Denizli Genel Cerrahi Uzmanı Değirmenci “Yılda Bir Kez Kontrolden Geçilmeli”

SAĞLIK 12.06.2017 - 16:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli Genel Cerrahi Uzmanı Değirmenci “Yılda Bir Kez Kontrolden Geçilmeli”

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci kadınlarda en sık görülen meme kanserini önlemek için yılda bir kez taramadan geçilerek erken tanıyla hastalığa müdahale edilebileceğini söyledi.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci kadınlarda en sık görülen meme kanserini önlemek için yılda bir kez taramadan geçilerek erken tanıyla hastalığa müdahale edilebileceğini söyledi.    Meme kanserinin kadınlarda görülen kanser türlerinin 24’ünden ve kanserle ilişkili ölümlerin 14’ünden sorumlu olduğunu aktaran Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci özellikle 40 yaş ve üzeri kadınlarda görülme sıklığının daha çok olduğuna değindi. Değirmenci: “Meme kanserlerinin 0,3’ den daha azı 30 yaş öncesi görülürken, 5’den azı 40 yaşından önce saptanmaktadır. Oysa 19’u 40-49 yaşları arasında görülmektedir. En büyük risk faktörü elbette kadın olmaktır. Sadece kadın olmak meme kanseri için 100 kat daha fazla risktir. Bunun dışında yaş, yakınlarında meme kanseri öyküsü, erken adet görmeye başlama, gebelik sayısının azlığı veya olmaması, emzirme süresinin azlığı veya yokluğu, ilk  canlı doğum yaşı, menopoz yaşı, obezite, hormon tedavilerinin bazılarını kullanmış olma, alkol kullanımı, yağlı diyet, bazı meme hastalıkları, bazı genetik hastalıklar radyasyona maruz kalma gibi birçok neden meme kanseri için risk faktörü olarak gösterilmiştir” dedi.   40 yaşın üzerindeki kadınlarda tarama mamografisi ultrason desteği ve belli durumlarda MR çekilmesiyle birlikte tarama yapıldığını ve bu taramalar sayesinde meme kanserine bağlı ölümlerin 30lara kadar azaldığını anlatan Op.Dr. Ali Kadir Değirmenci dikkat edilmesi gerekenler hakkında da şunları söyledi: “Obezitenin önlenmesinin, alkol tüketiminin azaltılmasının, yemeklerdeki yağ oranının azaltılmasının, sebze ve meyve miktarının arttırılmasının, ergenlikten itibaren düzenli egzersiz yapılmasının koruyucu etkileri olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle kendimizden başlayarak sevdiklerimize, yakınlarımıza bu yönle yaklaşmamız gerekmektedir” dedi.   Erkeklerde de meme kanseri vakalarının görülebileceğinden bahseden Değirmenci; “Erkeklerdeki meme kanseri tüm meme kanserlerinin 1’inden azını oluşturur ve özellikle 65 yaştan sonra sıklığı artar. En sık meme başı altında kitle ile ortaya çıkar. Bazı ilaçların veya bazı hastalıkların veya ergenlik döneminin hormonal mekanizmalarının neden olduğu jinekomasti ile karışabilir. Bazı hormon salgılayan tümörler, prostat ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, siroz gibi hastalıklar bu duruma yol açabilmektedir” dedi.   Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci son olarak belirtilen risk faktörleri arasında yer alan ve 40 yaş üstündeki her bayanın yılda bir kez sağlık kuruluşlarına gelerek gerekli tetkikleri yaptırması gerektiğini ve böylelikle her 8 kadından birinde olması beklenen meme kanserine karşı erken tanıyla tedaviye başlayabileceklerini sözlerine ekledi. 
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci kadınlarda en sık görülen meme kanserini önlemek için yılda bir kez taramadan geçilerek erken tanıyla hastalığa müdahale edilebileceğini söyledi.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci kadınlarda en sık görülen meme kanserini önlemek için yılda bir kez taramadan geçilerek erken tanıyla hastalığa müdahale edilebileceğini söyledi. 

 

Meme kanserinin kadınlarda görülen kanser türlerinin 24’ünden ve kanserle ilişkili ölümlerin 14’ünden sorumlu olduğunu aktaran Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci özellikle 40 yaş ve üzeri kadınlarda görülme sıklığının daha çok olduğuna değindi. Değirmenci: “Meme kanserlerinin 0,3’ den daha azı 30 yaş öncesi görülürken, 5’den azı 40 yaşından önce saptanmaktadır. Oysa 19’u 40-49 yaşları arasında görülmektedir. En büyük risk faktörü elbette kadın olmaktır. Sadece kadın olmak meme kanseri için 100 kat daha fazla risktir. Bunun dışında yaş, yakınlarında meme kanseri öyküsü, erken adet görmeye başlama, gebelik sayısının azlığı veya olmaması, emzirme süresinin azlığı veya yokluğu, ilk  canlı doğum yaşı, menopoz yaşı, obezite, hormon tedavilerinin bazılarını kullanmış olma, alkol kullanımı, yağlı diyet, bazı meme hastalıkları, bazı genetik hastalıklar radyasyona maruz kalma gibi birçok neden meme kanseri için risk faktörü olarak gösterilmiştir” dedi.

 

40 yaşın üzerindeki kadınlarda tarama mamografisi ultrason desteği ve belli durumlarda MR çekilmesiyle birlikte tarama yapıldığını ve bu taramalar sayesinde meme kanserine bağlı ölümlerin 30lara kadar azaldığını anlatan Op.Dr. Ali Kadir Değirmenci dikkat edilmesi gerekenler hakkında da şunları söyledi: “Obezitenin önlenmesinin, alkol tüketiminin azaltılmasının, yemeklerdeki yağ oranının azaltılmasının, sebze ve meyve miktarının arttırılmasının, ergenlikten itibaren düzenli egzersiz yapılmasının koruyucu etkileri olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle kendimizden başlayarak sevdiklerimize, yakınlarımıza bu yönle yaklaşmamız gerekmektedir” dedi.

 

Erkeklerde de meme kanseri vakalarının görülebileceğinden bahseden Değirmenci; “Erkeklerdeki meme kanseri tüm meme kanserlerinin 1’inden azını oluşturur ve özellikle 65 yaştan sonra sıklığı artar. En sık meme başı altında kitle ile ortaya çıkar. Bazı ilaçların veya bazı hastalıkların veya ergenlik döneminin hormonal mekanizmalarının neden olduğu jinekomasti ile karışabilir. Bazı hormon salgılayan tümörler, prostat ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, siroz gibi hastalıklar bu duruma yol açabilmektedir” dedi.

 

Genel Cerrahi Uz. Op. Dr. Ali Kadir Değirmenci son olarak belirtilen risk faktörleri arasında yer alan ve 40 yaş üstündeki her bayanın yılda bir kez sağlık kuruluşlarına gelerek gerekli tetkikleri yaptırması gerektiğini ve böylelikle her 8 kadından birinde olması beklenen meme kanserine karşı erken tanıyla tedaviye başlayabileceklerini sözlerine ekledi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.