Denizli’deki Irkçı Afişe Bir Tepki’de İlahiyatçı Yazardan Geldi

GÜNDEM 16.10.2018 - 17:57, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Denizli’deki Irkçı Afişe Bir Tepki’de İlahiyatçı Yazardan Geldi

Denizli’de bir işletmenin camına asılan Irkçı afişlere sitemiz yazarlarından İlahiyatçı Yazar Ekrem Çetin’den tepki geldi.   Çetin, yaptığı  yazılı açıklamada şunları kaydetti; son zamanlarda giderek Denizli’mizde ırkçılık fikriyatının artış gösterdiğini görüyoruz. Oysa İslam dinimiz ırkçılığın her türlüsünü yasaklamıştır. O esnafa seslenmek istiyorum siz hangi Peygamberin Ümmetindensiniz? Hangi dinin mensubusunuz? Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na da sesleniyorum Ahilik haftası sadece bir hafta mı geçerli? Ecdadımızın İslam’dan ve Kur’an dan beslenerek oluşturduğu bir ticaret medeniyeti olan Ahilik anlayışının esnaflarımız tarafından iyi uygulanması gerekir. Diyanet işleri Başkanlığının ırkçılık konusundaki uyarılarına da iyi kulak verelim.   Bizim Peygamberimiz de veda hutbesinde ırkçılık konusuna  değinmiş ve şöyle demiştir: Ey insanlar sizin Rabbiniz birdir, babanız da birdir. Haberiniz olsun ki takva dışında hiçbir Arap ın Arap olmayana hiçbir Acem in Arap a hiçbir  siyahın beyaza hiçbir beyazın siyaha karşı üstünlüğü yoktur. Şüphesiz ki ilahi huzurda en değerliniz en muttaki olanınızdır. İslamiyet ten önce Mekke de insani ilişkiler asabiyete dayalı devam ederdi. İnsanlar soyları ile övünür ve diğerleri üzerinde baskı kurmaya çalışırlardı. Nesep kabileler arasında övünç kaynağı olarak görülürdü. İslam asabiyeti yasaklamış ve kişiler arası ilişkilerin merkezine hak ve adaleti koymuştur.   Hz. Peygamber asabiyetin getirdiği tahribata vurgu yapmakla birlikte bu kavramın olumlu yanlarını da ele almış ve adaleti merkeze almak kaydıyla akrabalık ilişkilerini desteklemiştir. Cahiliye asabiyetini ret edip bunun yerine sıla-i rahimi getirmiş ve bu konuda Müslümanlara sorumluluklar yüklemiştir. Fakat günümüzde küresel güç odaklarının etkisi altında kalan Müslüman toplumlar, kardeşlik ilkelerini hiçe sayarak insani ilişkilerini ırk ya da soy sop üzerinden kuruyorlar. Neredeyse bir asırdır, ne mutlu türküm diyene sloganı ile büyüyen, dünün çocukları bugünün erişkinleri, kendilerini sahip oldukları ırk üzerinden tanımlıyor, insanları biz ve ötekiler diye ayrıştırıyorlar. Bu insanların çoğu beş vakit namazlarını kılıyor, sorduğunuzda İslam üzere yaşadıklarını söylüyorlar. Fakat cahiliye adetlerini yaşatmaya ve savunmaya devam ediyorlar. Hiç birimiz doğuştan imtiyazlı değiliz. Hiç birimiz sahip olduğumuz ırk itibariyle diğerlerinden daha üst bir noktada değiliz. Hiç birimiz bağlı bulunduğumuz aile ya da kabile itibariyle üstün değiliz. Zira üstünlük ancak iman üzere olmak ve kalmakla mümkün olabilir. 

Denizli’de bir işletmenin camına asılan Irkçı afişlere sitemiz yazarlarından İlahiyatçı Yazar Ekrem Çetin’den tepki geldi.

 

Çetin, yaptığı  yazılı açıklamada şunları kaydetti; son zamanlarda giderek Denizli’mizde ırkçılık fikriyatının artış gösterdiğini görüyoruz. Oysa İslam dinimiz ırkçılığın her türlüsünü yasaklamıştır. O esnafa seslenmek istiyorum siz hangi Peygamberin Ümmetindensiniz? Hangi dinin mensubusunuz? Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na da sesleniyorum Ahilik haftası sadece bir hafta mı geçerli? Ecdadımızın İslam’dan ve Kur’an dan beslenerek oluşturduğu bir ticaret medeniyeti olan Ahilik anlayışının esnaflarımız tarafından iyi uygulanması gerekir. Diyanet işleri Başkanlığının ırkçılık konusundaki uyarılarına da iyi kulak verelim.

 

Bizim Peygamberimiz de veda hutbesinde ırkçılık konusuna  değinmiş ve şöyle demiştir:

Ey insanlar sizin Rabbiniz birdir, babanız da birdir. Haberiniz olsun ki takva dışında hiçbir Arap ın Arap olmayana hiçbir Acem in Arap a hiçbir  siyahın beyaza hiçbir beyazın siyaha karşı üstünlüğü yoktur. Şüphesiz ki ilahi huzurda en değerliniz en muttaki olanınızdır. İslamiyet ten önce Mekke de insani ilişkiler asabiyete dayalı devam ederdi. İnsanlar soyları ile övünür ve diğerleri üzerinde baskı kurmaya çalışırlardı. Nesep kabileler arasında övünç kaynağı olarak görülürdü. İslam asabiyeti yasaklamış ve kişiler arası ilişkilerin merkezine hak ve adaleti koymuştur.

 

Hz. Peygamber asabiyetin getirdiği tahribata vurgu yapmakla birlikte bu kavramın olumlu yanlarını da ele almış ve adaleti merkeze almak kaydıyla akrabalık ilişkilerini desteklemiştir. Cahiliye asabiyetini ret edip bunun yerine sıla-i rahimi getirmiş ve bu konuda Müslümanlara sorumluluklar yüklemiştir. Fakat günümüzde küresel güç odaklarının etkisi altında kalan Müslüman toplumlar, kardeşlik ilkelerini hiçe sayarak insani ilişkilerini ırk ya da soy sop üzerinden kuruyorlar. Neredeyse bir asırdır, ne mutlu türküm diyene sloganı ile büyüyen, dünün çocukları bugünün erişkinleri, kendilerini sahip oldukları ırk üzerinden tanımlıyor, insanları biz ve ötekiler diye ayrıştırıyorlar. Bu insanların çoğu beş vakit namazlarını kılıyor, sorduğunuzda İslam üzere yaşadıklarını söylüyorlar. Fakat cahiliye adetlerini yaşatmaya ve savunmaya devam ediyorlar. Hiç birimiz doğuştan imtiyazlı değiliz. Hiç birimiz sahip olduğumuz ırk itibariyle diğerlerinden daha üst bir noktada değiliz. Hiç birimiz bağlı bulunduğumuz aile ya da kabile itibariyle üstün değiliz. Zira üstünlük ancak iman üzere olmak ve kalmakla mümkün olabilir. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.