Denizli Güney İlçesinde Nohut Tarla Günü Yapıldı

EKONOMİ 08.07.2017 - 12:15, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli Güney İlçesinde Nohut Tarla Günü Yapıldı

Denizli’de Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" düzenlendi.

Denizli’de Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" düzenlendi.   Bakanlığımız Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının "Tarımsal Yenilikleri Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" Güney İlçesi Aydoğdu Mahallesinde, düzenlendi.   Tarla Gününe Güney Belediye Başkanı Halil Ayhan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, Denizli Haykoop Başkanı Mehmet Varol, Güney İlçe Müdürü Deniz Özbay olmak üzere il/ilçe müdürlüğü teknik elemanları ve üreticiler katıldı.   Tarla gününde açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yılmaz Erkaya; “Denizli 87 bin dekar alanda 8 bin ton nohut üretimi ile ülkemizin önde gelen illerinden bir tanesidir. Aynı zamanda nohut üretimine dayalı kuruyemiş sektörü de İlimizde önemli bir potansiyele sahiptir. Dolayısıyla İl Müdürlüğümüzce nohut üretimi ve leblebi sektörü bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmakta ve bu konudaki gelişmeler yakından takip edilmektedir.     Denizli İlinin nohut ekiliş alanlarını başta kırmızı nohut olmak üzere pek çok yerel köy popülasyonu ve bazı tescilli nohut çeşitleri kaplamaktadır. Yerel çeşitler nohut üretimin sınırlayan ve halk arasında “bulut çaldı” veya “ülker vurdu ” gibi isimlerle bilinen antroknoz hastalığına karşı son derece hassastır. Bu yıl olduğu gibi hastalık epidemisinin ağır geçtiği yıllarda ve özellikle yerel çeşitlerin ekildiği bölgelerde ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Böylesi yıllarda üreticilerimiz gelir kaybına uğrarken, leblebi sektörü hammadde temininde sıkıntılar yaşamakta ve ihtiyaçlarını başka bölge veya ülkelerden karşılama yoluna gitmektedir.   Nohut üretim alanlarında yaşanan bu sorunların çözümü ise arge çalışmaları ile mümkün olabilmektedir. Bakanlığımız Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda antroknoz hastalığına karşı dayanıklı, verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun nohut çeşitleri geliştirilmiştir. Bugün düzenlemiş olduğumuz tarla günü ile geliştirilen yeni çeşitler siz üreticilerimize tanıtılmaktadır. " dedi.   Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Akça, Azkan, Çakır yeni nohut çeşitleri hakkında bilgi verdi ve üreticilerimizin sorularını cevapladı. Katılımcıların demonstrasyon alanını incelemelerinin ardından tarla günü sona erdi.​  
Denizli’de Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" düzenlendi.

Denizli’de Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" düzenlendi.

 

Bakanlığımız Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının "Tarımsal Yenilikleri Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" Güney İlçesi Aydoğdu Mahallesinde, düzenlendi.

 

Tarla Gününe Güney Belediye Başkanı Halil Ayhan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yılmaz Erkaya, Denizli Haykoop Başkanı Mehmet Varol, Güney İlçe Müdürü Deniz Özbay olmak üzere il/ilçe müdürlüğü teknik elemanları ve üreticiler katıldı.

 

Tarla gününde açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yılmaz Erkaya; “Denizli 87 bin dekar alanda 8 bin ton nohut üretimi ile ülkemizin önde gelen illerinden bir tanesidir. Aynı zamanda nohut üretimine dayalı kuruyemiş sektörü de İlimizde önemli bir potansiyele sahiptir. Dolayısıyla İl Müdürlüğümüzce nohut üretimi ve leblebi sektörü bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmakta ve bu konudaki gelişmeler yakından takip edilmektedir.

 

 

Denizli İlinin nohut ekiliş alanlarını başta kırmızı nohut olmak üzere pek çok yerel köy popülasyonu ve bazı tescilli nohut çeşitleri kaplamaktadır. Yerel çeşitler nohut üretimin sınırlayan ve halk arasında “bulut çaldı” veya “ülker vurdu ” gibi isimlerle bilinen antroknoz hastalığına karşı son derece hassastır. Bu yıl olduğu gibi hastalık epidemisinin ağır geçtiği yıllarda ve özellikle yerel çeşitlerin ekildiği bölgelerde ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Böylesi yıllarda üreticilerimiz gelir kaybına uğrarken, leblebi sektörü hammadde temininde sıkıntılar yaşamakta ve ihtiyaçlarını başka bölge veya ülkelerden karşılama yoluna gitmektedir.

 

Nohut üretim alanlarında yaşanan bu sorunların çözümü ise arge çalışmaları ile mümkün olabilmektedir. Bakanlığımız Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda antroknoz hastalığına karşı dayanıklı, verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun nohut çeşitleri geliştirilmiştir. Bugün düzenlemiş olduğumuz tarla günü ile geliştirilen yeni çeşitler siz üreticilerimize tanıtılmaktadır. " dedi.

 

Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Akça, Azkan, Çakır yeni nohut çeşitleri hakkında bilgi verdi ve üreticilerimizin sorularını cevapladı. Katılımcıların demonstrasyon alanını incelemelerinin ardından tarla günü sona erdi.​

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.