Engelsiz Bir Dünya İstiyoruz

DENİZLİ 03.12.2018 - 13:50, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Engelsiz Bir Dünya İstiyoruz

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Eğitim-Bir-Sen Denizli Şube Başkanı Feyzullah Öselmiş;“Ülkemizde yaşayan on milyonun üzerinde engelli vatandaşımız vardır. Bugün; engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme ve yüzleştirme günüdür" dedi.   Özelmiş; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü" bir kutlama değil farkındalıkları artırma günüdür. Bu sorunların köklü çözümlerle ortadan kaldırılmasının yanı sıra, bir daha karşılaşılmamak üzere gerekli tedbirlerin alınması da büyük önem arz etmektedir.   Yaşadığımız toplumda “Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır” ilkesiyle hareket eden sendikamız, üzerine düşen görevleri yapmaktan hiçbir zaman geri durmamış, elini her zaman taşın altına koymasını bilmiştir. “Engelli yoktur engeller vardır” sloganıyla faaliyete başlayan Memur-Sen Engelliler komisyonumuz, engellenmenin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiş olup, bu doğrultuda çalışmaya devam etmektedir. Ülkemizde özellikle iki binli yıllardan sonra bir çok kazanım elde edilmiş, gerek kamu ve gerekse özel sektörde istihdam edilme imkânına kavuşmuştur.   Engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız bireyler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam manada düzenlenmesiyle mümkün olabilecektir. Erişilebilirlik sağlandığı takdirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkacak, sosyal yaşama katılımı ve hayat kalitesi yükselecektir. Bu manada kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, yeşil alanlar, spor alanları ve toplu taşıma araçları ivedilikle engellilere uygun hale getirilmelidir.   Engeli bulunan bireylere yönelik bakışın merhametten adalete evrilmesine yönelik bütün çabaları, çalışmaları ve arayışları önemli buluyoruz. İnsanın hayatını kolaylaştıran, hayatla temasını artıran, hayatın içine katan yaklaşımların engeli bulunan bireyler noktasında pozitif ayrımcılık içermesi “ihsan” olarak değil “önce insan” bakışından beslenen “irfan” kapsamında değerlendirilmelidir.   Türkiye’nin en büyük emek örgütü ve en donanımlı emek hareketi olarak engeli bulunan bireylerin çalışma hayatında, kamu personel sisteminde var olmasını sadece “sosyal adalet” ve “sosyal devlet” paradigmasına dayandırmıyoruz. Bunun aynı zamanda bireysel bir hak olduğunu ifade ediyoruz. Görme engelinin hakikate bakmaya engel olmayacağını, işitme engelinin hizmet taleplerine yönelik sözleri anlamaya engel olamayacağını, doğruya yürümek için illaki ayakların olmasının gerekmediğini biliyoruz. Bu çerçevede engeli bulunan bireylerin istihdamında kamunun öncülük yapmaya devam etmesi yanında çalışma şartlarında, kariyer imkanlarında, mali, sosyal ve özlük haklarında da öncülük yapma sorumluluğu yüklenmesi gerektiğini ifade ediyoruz.” dedi.  

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Eğitim-Bir-Sen Denizli Şube Başkanı Feyzullah Öselmiş;“Ülkemizde yaşayan on milyonun üzerinde engelli vatandaşımız vardır. Bugün; engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlarla yüzleşme ve yüzleştirme günüdür" dedi.

 

Özelmiş; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü" bir kutlama değil farkındalıkları artırma günüdür. Bu sorunların köklü çözümlerle ortadan kaldırılmasının yanı sıra, bir daha karşılaşılmamak üzere gerekli tedbirlerin alınması da büyük önem arz etmektedir.

 

Yaşadığımız toplumda “Engelsiz bir hayat için herkes sorumluluk almalıdır” ilkesiyle hareket eden sendikamız, üzerine düşen görevleri yapmaktan hiçbir zaman geri durmamış, elini her zaman taşın altına koymasını bilmiştir. “Engelli yoktur engeller vardır” sloganıyla faaliyete başlayan Memur-Sen Engelliler komisyonumuz, engellenmenin temel sebeplerini ortadan kaldırmayı kendine ilke edinmiş olup, bu doğrultuda çalışmaya devam etmektedir. Ülkemizde özellikle iki binli yıllardan sonra bir çok kazanım elde edilmiş, gerek kamu ve gerekse özel sektörde istihdam edilme imkânına kavuşmuştur.

 

Engellilerin kamusal hayatın her alanına bağımsız bireyler olarak katılımı, erişilebilirliğin tam manada düzenlenmesiyle mümkün olabilecektir. Erişilebilirlik sağlandığı takdirde, hayatın her alanında engellilik engel olmaktan çıkacak, sosyal yaşama katılımı ve hayat kalitesi yükselecektir. Bu manada kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, yeşil alanlar, spor alanları ve toplu taşıma araçları ivedilikle engellilere uygun hale getirilmelidir.

 

Engeli bulunan bireylere yönelik bakışın merhametten adalete evrilmesine yönelik bütün çabaları, çalışmaları ve arayışları önemli buluyoruz. İnsanın hayatını kolaylaştıran, hayatla temasını artıran, hayatın içine katan yaklaşımların engeli bulunan bireyler noktasında pozitif ayrımcılık içermesi “ihsan” olarak değil “önce insan” bakışından beslenen “irfan” kapsamında değerlendirilmelidir.

 

Türkiye’nin en büyük emek örgütü ve en donanımlı emek hareketi olarak engeli bulunan bireylerin çalışma hayatında, kamu personel sisteminde var olmasını sadece “sosyal adalet” ve “sosyal devlet” paradigmasına dayandırmıyoruz. Bunun aynı zamanda bireysel bir hak olduğunu ifade ediyoruz. Görme engelinin hakikate bakmaya engel olmayacağını, işitme engelinin hizmet taleplerine yönelik sözleri anlamaya engel olamayacağını, doğruya yürümek için illaki ayakların olmasının gerekmediğini biliyoruz. Bu çerçevede engeli bulunan bireylerin istihdamında kamunun öncülük yapmaya devam etmesi yanında çalışma şartlarında, kariyer imkanlarında, mali, sosyal ve özlük haklarında da öncülük yapma sorumluluğu yüklenmesi gerektiğini ifade ediyoruz.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.