DOÇEV "Çevresel Etki Değerlendirilmesi Uygulamalarına Katkı Sağlıyoruz'

DENİZLİ 10.08.2017 - 10:29, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

DOÇEV "Çevresel Etki Değerlendirilmesi Uygulamalarına Katkı Sağlıyoruz'

  Denizli DOÇEV tarafından yapılan basın açıklamasında, Çevresel Etki Değerlendirilmesi kapsamında, Güzelpınar Mahallesi'nde faaliyet gösteren kalker ocağının, Proje tanıtım dosyasındaki bazı bilgi ve hesaplamalarda tutarsızlık olduğu belirtildi.   Yapılan açıklamada; "Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından beş ülkede yürütülen Çevreye Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma için Sivil Toplum Hareketi (CO-SEED) tarafından desteklenen Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum isimli projemizdeki faaliyetlerle, Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) süreçlerine katkı sağlıyoruz.   Bu kapsamda; Denizli ili, Pamukkale ilçesi, Güzelpınar Mahallesi bölgesinde, ICC Grup Madencilik firması tarafından işletilmekte olan kalker ocağının, “Üretim kapasitesinin artırılması ve üretim alanının genişletmesi” projesinin Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) sürecinde yer alındı.     Vakfımız DOÇEV organizasyonunda, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Çevre Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği işbirliği ile ÇED sürecine tabi projenin tanıtım dosyası, kırma eleme tesisi ve kalker ocağı sahasında incelemeler yapılarak, projenin olası çevresel etkileri değerlendirildi. Ayrıca, kalker ocağı işletmesine yakın bölgedeki Güzelpınar Mahallesi halkıyla yapılan görüşme ve anket çalışması ile bölge halkının proje hakkındaki görüş ve önerileri tespit edildi. Projenin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin neler olabileceği içerikli bilgiler, 3 Ağustos 2017 tarihinde Güzelpınar Mahallesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü organizasyonunda yapılan halkın katılım toplantısında katılımcılarla paylaşıldı.     Anket ve diğer çalışmalardan elde edilen başlıca tespitler;   Proje tanıtım dosyasındaki bazı bilgi ve hesaplamalarda tutarsızlıklar bulunmaktadır. Mahallede ikamet edenlerin “halkın katılım toplantısı” yapılacağından bilgisi yoktur. Mahalle halkı, oluşacak tozun artması ile başta tarımsal ürünlerinin zarar göreceği endişesindedir. Mahalle halkı, işletmenin şimdiye kadar bölgeye ekonomik katkısı olmadığını belirterek, iş olanağı sağlanmasını, gerekirse meslek kursları açılmasını beklemektedir. Tesisin, mahalle ile aynı elektrik şebekesini kullanmasından dolayı özellikle kış aylarında sık sık elektrik kesintileri yaşandığı ve başta hayvancılıkla uğraşanlar için sorun oluşturduğu mahalle halkı tarafından vurgulanmıştır.     Ayrıntılı olarak hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilecek tespit ve değerlendirmelerin, projenin olası çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin belirlenmesi ve giderilmesinde katkı sağlayacağına inanıyoruz.     

 

Denizli DOÇEV tarafından yapılan basın açıklamasında, Çevresel Etki Değerlendirilmesi kapsamında, Güzelpınar Mahallesi'nde faaliyet gösteren kalker ocağının, Proje tanıtım dosyasındaki bazı bilgi ve hesaplamalarda tutarsızlık olduğu belirtildi.

 

Yapılan açıklamada; "Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından beş ülkede yürütülen Çevreye Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma için Sivil Toplum Hareketi (CO-SEED) tarafından desteklenen Sürdürülebilir Kalkınma İçin Aktif Sivil Toplum isimli projemizdeki faaliyetlerle, Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) süreçlerine katkı sağlıyoruz.

 

Bu kapsamda; Denizli ili, Pamukkale ilçesi, Güzelpınar Mahallesi bölgesinde, ICC Grup Madencilik firması tarafından işletilmekte olan kalker ocağının, “Üretim kapasitesinin artırılması ve üretim alanının genişletmesi” projesinin Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) sürecinde yer alındı.

 

 

Vakfımız DOÇEV organizasyonunda, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Çevre Mühendisleri Odası Denizli Temsilciliği işbirliği ile ÇED sürecine tabi projenin tanıtım dosyası, kırma eleme tesisi ve kalker ocağı sahasında incelemeler yapılarak, projenin olası çevresel etkileri değerlendirildi. Ayrıca, kalker ocağı işletmesine yakın bölgedeki Güzelpınar Mahallesi halkıyla yapılan görüşme ve anket çalışması ile bölge halkının proje hakkındaki görüş ve önerileri tespit edildi. Projenin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin neler olabileceği içerikli bilgiler, 3 Ağustos 2017 tarihinde Güzelpınar Mahallesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü organizasyonunda yapılan halkın katılım toplantısında katılımcılarla paylaşıldı.

 

 

Anket ve diğer çalışmalardan elde edilen başlıca tespitler;

 

Proje tanıtım dosyasındaki bazı bilgi ve hesaplamalarda tutarsızlıklar bulunmaktadır.

Mahallede ikamet edenlerin “halkın katılım toplantısı” yapılacağından bilgisi yoktur.

Mahalle halkı, oluşacak tozun artması ile başta tarımsal ürünlerinin zarar göreceği endişesindedir.

Mahalle halkı, işletmenin şimdiye kadar bölgeye ekonomik katkısı olmadığını belirterek, iş olanağı sağlanmasını, gerekirse meslek kursları açılmasını beklemektedir.

Tesisin, mahalle ile aynı elektrik şebekesini kullanmasından dolayı özellikle kış aylarında sık sık elektrik kesintileri yaşandığı ve başta hayvancılıkla uğraşanlar için sorun oluşturduğu mahalle halkı tarafından vurgulanmıştır.

 

 

Ayrıntılı olarak hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilecek tespit ve değerlendirmelerin, projenin olası çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerinin belirlenmesi ve giderilmesinde katkı sağlayacağına inanıyoruz. 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.