarının önceden tespitinin sağlandığını söyledi. Tosun, şöyle konuştu: “Kistik fibrozis hastalığında erken teşhisin önemli olduğu bilinciyle artık Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerinde ter testinin yapılmasını zorunlu kıldı. 1 Ocak 2015 tarihi itibari ile dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de “Kistik fibrozis”, Sağlık Bakanlığı tarafından her yenidoğan bebekten hastaneden çıkmadan bazı doğumsal  hastalıkların taranması için alınan topuk kanı tarama programına eklendi. Denizli Devlet Hastanemizde de ter testi 29 Mart’ta yapılmaya başlandı. Polikliniğimize; Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, Özel Hastaneler ve Aile Hekimlerinden hasta gönderimi yapılmaktadır. Randevu ile çalışıyor ve günde ortalama 5 hastaya test yapıyoruz. Bu tür testlerde hastanın herhangi bir yerine iğne batırma gibi bir durum söz konusu değil. Hastanın sadece kol bölgesine bir tane elektrot bağlayarak ve oradaki terleme sağlanarak uyguladığımız bir testtir. Tere bir takım ölçümler yaparak kistik fibroz hastalığı olup olmadığı tanısını yapıyoruz. Şu ana kadar 75 hastaya ter testi yaptık; bunlardan 6 tanesi Sağlık Müdürlüğü ve Aile Hekimliklerinden bize yönlendirilen hastalardı” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.