Denizli’de Kuzu Göbeği Mantar Sezonu Başladı

YAŞAM 30.03.2017 - 15:31, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli’de Kuzu Göbeği Mantar Sezonu Başladı

Anadolu'nun ve Ege’nin birçok bölgesinde ormanlık arazilerde yetişen kuzugöbeği mantarı sezonu açıldı. Denizli Çameli İlçesin'de havaların özellikle yağışlı olması kuzugöbeği meraklılarını ayaklandırdı.

Birçok hastalıkta mucize etkisi gösteren bu mantarlar köylülere de gelir kapısı oluyor. Bitki Araştırmacısı Uzman Doktorlar, bu şifa kaynağının faydalarını sıralayıp zehirlenme vakalarına karşı dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Geleneksel tıpta ve Anadolu hekimliğinde şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzu göbeği mantarı, Anadolu'nun birçok yerinde şifa kaynağı olmasının yanında köylülerin gelir kapısı oluyor.     Genellikle nisan ve mayıs aylarındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeği mantarını toplayan köylüler, kilosunu 100 ile 200 lira arasında satıyor.   PEKİ NELERE İYİ GELİYOR ?   Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça faydalı bir mantar türüdür.   Gözler için oldukça yararlıdır. Gözlere parlaklık verir.Mide- bağırsak rahatsızlıkları için büyük fayda sağlar.Beyine de yarar ve fayda sağlar. Hafızaya iyi gelmesi de kuzugöbeği mantarı faydaları arasındadır. Böbreklere ağır gelmez hafif ve besleyici protein deposudur.Kolay emilimi olan bu proteinin kan yapıcıdır. Anemiyi gidermeye yardımcıdır.B1, B2 ve C vitaminleri içerir.Kemik erimesine iyi gelir.Yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir.Mantar türlerini bilen ve ayırt edebilen kişiler tarafından toplanmalıdır.     Nerelerde Bulunur ?   Denizli Çameli İlçesi’nde havaların özellikle yağışlı ve nemli olmasıyla birlikte kuzugöbeği mantarı çıkmaya başlar.Denizli’nin bir çok ilçesi’nde ormanlık alanlarda bulunan kuzugöbeği,mantardan anlayan kişiler tarafından toplanmalıdır.   Kovasını çapasını alan dağlara akın ediyor. Çameli İlçesi Akpınar Mahallesinde bulunduğu kuzu göbeği adeta ilgi odağı oldu. Kuzugöbeğinin çıktığını duyanlar Akpınar Mahallesi ve ormanlık alanlara gidiyorlar. Çameli'de çam ağacının bol bulunduğu ormanlıklarda bazen ağaç diplerinde ve elma ağaçlarının çevresinde görülüyor.İlkbaharda özellikle şubat ayının sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzu göbeğini bol miktarda bulmak mümkündür. Ekonomik yönden ormanda çıkan kuzu göbeği  köylüye büyük katkı sağlıyor.     Bu mantarların çeşit ve miktarında geçen yıllarda bir azalmanın olduğu gözlenmektedir. Azalma sebebi olarak yağmurların yeterince yağmaması yanında mantarların aşırı ve bilinçsizce toplanması görülmektedir mart ayının 15'inden sonra meydana çıkan, kuzu göbeği, antibiyotiğin ham maddesi olarak biliniyor. Toplanıldığı anda, yaş iken 150 Türk lirasına satılan ürünün kuruduktan sonraki kilo fiyatı 100 ile 200 Türk Lirası fiyatında satıldığı söyleniyor. Kuzu göbeği Mart ve Nisan aylarında alçak kesimlerde, Nisan ayının ikinci bölümünde ise yüksek kesimlerde çıkmaya başlıyor.
Anadolu'nun ve Ege’nin birçok bölgesinde ormanlık arazilerde yetişen kuzugöbeği mantarı sezonu açıldı. Denizli Çameli İlçesin'de havaların özellikle yağışlı olması kuzugöbeği meraklılarını ayaklandırdı.

Birçok hastalıkta mucize etkisi gösteren bu mantarlar köylülere de gelir kapısı oluyor. Bitki Araştırmacısı Uzman Doktorlar, bu şifa kaynağının faydalarını sıralayıp zehirlenme vakalarına karşı dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Geleneksel tıpta ve Anadolu hekimliğinde şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzu göbeği mantarı, Anadolu'nun birçok yerinde şifa kaynağı olmasının yanında köylülerin gelir kapısı oluyor.

 

 

Genellikle nisan ve mayıs aylarındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeği mantarını toplayan köylüler, kilosunu 100 ile 200 lira arasında satıyor.

 

PEKİ NELERE İYİ GELİYOR ?

 

Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça faydalı bir mantar türüdür.

 

Gözler için oldukça yararlıdır. Gözlere parlaklık verir.Mide- bağırsak rahatsızlıkları için büyük fayda sağlar.Beyine de yarar ve fayda sağlar. Hafızaya iyi gelmesi de kuzugöbeği mantarı faydaları arasındadır. Böbreklere ağır gelmez hafif ve besleyici protein deposudur.Kolay emilimi olan bu proteinin kan yapıcıdır. Anemiyi gidermeye yardımcıdır.B1, B2 ve C vitaminleri içerir.Kemik erimesine iyi gelir.Yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir.Mantar türlerini bilen ve ayırt edebilen kişiler tarafından toplanmalıdır.

 

 

Nerelerde Bulunur ?

 

Denizli Çameli İlçesi’nde havaların özellikle yağışlı ve nemli olmasıyla birlikte kuzugöbeği mantarı çıkmaya başlar.Denizli’nin bir çok ilçesi’nde ormanlık alanlarda bulunan kuzugöbeği,mantardan anlayan kişiler tarafından toplanmalıdır.

 

Kovasını çapasını alan dağlara akın ediyor. Çameli İlçesi Akpınar Mahallesinde bulunduğu kuzu göbeği adeta ilgi odağı oldu. Kuzugöbeğinin çıktığını duyanlar Akpınar Mahallesi ve ormanlık alanlara gidiyorlar. Çameli'de çam ağacının bol bulunduğu ormanlıklarda bazen ağaç diplerinde ve elma ağaçlarının çevresinde görülüyor.İlkbaharda özellikle şubat ayının sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzu göbeğini bol miktarda bulmak mümkündür. Ekonomik yönden ormanda çıkan kuzu göbeği  köylüye büyük katkı sağlıyor.

 

 

Bu mantarların çeşit ve miktarında geçen yıllarda bir azalmanın olduğu gözlenmektedir. Azalma sebebi olarak yağmurların yeterince yağmaması yanında mantarların aşırı ve bilinçsizce toplanması görülmektedir mart ayının 15'inden sonra meydana çıkan, kuzu göbeği, antibiyotiğin ham maddesi olarak biliniyor. Toplanıldığı anda, yaş iken 150 Türk lirasına satılan ürünün kuruduktan sonraki kilo fiyatı 100 ile 200 Türk Lirası fiyatında satıldığı söyleniyor. Kuzu göbeği Mart ve Nisan aylarında alçak kesimlerde, Nisan ayının ikinci bölümünde ise yüksek kesimlerde çıkmaya başlıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.