Günlük sadece 5 gram dikkat

SAĞLIK 23.03.2017 - 13:57, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Günlük sadece 5 gram dikkat

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, Dünyada en çok ölüm nedeni olan birçok hastalıktan korunmak için günlük tuz tüketiminin en fazla 5 gr olması gerektiği uyarısında bulundu.

Herhangi bir rahatsızlığı olmasa bile bir kişinin aşırı tuz tüketiminin başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere pek çok ciddi hastalığa zemin hazırladığını belirten Denizli Devlet Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, kalp sağlığı için tuz tüketiminin sınırlandırması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Tuz, uzun yıllardır kalp damar sağlığı açısından tartışılan bir gıda bileşenidir. Tartışılmasının altında yatan en önemli etken, tuzun, gıda koruyucu özelliği dolayısıyla, hazır gıdaların içerisine bol miktarda konulması ve bundan dolayı da aşırı miktarda tüketilmesidir. Dolayısıyla tuz konusu içinde bulunduğumuz son yüz yılın sorunudur. Son yüz yıldaki farklı çalışmalarda değişen oranlarda, aşırı tuz tüketimi ile kalp ve damar hastalıkları ve özellikle hipertansiyon ilişkisi ortaya konulmuştur. Hipertansiyonun ise ilerleyen zaman içerisinde kalbi büyüterek, kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç riskini artırdığı, böbrek fonksiyonlarını bozduğu ve görme kayıplarına neden olduğu bildirilmiştir” dedi.     Tuz Tüketimi Azaltılarak Yılda 2,5 Milyon Ölüm Önlenebilir   Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, Dünya Sağlık Örgütünün; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, şeker hastalığı ve kemik erimesinden korunmak amacıyla günlük tüketilmesi gereken tuz miktarının 5 gr (yaklaşık 1 çay kaşığı) geçmemesi gerektiğini önerdiğini ifade etti. Avunduk: “Yine bu miktar yemeklere tuz eklemeden günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. 2012 yılında yapılan “Türkiye tuz tüketimi çalışması”nda kişi başı tuz tüketiminin bir miktar azaldığı ancak bu düzeyin hala yeterli olmadığı gösterilmiştir (15 gr/gün). Sonuç olarak Dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de tuz tüketimi hala fazladır. Günlük tuz tüketimi 5 gr’dan az olmalıdır. Yüksek sodyum tüketimi, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve inme riskini arttırmaktadır. Sodyumun ana kaynağı yemeklerle tüketilen tuzdur. Dünyada ortalama tuz tüketimi ise 9-12 gr arasındadır ve günlük tüketilmesi gereken miktarın yaklaşık 2 katıdır. Her gün 5 gr altında tuz tüketimi; kan basıncını düşürmeye kardiyovasküler hastalık, inme ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Eğer tuz tüketimi hedef değerlere düşürülürse her yıl yaklaşık olarak 2.5 milyon ölüm önlenebilir” diye konuştu.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, Dünyada en çok ölüm nedeni olan birçok hastalıktan korunmak için günlük tuz tüketiminin en fazla 5 gr olması gerektiği uyarısında bulundu.

Herhangi bir rahatsızlığı olmasa bile bir kişinin aşırı tuz tüketiminin başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere pek çok ciddi hastalığa zemin hazırladığını belirten Denizli Devlet Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, kalp sağlığı için tuz tüketiminin sınırlandırması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Tuz, uzun yıllardır kalp damar sağlığı açısından tartışılan bir gıda bileşenidir. Tartışılmasının altında yatan en önemli etken, tuzun, gıda koruyucu özelliği dolayısıyla, hazır gıdaların içerisine bol miktarda konulması ve bundan dolayı da aşırı miktarda tüketilmesidir. Dolayısıyla tuz konusu içinde bulunduğumuz son yüz yılın sorunudur. Son yüz yıldaki farklı çalışmalarda değişen oranlarda, aşırı tuz tüketimi ile kalp ve damar hastalıkları ve özellikle hipertansiyon ilişkisi ortaya konulmuştur. Hipertansiyonun ise ilerleyen zaman içerisinde kalbi büyüterek, kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç riskini artırdığı, böbrek fonksiyonlarını bozduğu ve görme kayıplarına neden olduğu bildirilmiştir” dedi.

 

 

Tuz Tüketimi Azaltılarak Yılda 2,5 Milyon Ölüm Önlenebilir

 

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Saadet Avunduk, Dünya Sağlık Örgütünün; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, şeker hastalığı ve kemik erimesinden korunmak amacıyla günlük tüketilmesi gereken tuz miktarının 5 gr (yaklaşık 1 çay kaşığı) geçmemesi gerektiğini önerdiğini ifade etti. Avunduk: “Yine bu miktar yemeklere tuz eklemeden günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. 2012 yılında yapılan “Türkiye tuz tüketimi çalışması”nda kişi başı tuz tüketiminin bir miktar azaldığı ancak bu düzeyin hala yeterli olmadığı gösterilmiştir (15 gr/gün). Sonuç olarak Dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de tuz tüketimi hala fazladır. Günlük tuz tüketimi 5 gr’dan az olmalıdır. Yüksek sodyum tüketimi, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve inme riskini arttırmaktadır. Sodyumun ana kaynağı yemeklerle tüketilen tuzdur. Dünyada ortalama tuz tüketimi ise 9-12 gr arasındadır ve günlük tüketilmesi gereken miktarın yaklaşık 2 katıdır. Her gün 5 gr altında tuz tüketimi; kan basıncını düşürmeye kardiyovasküler hastalık, inme ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur. Eğer tuz tüketimi hedef değerlere düşürülürse her yıl yaklaşık olarak 2.5 milyon ölüm önlenebilir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.