Denizli Mimarlar Odası Karahayıt'taki inşaat konusunda açıklamalarda bulundu

DENİZLİ 22.03.2019 - 22:36, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Denizli Mimarlar Odası Karahayıt'taki inşaat konusunda açıklamalarda bulundu

Denizli TMMOB Mimarlar Odasından  Şube Başkanı Mehmet Serdar Alayont, Karahayıt'ta yer alan ticari işyeri inşaatı hakkında açıklamalarda bulundu.     Denizli TMMOB Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Mehmet Serdar Alayont'un açıklaması ise şu şekilde; "Denizli ili, Pamukkale İlçesi, Karahayıt Mahallesi’nde yer alan ve yer altından çıkan termal suyun içindeki maden oksitlerinin oluşturduğu yeşil, kırmızı ve beyaz renklere sahip “KARAHAYIT KIRMIZI SU TRAVERTENLERİ”, uzun yıllardır Pamukkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte ve yoğun olarak ziyaret edilmektedir. 2012 yılında Denizli’nin Büyükşehir olmasının ardından Pamukkale Belediyesi’nin yetki alanına dahil edilen bu alan, tapuda Denizli ili, Pamukkale İlçesi, Karahayıt Mahallesi 168 Ada 1 Parselde kayıtlıdır. İzmir 2 No.lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 09.05.1990 tarih ve 134 sayılı kararı ile bu parsel 2. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. " dedi.   Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Alayont konuşmalarının devamında ise; " 19.03.2019 tarihinde Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri’nde yaptığımız incelemelerde; bu alan üzerinde yer alan beton zeminli ve ahşap konstrüksiyonlu 12 adet ticari maksatlı iş yeri yapıldığı ve inşaat faaliyetinin devam ettiği tespit edilmiştir. Çevrede odamız görevlilerince yapılan araştırmada; inşaatı Pamukkale Belediyesi yetkililerinin fiilen izin vermesi ile bazı özel şahısların yaptığı, inşaatı yapan kişilere Pamukkale Belediyesi tarafından bu alanın verildiği veya kiralandığı ve yaklaşan turizm sezonuna hazırlandığı öğrenilmiştir. " şeklinde Karahayıt durumunu anlattı.     "İmar Kanunu’na aykırı şekilde inşa edilmektedir"   Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Alayont; "2.Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınan bu parselde yapılan söz konusu yapılar için Pamukkale Belediyesi’nin Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin almadığı gibi yapı ruhsatı da düzenlemediği öğrenilmiştir. İmar ve Belediye mevzuatına göre yapılacak her türlü yapının izin ve denetim işini yapmakla görevli belediyenin bizzat kendisinin ruhsatsız yapı yapması veya yaptırması, üstelik bu işi Doğal Sit Alanı olarak koruma altındaki bir alan üzerinde gerçekleştirmesi açıkça suçtur.  Söz konusu yapılar yürürlükte olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olarak inşa edilmekte olup, bir an önce inşaat faaliyetlere son verilmesi gerekmektedir. Açıkladığımız nedenlerle suça konu yapıların bulunduğu alanı kiraya veren veya fiilen kullanma izni veren, kaçak yapıları yaptıran belediye yetkilileri ile bu yapıları fiilen yapanlar hakkında yetkili mercilere başvurduğumuzu ve ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na konu hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu siz değerli kamuoyuna bildiririz. " dedi.

Denizli TMMOB Mimarlar Odasından  Şube Başkanı Mehmet Serdar Alayont, Karahayıt'ta yer alan ticari işyeri inşaatı hakkında açıklamalarda bulundu.

 

 

Denizli TMMOB Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Mehmet Serdar Alayont'un açıklaması ise şu şekilde; "Denizli ili, Pamukkale İlçesi, Karahayıt Mahallesi’nde yer alan ve yer altından çıkan termal suyun içindeki maden oksitlerinin oluşturduğu yeşil, kırmızı ve beyaz renklere sahip “KARAHAYIT KIRMIZI SU TRAVERTENLERİ”, uzun yıllardır Pamukkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte ve yoğun olarak ziyaret edilmektedir. 2012 yılında Denizli’nin Büyükşehir olmasının ardından Pamukkale Belediyesi’nin yetki alanına dahil edilen bu alan, tapuda Denizli ili, Pamukkale İlçesi, Karahayıt Mahallesi 168 Ada 1 Parselde kayıtlıdır. İzmir 2 No.lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 09.05.1990 tarih ve 134 sayılı kararı ile bu parsel 2. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. " dedi.

 

Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Alayont konuşmalarının devamında ise; " 19.03.2019 tarihinde Karahayıt Kırmızı Su Travertenleri’nde yaptığımız incelemelerde; bu alan üzerinde yer alan beton zeminli ve ahşap konstrüksiyonlu 12 adet ticari maksatlı iş yeri yapıldığı ve inşaat faaliyetinin devam ettiği tespit edilmiştir. Çevrede odamız görevlilerince yapılan araştırmada; inşaatı Pamukkale Belediyesi yetkililerinin fiilen izin vermesi ile bazı özel şahısların yaptığı, inşaatı yapan kişilere Pamukkale Belediyesi tarafından bu alanın verildiği veya kiralandığı ve yaklaşan turizm sezonuna hazırlandığı öğrenilmiştir. " şeklinde Karahayıt durumunu anlattı.

 

 

"İmar Kanunu’na aykırı şekilde inşa edilmektedir"

 

Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Alayont; "2.Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınan bu parselde yapılan söz konusu yapılar için Pamukkale Belediyesi’nin Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izin almadığı gibi yapı ruhsatı da düzenlemediği öğrenilmiştir. İmar ve Belediye mevzuatına göre yapılacak her türlü yapının izin ve denetim işini yapmakla görevli belediyenin bizzat kendisinin ruhsatsız yapı yapması veya yaptırması, üstelik bu işi Doğal Sit Alanı olarak koruma altındaki bir alan üzerinde gerçekleştirmesi açıkça suçtur.  Söz konusu yapılar yürürlükte olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olarak inşa edilmekte olup, bir an önce inşaat faaliyetlere son verilmesi gerekmektedir. Açıkladığımız nedenlerle suça konu yapıların bulunduğu alanı kiraya veren veya fiilen kullanma izni veren, kaçak yapıları yaptıran belediye yetkilileri ile bu yapıları fiilen yapanlar hakkında yetkili mercilere başvurduğumuzu ve ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na konu hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu siz değerli kamuoyuna bildiririz. " dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.