Denizli'de Kizil Geyik'lerin ölüm sebebi belli oldu

DENİZLİ 21.07.2017 - 12:58, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli'de Kizil Geyik'lerin ölüm sebebi belli oldu

Denizli Çivril İlçesi'nde meydana gelen Kızıl Geyik katliamı haberine ilişkin Orman Ve Su işleri Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı.

Denizli Orman ve Su işleri Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada Kızıl Geyik'lerin ölüm sebebinin avcılar değil kurtlar olduğu tespit edildiği belirtildi.   Yapılana açıklama ise şöyle;   19.07.2017 günü Çivril ilçesinden Genç Çivril yerel gazetesinden Şube Müdürlüğümüze gelen ihbarda; Çivril ilçesi Akdağ Tabiat Parkı Tokalı Kanyonu girişine yakın bir yerde ölmüş geyiklerin olduğu hatta bir tanesinin başının kesildiğini  ve orada bulundukları söylenmiştir. Müdürlüğümüz personellerinden orman muhafaza memurları Yaşar Varol ve Hulusi Erdoğan Çivril ilçesine giderek İlçe Jandarma komutanlığı ile görüşülerek Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü Kocayayla mevkinden olay mahalli olan Tokalı kanyonu girişine gidildi. Yapılan incelemede; Tokalı kanyonu girişinin üst kısımlarında tahmini 7-8  gün öncesinden öldüğü sanılan gövde bütünlüğü bozulmamış bir geyiğin bulunduğu, bu geyiğin başının kesilerek alınmış olduğu, kalan gövde üzerinde yapılan incelemede karın ve kuyruk bölgesinden vahşi hayvanlar tarafından  yeniklerin olduğu ve karın içi organların bir kısmının yenmiş olduğu, bu geyikten 150-200 metre uzağında  diğer bir geyiğin ise etlerinin yenmiş olduğu sadece iskeletinin kaldığı görüldü.            Bilindiği üzere Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında kurt popülasyonu bulunmaktadır. Kurtlar beslenmek üzere zaman zaman gruplar halinde Kızılgeyikleri avlamaktadır. Her iki geyiğinde kanyon içindeki derede görüldüğü, Geyiklerin ölüsünün bulunduğu Tokalı kanyonunun derin ve dik bir vadi olması nedeniyle kurt ve geyik arasında geyiğin kaçma şansının az olduğu geyik aleyhine bir durum söz konusudur.  Tokalı kanyonunun içerisinden bir derenin geçmesi nedeniyle zaman zaman geyikler su içmek için geldiklerinde kurtlara av olabilmektedir.  Gövdesi bulunan geyik üzerinde yapılan incelemede tüfekle vurulduğuna dair kurşun ve saçma izlerinin bulunmadığı tesbit edilmiştir. Eti yenilebilen kızılgeyiğin gövdesinin götürülmemiş olması da bu geyiğin avlanmadığına dair bir işarettir. Başının kesilip götürülmesi ise; bir vatandaş tarafından bulunarak  boynuzları için kesildiği düşünülmektedir.           Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında zaman zaman kurtların geyiklere verdiği bu tür zararlara rastlanılmaktadır.        
Denizli Çivril İlçesi'nde meydana gelen Kızıl Geyik katliamı haberine ilişkin Orman Ve Su işleri Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı.

Denizli Orman ve Su işleri Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada Kızıl Geyik'lerin ölüm sebebinin avcılar değil kurtlar olduğu tespit edildiği belirtildi.

 

Yapılana açıklama ise şöyle;

 

19.07.2017 günü Çivril ilçesinden Genç Çivril yerel gazetesinden Şube Müdürlüğümüze gelen ihbarda; Çivril ilçesi Akdağ Tabiat Parkı Tokalı Kanyonu girişine yakın bir yerde ölmüş geyiklerin olduğu hatta bir tanesinin başının kesildiğini  ve orada bulundukları söylenmiştir. Müdürlüğümüz personellerinden orman muhafaza memurları Yaşar Varol ve Hulusi Erdoğan Çivril ilçesine giderek İlçe Jandarma komutanlığı ile görüşülerek Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü Kocayayla mevkinden olay mahalli olan Tokalı kanyonu girişine gidildi. Yapılan incelemede; Tokalı kanyonu girişinin üst kısımlarında tahmini 7-8  gün öncesinden öldüğü sanılan gövde bütünlüğü bozulmamış bir geyiğin bulunduğu, bu geyiğin başının kesilerek alınmış olduğu, kalan gövde üzerinde yapılan incelemede karın ve kuyruk bölgesinden vahşi hayvanlar tarafından  yeniklerin olduğu ve karın içi organların bir kısmının yenmiş olduğu, bu geyikten 150-200 metre uzağında  diğer bir geyiğin ise etlerinin yenmiş olduğu sadece iskeletinin kaldığı görüldü.

          

Bilindiği üzere Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında kurt popülasyonu bulunmaktadır. Kurtlar beslenmek üzere zaman zaman gruplar halinde Kızılgeyikleri avlamaktadır. Her iki geyiğinde kanyon içindeki derede görüldüğü, Geyiklerin ölüsünün bulunduğu Tokalı kanyonunun derin ve dik bir vadi olması nedeniyle kurt ve geyik arasında geyiğin kaçma şansının az olduğu geyik aleyhine bir durum söz konusudur.  Tokalı kanyonunun içerisinden bir derenin geçmesi nedeniyle zaman zaman geyikler su içmek için geldiklerinde kurtlara av olabilmektedir.  Gövdesi bulunan geyik üzerinde yapılan incelemede tüfekle vurulduğuna dair kurşun ve saçma izlerinin bulunmadığı tesbit edilmiştir. Eti yenilebilen kızılgeyiğin gövdesinin götürülmemiş olması da bu geyiğin avlanmadığına dair bir işarettir. Başının kesilip götürülmesi ise; bir vatandaş tarafından bulunarak  boynuzları için kesildiği düşünülmektedir.

         

Akdağ Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında zaman zaman kurtların geyiklere verdiği bu tür zararlara rastlanılmaktadır.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.