Filiz: "Soykırım tasarısının geçerliliği ve hükmü bulunmuyor"

SİYASET 02.11.2019 - 10:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Filiz: "Soykırım tasarısının geçerliliği ve hükmü bulunmuyor"

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz; ABD Temsilciler Meclisi'nde Barış Pınarı Harekatı gerekçe gösterilerek Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören tasarı ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısının kabul edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.   “Türkiye’ye soykırım suçlamasında bulunanların önce kendi kirli tarihlerine ve destekledikleri Asala ve PKK terör örgütlerinin kanlı geçmişlerine bakmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Filiz: “ Bu karar ABD'deki Ermeni lobisi ve Türkiye aleyhtarı çevreleri memnun etmeye yönelik siyasi bir adım olmanın ötesinde bir anlam da taşımamaktadır” dedi.   1915 OLAYLARININ TARİHİ VE HUKUKİ DAYANAĞI YOK    Başkan Filiz açıklamasında; ABD Temsilciler Meclisince 1915 Olayları ile ilgili alınmış olan tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun karar ve Barış Pınarı Harekatı ile bağlantılı olarak ülkemize yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili olarak devamla şu ifadelere yer verdi: “Bu karar Türk Hükümeti ve halkı nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmamaktadır. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği Barış Pınarı adlı harekâtın engellenememesi nedeniyle Türkiye'den bu yolla intikam alınmasının hedeflendiği bir karardır. Bizim için yok hükmünde olan bu karar; İç politika saikleriyle alınmış tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Ayrıca; ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit eden yasa tasarısı stratejik müttefiklik ruhuna doğrudan ters düşmektedir. Üstelik; Bu tasarı, ABD yönetimi ile Türkiye’nin 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediği bir zamana denk gelmesi, ABD hükümetinin bir politikasının da ihlalidir. ABD yetkililerinin, tek taraflı yaptırım tehditleriyle bir yere varamayacaklarını görmeleri gerekmektedir. NATO müttefikliği ilişkileri ruhuyla bağdaşmayan bu karar, ABD Yönetimi’yle 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır. Terör örgütünü korumak için NATO müttefikine yaptırım uygulamaya kalkmak ancak ve ancak stratejik bir vizyonsuzluk ve sahadaki gerçeklerden kopuş olarak tanımlanabilir.”   TÜRKİYE SOYKIRIMININ ARAŞTIRILMASI İÇİN ORTOK KOMİSYON KURULMASI İÇİN VERDİĞİ ÖNERİYİ ERMENİSTAN REDETTİ   Türkiye'nin "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması yönünde 2005 yılında yapmış olduğu önerinin Ermenistan tarafından reddedildiği hatırlatılan Başkan Filiz: “ Bu yasa tasarısı, Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadele etmedeki kararlılığını engelleyemez, yalnızca ikili ilişkilerimizin geleceğini tehdit altına alır ve bu ilişkilere zarar verir” diyerek sözlerine son verdi.

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz; ABD Temsilciler Meclisi'nde Barış Pınarı Harekatı gerekçe gösterilerek Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören tasarı ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan karar tasarısının kabul edilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

 

“Türkiye’ye soykırım suçlamasında bulunanların önce kendi kirli tarihlerine ve destekledikleri Asala ve PKK terör örgütlerinin kanlı geçmişlerine bakmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Filiz: “ Bu karar ABD'deki Ermeni lobisi ve Türkiye aleyhtarı çevreleri memnun etmeye yönelik siyasi bir adım olmanın ötesinde bir anlam da taşımamaktadır” dedi.

 

1915 OLAYLARININ TARİHİ VE HUKUKİ DAYANAĞI YOK 

 

Başkan Filiz açıklamasında; ABD Temsilciler Meclisince 1915 Olayları ile ilgili alınmış olan tarihi ve hukuki dayanaktan yoksun karar ve Barış Pınarı Harekatı ile bağlantılı olarak ülkemize yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı ile ilgili olarak devamla şu ifadelere yer verdi: “Bu karar Türk Hükümeti ve halkı nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmamaktadır. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği Barış Pınarı adlı harekâtın engellenememesi nedeniyle Türkiye'den bu yolla intikam alınmasının hedeflendiği bir karardır. Bizim için yok hükmünde olan bu karar; İç politika saikleriyle alınmış tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Ayrıca; ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit eden yasa tasarısı stratejik müttefiklik ruhuna doğrudan ters düşmektedir. Üstelik; Bu tasarı, ABD yönetimi ile Türkiye’nin 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediği bir zamana denk gelmesi, ABD hükümetinin bir politikasının da ihlalidir. ABD yetkililerinin, tek taraflı yaptırım tehditleriyle bir yere varamayacaklarını görmeleri gerekmektedir. NATO müttefikliği ilişkileri ruhuyla bağdaşmayan bu karar, ABD Yönetimi’yle 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır. Terör örgütünü korumak için NATO müttefikine yaptırım uygulamaya kalkmak ancak ve ancak stratejik bir vizyonsuzluk ve sahadaki gerçeklerden kopuş olarak tanımlanabilir.”

 

TÜRKİYE SOYKIRIMININ ARAŞTIRILMASI İÇİN ORTOK KOMİSYON KURULMASI İÇİN VERDİĞİ ÖNERİYİ ERMENİSTAN REDETTİ

 

Türkiye'nin "Ortak Tarih Komisyonu" kurulması yönünde 2005 yılında yapmış olduğu önerinin Ermenistan tarafından reddedildiği hatırlatılan Başkan Filiz: “ Bu yasa tasarısı, Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadele etmedeki kararlılığını engelleyemez, yalnızca ikili ilişkilerimizin geleceğini tehdit altına alır ve bu ilişkilere zarar verir” diyerek sözlerine son verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.