Denizli'de iki ilçede tarihi mezarlar koruma altına alındı

KÜLTÜR 11.09.2019 - 12:02, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Denizli'de iki ilçede tarihi mezarlar koruma altına alındı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Merkezefendi ilçesi ve Çal ilçesinde tarihi mezarların bulunduğu alanlar birinci derece Arkeoloji Sit alanı olarak tescillendi. Alınan karar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de dün yayınlandı.     Denizli Valiliği ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün talebi üzerine Denizli Müze Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan rapor inceleyen Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü karar verdi. Verilen kararda Merkezefendi İlçesi, Karahasanlı Mahahallesi, Yellice Mevkii’nde bulunan Roma dönemine tarihlenen ve konglomera tipinde, kayaya oyularak yapılmış olan tek odalı mezarların bulunduğu sahanın birinci derece Arkeolojik Sit alanı olarak koruma altına alındı.   Öte yandan,Çal İlçesi, Yukarseyit Mahalles, Erkli Mevkii’nde bulunan Tümülüs Mezarının ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür varlığı özelliği taşındığından dolayı, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü kararı ile ‘Kumdede Tümülüsü birinci derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillendi. Alınan karar gereği sit sınırları içersinde yapılacak her türlü uygulamalar öncesinde kurul izni alınması gerektiği belirtildi.      

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Merkezefendi ilçesi ve Çal ilçesinde tarihi mezarların bulunduğu alanlar birinci derece Arkeoloji Sit alanı olarak tescillendi. Alınan karar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmi Gazete’de dün yayınlandı.

 

 

Denizli Valiliği ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün talebi üzerine Denizli Müze Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan rapor inceleyen Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü karar verdi. Verilen kararda Merkezefendi İlçesi, Karahasanlı Mahahallesi, Yellice Mevkii’nde bulunan Roma dönemine tarihlenen ve konglomera tipinde, kayaya oyularak yapılmış olan tek odalı mezarların bulunduğu sahanın birinci derece Arkeolojik Sit alanı olarak koruma altına alındı.

 

Öte yandan,Çal İlçesi, Yukarseyit Mahalles, Erkli Mevkii’nde bulunan Tümülüs Mezarının ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür varlığı özelliği taşındığından dolayı, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü kararı ile ‘Kumdede Tümülüsü birinci derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescillendi. Alınan karar gereği sit sınırları içersinde yapılacak her türlü uygulamalar öncesinde kurul izni alınması gerektiği belirtildi.

 

merkezefendi ilcesi yellice nekropolu birinci derece arkeoloji sit alani oldu

 

cal ilcesi kum dede tümülüsü ve cevresi birinci derece sit alani oldu

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.