Esnafa işsizlik maaşı verilecek

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 30.08.2016 - 15:41, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Esnafa işsizlik maaşı verilecek

denizli haber / denizli 20 haber / Esnafa işsizlik maaşı verilecek

İşçiye işsiz kaldığında gerekli şartları taşıması halinde maaş ödeniyor. Ödeme işsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılıyor. Benzer form sisteminin esnaf için de kurulacağı açıklandı. Böylece iflas eden esnafa 130O TL'ye varan ödeme yapılacak.   İşsiz kalan işçiye belli şartlarda, çalışmadığı dönemde geçimine katkı sağlamak için 659-1318 lira arasında değişen tutarlarda 'işsizlik parası' ödeniyor. İşsizlik parası devletin kasasından çıkmıyor, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Yani daha önce işçiden alınarak bir havuzda toplanan paradan ödeniyor. 10 aya kadar ödenen bu maaş yetmese de yeni bir iş bulana kadar işçi için önemli bir güvence oluyor.   Esnaf üvey evlat değil Son günlerde esnafın geliri azaldı, işler eskisi gibi değil. Gelir olmayınca ödemeler de zorlaştı. Bir başka ifadeyle esnaf, sıkıntılı günler yaşıyor. Bazıları kepenk kapatmak zorunda kalıyor. On binlerce esnafın kepenk kapattığı Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nm (TESK) açıklamalarında yer alıyor. İşte bu yüzden esnaf da güvence istiyor ve kendileri için 'Esnaf İşsizlik Fonu' kurulmasını istiyordu.    Kısa zamanda tamamlanacak Müjdeli haber Gümrük Bakanlığı'ndan geldi. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, "Esnaf iflas edebiliyor. En az bir seneye yakın oluşturulacak fona bağlı esnafın kirasını ödeyecek, eve ekmek götüreceği bir gelirinin olmasını istiyoruz. Tıpkı işçilerimiz gibi. İşçilerimiz nasıl işsizlik sigortasından yararlanıyorsa esnafımız da faydalansın istiyoruz. Bunun da çalışmasını yapıyoruz. Kısa zamanda bunu hayata geçirmek istiyoruz" dedi.   Sosyal devletin gereği TESK Başkanı Bendevi Palandöken; "BlTülkenin istihdamına katkı sağlayan, vergi veren esnaf dükkanı kapanınca açıkta kalıyor" dedi. Palandöken, dükkanı kapanan esnaf ve sanatkarlara yeni bir iş kurana kadar ya da iş bulana kadar makul bir süre ödenek verilmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, "Esnafın da tıpkı işçiler gibi, dükkanını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini" sağlayacak bir fona ihtiyacı var. Bu sosyal devletin bir gereği" diye konuştu.   Fona katkı verilecek Yapılan çalışmaya göre; esnafın ödediği Bağ-Kur sigorta priminden yüzde 2 işsizlik sigortası primi kesilecek. Devlet de buna belli oranda katkı sağlayacak. Normalde, işsizlik sigortası için SSK'lı bir çalışanın aylık, brüt kazancı üzerinden yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet de 1 oranında prim ödüyor. Belirli j bir süre İşsizlik Fonu'na ödeme yapan esnaf, dükkanını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecek.  
denizli haber / denizli 20 haber / Esnafa işsizlik maaşı verilecek

İşçiye işsiz kaldığında gerekli şartları taşıması halinde maaş ödeniyor. Ödeme işsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılıyor. Benzer form sisteminin esnaf için de kurulacağı açıklandı. Böylece iflas eden esnafa 130O TL'ye varan ödeme yapılacak.

 

İşsiz kalan işçiye belli şartlarda, çalışmadığı dönemde geçimine katkı sağlamak için 659-1318 lira arasında değişen tutarlarda 'işsizlik parası' ödeniyor. İşsizlik parası devletin kasasından çıkmıyor, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Yani daha önce işçiden alınarak bir havuzda toplanan paradan ödeniyor. 10 aya kadar ödenen bu maaş yetmese de yeni bir iş bulana kadar işçi için önemli bir güvence oluyor.

 

Esnaf üvey evlat değil

Son günlerde esnafın geliri azaldı, işler eskisi gibi değil. Gelir olmayınca ödemeler de zorlaştı. Bir başka ifadeyle esnaf, sıkıntılı günler yaşıyor. Bazıları kepenk kapatmak zorunda kalıyor. On binlerce esnafın kepenk kapattığı Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nm (TESK) açıklamalarında yer alıyor. İşte bu yüzden esnaf da güvence istiyor ve kendileri için 'Esnaf İşsizlik Fonu' kurulmasını istiyordu. 

 

Kısa zamanda tamamlanacak

Müjdeli haber Gümrük Bakanlığı'ndan geldi. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, "Esnaf iflas edebiliyor. En az bir seneye yakın oluşturulacak fona bağlı esnafın kirasını ödeyecek, eve ekmek götüreceği bir gelirinin olmasını istiyoruz. Tıpkı işçilerimiz gibi. İşçilerimiz nasıl işsizlik sigortasından yararlanıyorsa esnafımız da faydalansın istiyoruz. Bunun da çalışmasını yapıyoruz. Kısa zamanda bunu hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

 

Sosyal devletin gereği

TESK Başkanı Bendevi Palandöken; "BlTülkenin istihdamına katkı sağlayan, vergi veren esnaf dükkanı kapanınca açıkta kalıyor" dedi. Palandöken, dükkanı kapanan esnaf ve sanatkarlara yeni bir iş kurana kadar ya da iş bulana kadar makul bir süre ödenek verilmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, "Esnafın da tıpkı işçiler gibi, dükkanını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini" sağlayacak bir fona ihtiyacı var. Bu sosyal devletin bir gereği" diye konuştu.

 

Fona katkı verilecek

Yapılan çalışmaya göre; esnafın ödediği Bağ-Kur sigorta priminden yüzde 2 işsizlik sigortası primi kesilecek. Devlet de buna belli oranda katkı sağlayacak. Normalde, işsizlik sigortası için SSK'lı bir çalışanın aylık, brüt kazancı üzerinden yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet de 1 oranında prim ödüyor. Belirli j bir süre İşsizlik Fonu'na ödeme yapan esnaf, dükkanını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.