Engelli doğulmaz herkes engelli adayıdır!

GÜNDEM 03.12.2016 - 15:26, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Engelli doğulmaz herkes engelli adayıdır!

Engelli doğulmaz herkes engelli adayıdır! / denizli haber / denizli 20 haber

Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler günü, 10-16 Mayıs engelliler haftası diye anılıyor fakat ben bu ayrımcılığı protesto ediyorum. Engelli doğulmaz, ama herkes hayatının sonuna kadar engelli adayıdır!   Başınıza bir olay gelir ve sağlık sebeplerinden dolayı sizler de engelli olabilirsiniz! Araştırma sonuçlarına göre ülkemizin toplam nüfusunun % 13’ünü engelliler oluşturmaktadır.   Dışarı çıkıp bakın, nerede bu kişiler! Çok nadir görürsünüz…   Çünkü dışarıda mimari yapıların engellilere uygun dizayn edilmediği, fiziksel çevre, konut sorunları, yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar, bahçeler, okullar, ulaşım araçları, kaldırımlarda esnafın sergileri, dar ve yüksek rampasız kaldırımlar, geçişleri kapatan yanlış yerlere dikilmiş ağaçlar, çöp bidonları, toplu taşıma araçları, taşıtlarda basamak bulunması gibi bir çok sorun var. Denizli’de örneğin çınarda, engelli durağı var ancak ortopedik engelliler için oturacak yer yok. Görme engelliler için otobüsü durdurabilmek için buton gibi herhangi bir şey yok, çoğu araba park yerlerinde engelli aracını park etmek istediğinde yer bulamıyor.  1 - 2 tane engelli park yeri ayrıldıysa da düşünce engelli birileri gelip işgal ediyor ve engelliler mağdur kalıyor. Bunlara ceza uygulanmalı!   Önceki yıllara nazaran devlet, son yıllarda engelli sorunlarına eğilmiş, bu alanda yasal düzenlemeler yapmış, ancak görünüyor ki hepsi kağıt üzerinde kalmıştır.   En önemli sorunlardan diğeri de istihdam   Toplumun engellilere önyargılı bakışı, mimari yapıların engellilere göre dizayn edilmemesi, işyerlerinde engelliye göre uygun ortam dizayn edilmemesi, engellileri ezen, işten çıkaran, engellinin durumuna göre iş vermeyen işverenlere ceza uygulanmamasıdır.   Bu yüzden iş bulamayıp özürlü maaşı ile geçinmeye çalışan çok sayıda engelli kardeşimizin olduğunu ve bazıları da engelli maaşının da kesileceği endişesine kapılmış durumdadırlar.   Ülkemizde önce bu sorunlar çözülmeli ki; her gün bayram edelim..Engelli diye bir kavram yok aslında engellenenler var. Engelsiz yaşam için Engel-siz olmayın yeter!.....   ANALİZ / Cemile Kuru Hıdır
Engelli doğulmaz herkes engelli adayıdır! / denizli haber / denizli 20 haber

Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler günü, 10-16 Mayıs engelliler haftası diye anılıyor fakat ben bu ayrımcılığı protesto ediyorum. Engelli doğulmaz, ama herkes hayatının sonuna kadar engelli adayıdır!

 

Başınıza bir olay gelir ve sağlık sebeplerinden dolayı sizler de engelli olabilirsiniz! Araştırma sonuçlarına göre ülkemizin toplam nüfusunun % 13’ünü engelliler oluşturmaktadır.

 

Dışarı çıkıp bakın, nerede bu kişiler! Çok nadir görürsünüz…

 

Çünkü dışarıda mimari yapıların engellilere uygun dizayn edilmediği, fiziksel çevre, konut sorunları, yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar, bahçeler, okullar, ulaşım araçları, kaldırımlarda esnafın sergileri, dar ve yüksek rampasız kaldırımlar, geçişleri kapatan yanlış yerlere dikilmiş ağaçlar, çöp bidonları, toplu taşıma araçları, taşıtlarda basamak bulunması gibi bir çok sorun var. Denizli’de örneğin çınarda, engelli durağı var ancak ortopedik engelliler için oturacak yer yok. Görme engelliler için otobüsü durdurabilmek için buton gibi herhangi bir şey yok, çoğu araba park yerlerinde engelli aracını park etmek istediğinde yer bulamıyor.  1 - 2 tane engelli park yeri ayrıldıysa da düşünce engelli birileri gelip işgal ediyor ve engelliler mağdur kalıyor. Bunlara ceza uygulanmalı!

 

Önceki yıllara nazaran devlet, son yıllarda engelli sorunlarına eğilmiş, bu alanda yasal düzenlemeler yapmış, ancak görünüyor ki hepsi kağıt üzerinde kalmıştır.

 

En önemli sorunlardan diğeri de istihdam

 

Toplumun engellilere önyargılı bakışı, mimari yapıların engellilere göre dizayn edilmemesi, işyerlerinde engelliye göre uygun ortam dizayn edilmemesi, engellileri ezen, işten çıkaran, engellinin durumuna göre iş vermeyen işverenlere ceza uygulanmamasıdır.

 

Bu yüzden iş bulamayıp özürlü maaşı ile geçinmeye çalışan çok sayıda engelli kardeşimizin olduğunu ve bazıları da engelli maaşının da kesileceği endişesine kapılmış durumdadırlar.

 

Ülkemizde önce bu sorunlar çözülmeli ki; her gün bayram edelim..Engelli diye bir kavram yok aslında engellenenler var. Engelsiz yaşam için Engel-siz olmayın yeter!.....

 

ANALİZ / Cemile Kuru Hıdır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.