Denizli’de Sonbahar Dönemi Şap Aşıları Yapılmaya Başlandı

DENİZLİ 08.09.2020 - 10:28, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Denizli’de Sonbahar Dönemi Şap Aşıları Yapılmaya Başlandı

Geviş getiren hayvanlarda görülen ve son derece bulaşıcı olan şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşılama kampanyası Denizli’de başladı.    Şap aşılama kampanyası Bakanlığımızca ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak yılda iki defa düzenlendiğini belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “2020 Yılı Aşılama Programı” kapsamında ilkbahar döneminde 257 bin 401 baş sığır şap hastalığına karşı aşılanmıştır. Sonbahar dönemi kampanyası 16 Kasım 2020 tarihine kadar devam edecektir. Kampanya kapsamında 2 aylık yaşın üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacak ve il geneli 278 bin 332 olan aşılama hedefi gerçekleştirilecektir.   Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca ilk defa aşılanan buzağıların ilk aşıdan 21-30 gün sonra rapel (tekrar) aşılarının yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.    

Geviş getiren hayvanlarda görülen ve son derece bulaşıcı olan şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşılama kampanyası Denizli’de başladı.

 

 Şap aşılama kampanyası Bakanlığımızca ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak yılda iki defa düzenlendiğini belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; “2020 Yılı Aşılama Programı” kapsamında ilkbahar döneminde 257 bin 401 baş sığır şap hastalığına karşı aşılanmıştır. Sonbahar dönemi kampanyası 16 Kasım 2020 tarihine kadar devam edecektir. Kampanya kapsamında 2 aylık yaşın üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacak ve il geneli 278 bin 332 olan aşılama hedefi gerçekleştirilecektir.

 

Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca ilk defa aşılanan buzağıların ilk aşıdan 21-30 gün sonra rapel (tekrar) aşılarının yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.