Denizli'de çiftçinin yaraları sarılmalı

DENİZLİ 15.08.2017 - 08:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli'de çiftçinin yaraları sarılmalı

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan; Denizli'de yaşanan dolu nedeniyle ilçelerde çiftçilerin zarar gördüğünü söyleyerek bu bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Denizli'de yaşanan dolu felaketinin ardından üreticilerin zararını karşılamak için hükümetin acil adım atması gerektiğini belirten CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, "Yaşanan doluda birçok ilçemizde çiftçimiz yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda kayba uğradı. Bu alanların afet bölgesi ilan edilmesi, çiftçi borçlarının bankalar dahil faizsiz ertelenmesi gerekir. Denizli'de karşılaştığı bu afet sonrası kendini toparlamak için devletin somut adımını bekleyen çiftçimiz için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya durumu aktarıyorum. Sayın Bakan konuya ilgisiz kalmamalı" ifadesini kullandı.   CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, doludan etkilenen Denizli'nin ilçelerine ilişkin şu verileri paylaştı: "Denizli ilinin farklı ilçelerinde 02-06 Ağustos 2017 tarihleri arasında yaşanan dolu afeti yağışı nedeniyle yüzlerce çiftçimiz ürün kaybına uğramıştır. Üreticilerimiz dolu yaşanan alanların afet bölgesi ilan edilerek kredi ve sulama elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesi, yaşanan kayıptan ötürü yapılması öngörülen yardımların gecikmeksizin karşılanmasını talep etmektedir. Yapılan tespitlere göre; Buldan’da, 02.08.2016 tarihinde, bir mahallemizde 130 çiftçimiz 430 dekar alanda sebze, meyve, bağ; Güney’de, 03.08.2017 tarihinde, üç mahallemizde 50 çiftçimiz 800 dekar alanda bağ,tütün; Çal’da, 02.08.2017 tarihinde bir mahallemizde 225 çiftçimiz 6.650 dekar ayçiçeği, bağ, mısır alanında; Kale’de, 02-06.08.2017 tarihlerinde iki mahallemizde 155 çiftçimiz  2760 dekarlık tütün ve biber, mısır, kavun olan alanda; Tavas’ta, 06.08.2017 tarihinde 7 mahallemizde 196 çiftçimiz 8.560 dekar alanda sebze, ayçiçeği, tütünde yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda zarara uğramıştır. " Milletvekili Arslan, Bakan Eşref Fakıbaba'ya yönelttiği soru önergesinde şu hususlara değindi: "Sebze, bağ, tütün, ayçiçeği, mısır, kavun, biber ürünlerini etkileyen dolu yağışının özellikle belli mahallelerde geniş çaplı yol açtığı zararın karşılanması adına devletin üreticinin yanında olması gerekmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya soruyorum: Denizli’nin merkezinde, Tavas, Çal, Buldan, Güney ve Kale ilçelerimizin mahallelerinde yaşanan dolu yağışı nedeniyle bahse konu alanlar afet bölgesi ilan edilecek midir? Üreticimizin zararlarının karşılanması, borçlarının faizsiz ertelenmesi  için gözetilen asgari zarar oranının düşürülmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır? Üreticinin zararlarını telafi edecek misiniz ? Bahse konu ilçelerimizde dolu zararına uğrayan çiftçilerimizde TARSİM kayıtlılık oranı nedir? Karşılaşılan dolu zararının ekonomik değeri konusunda yapılan çalışmalarda gelinen aşama nedir, hangi değerde zarar oluşmuştur?"
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan; Denizli'de yaşanan dolu nedeniyle ilçelerde çiftçilerin zarar gördüğünü söyleyerek bu bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

Denizli'de yaşanan dolu felaketinin ardından üreticilerin zararını karşılamak için hükümetin acil adım atması gerektiğini belirten CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, "Yaşanan doluda birçok ilçemizde çiftçimiz yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda kayba uğradı. Bu alanların afet bölgesi ilan edilmesi, çiftçi borçlarının bankalar dahil faizsiz ertelenmesi gerekir. Denizli'de karşılaştığı bu afet sonrası kendini toparlamak için devletin somut adımını bekleyen çiftçimiz için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya durumu aktarıyorum. Sayın Bakan konuya ilgisiz kalmamalı" ifadesini kullandı.

 


CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, doludan etkilenen Denizli'nin ilçelerine ilişkin şu verileri paylaştı:

"Denizli ilinin farklı ilçelerinde 02-06 Ağustos 2017 tarihleri arasında yaşanan dolu afeti yağışı nedeniyle yüzlerce çiftçimiz ürün kaybına uğramıştır. Üreticilerimiz dolu yaşanan alanların afet bölgesi ilan edilerek kredi ve sulama elektrik borçlarının faizsiz ertelenmesi, yaşanan kayıptan ötürü yapılması öngörülen yardımların gecikmeksizin karşılanmasını talep etmektedir. Yapılan tespitlere göre; Buldan’da, 02.08.2016 tarihinde, bir mahallemizde 130 çiftçimiz 430 dekar alanda sebze, meyve, bağ; Güney’de, 03.08.2017 tarihinde, üç mahallemizde 50 çiftçimiz 800 dekar alanda bağ,tütün; Çal’da, 02.08.2017 tarihinde bir mahallemizde 225 çiftçimiz 6.650 dekar ayçiçeği, bağ, mısır alanında; Kale’de, 02-06.08.2017 tarihlerinde iki mahallemizde 155 çiftçimiz  2760 dekarlık tütün ve biber, mısır, kavun olan alanda; Tavas’ta, 06.08.2017 tarihinde 7 mahallemizde 196 çiftçimiz 8.560 dekar alanda sebze, ayçiçeği, tütünde yüzde 30 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda zarara uğramıştır. "



Milletvekili Arslan, Bakan Eşref Fakıbaba'ya yönelttiği soru önergesinde şu hususlara değindi:

"Sebze, bağ, tütün, ayçiçeği, mısır, kavun, biber ürünlerini etkileyen dolu yağışının özellikle belli mahallelerde geniş çaplı yol açtığı zararın karşılanması adına devletin üreticinin yanında olması gerekmektedir.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya soruyorum:

Denizli’nin merkezinde, Tavas, Çal, Buldan, Güney ve Kale ilçelerimizin mahallelerinde yaşanan dolu yağışı nedeniyle bahse konu alanlar afet bölgesi ilan edilecek midir?

Üreticimizin zararlarının karşılanması, borçlarının faizsiz ertelenmesi  için gözetilen asgari zarar oranının düşürülmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır? Üreticinin zararlarını telafi edecek misiniz ?

Bahse konu ilçelerimizde dolu zararına uğrayan çiftçilerimizde TARSİM kayıtlılık oranı nedir?

Karşılaşılan dolu zararının ekonomik değeri konusunda yapılan çalışmalarda gelinen aşama nedir, hangi değerde zarar oluşmuştur?"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.