Esnaf Ahilik Sandığına pirim yatıracak!

EKONOMİ 12.02.2017 - 10:21, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Esnaf Ahilik Sandığına pirim yatıracak!

İşyerini kapatmak zorunda kalan esnaf için işsizlik fonu geliyor. TBMM’ye sunulan ve yaklaşık 2 milyon esnafı ilgilendiren Esnaf Ahilik Sandığı için primler Temmuz 2017’den itibaren kesilmeye başlanacak. İşyerini kapatmak zorunda kalan esnaf işsizlik maaşını 2020 yılından itibaren almaya başlayacak.

Yaklaşık 2 milyon esnafı ilgilendiren Esnaf Ahilik Sandığı kurulmasına ilişkin düzenleme TBMM Başkanlığı’na sunulurken, sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntılar da belli oldu. Esnaf sandığa 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren prim yatırmaya başlayacak. Esnafın ödeyeceği aylık prim tutarı 35.55 lira olacak. İşyerini kapatmak zorunda kalan veya iflas eden esnaf, sandıktan işsizlik maaşını 2020 yılından itibaren alabilecek.   Önceki akşam Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinde yer alan düzenlemeye göre, Ahilik Sandığı için İşsizlik sigortası Kanunu’na ekleme yapılacak. Sandık, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yönetilecek. Sandığın esas geliri esnaf ve devlet tarafından yatırılacak primlerden oluşacak. Sandığın açık vermesi durumunda devlet ayrıca katkı sağlayacak.     ÜÇ AYDA BİR DENETLENECEK Esnaf Ahilik Sandığı, bütçe kapsamı dışında olacak. Gelirlerinden, vergi kesintileri hariç hiçbir şekilde kesinti yapılamayacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak. Sandığın gelir ve giderleri üçer aylık dönemler halinde yeminli mali müşavirlere denetlettirilecek ve denetim raporları ilan edilecek. Tüm esnafın, tıpkı İşsizlik Sigortası’nda olduğu gibi Ahilik Sandığı sigortası yaptırması zorunlu olacak. Mevcut esnaf, 1 Temmuz’dan itibaren Ahilik Sandığı sigortalısı olacak.  
İşyerini kapatmak zorunda kalan esnaf için işsizlik fonu geliyor. TBMM’ye sunulan ve yaklaşık 2 milyon esnafı ilgilendiren Esnaf Ahilik Sandığı için primler Temmuz 2017’den itibaren kesilmeye başlanacak. İşyerini kapatmak zorunda kalan esnaf işsizlik maaşını 2020 yılından itibaren almaya başlayacak.

Yaklaşık 2 milyon esnafı ilgilendiren Esnaf Ahilik Sandığı kurulmasına ilişkin düzenleme TBMM Başkanlığı’na sunulurken, sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntılar da belli oldu. Esnaf sandığa 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren prim yatırmaya başlayacak. Esnafın ödeyeceği aylık prim tutarı 35.55 lira olacak. İşyerini kapatmak zorunda kalan veya iflas eden esnaf, sandıktan işsizlik maaşını 2020 yılından itibaren alabilecek.

 

Önceki akşam Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinde yer alan düzenlemeye göre, Ahilik Sandığı için İşsizlik sigortası Kanunu’na ekleme yapılacak. Sandık, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yönetilecek. Sandığın esas geliri esnaf ve devlet tarafından yatırılacak primlerden oluşacak. Sandığın açık vermesi durumunda devlet ayrıca katkı sağlayacak.

 

 

ÜÇ AYDA BİR DENETLENECEK

Esnaf Ahilik Sandığı, bütçe kapsamı dışında olacak. Gelirlerinden, vergi kesintileri hariç hiçbir şekilde kesinti yapılamayacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.



Sandığın gelir ve giderleri üçer aylık dönemler halinde yeminli mali müşavirlere denetlettirilecek ve denetim raporları ilan edilecek.



Tüm esnafın, tıpkı İşsizlik Sigortası’nda olduğu gibi Ahilik Sandığı sigortası yaptırması zorunlu olacak. Mevcut esnaf, 1 Temmuz’dan itibaren Ahilik Sandığı sigortalısı olacak.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.