Her Bayanın Yaşayabileceği Bir Sorun

SAĞLIK 12.07.2016 - 10:26, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:49
 

Her Bayanın Yaşayabileceği Bir Sorun

denizli haber / denizli 20 haber / Her Bayanın Yaşayabileceği Bir Sorun

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş amenore(adet görememe)hastalığının 13 yaşından menopoza kadar her bayanın yaşayabileceği ve altından önemli rahatsızlıkların çıkabileceği önemli bir sorun olduğunu bildirdi. Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş adet görememe sorununun toplumda birçok kadının ortak sorunu olduğunu ve sorunun çözümü noktasında hekime danışılmadan çözüm bulunmaya çalışıldığını söyledi. Genel olarak iki tip adet görememe olayı olduğunu söyleyen Murat Gökhan Kinaş  Primer Amenore’un seksüel gelişimi olan kişilerde 15 yaşına, olmayan kişilerde 13 yaşına kadar adet görememe, Sekonder Amenore da ise öncesinde adet gören bir kişinin daha sonraki süreçte ortalama 7 gün süren adet görememesi olarak tanımlandığını belirtti.   Primer amenoreun daha ciddi sorunlara neden olabildiğini ve dikkatli incelemeler yapmayı gerektirdiğini açıklayan Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş hipotalamus ve hipofiz bezi ile ilgili durumların, kromozomal hastalıkların, yumurtalık ve cinsel organ sorunlarının Primer sebepler arasında yer aldığını açıkladı. Kinaş: “Ebeveyenlerin yukarıdaki tanıma uyan çocukları olması durumunda bir jinekoloğa başvurmaları gerekmektedir. Bazen ailesel kaynaklı gecikmeler olmakla beraber ciddi bir sorun olabilmektedir. İlk önce dikkat edilmesi gereken kişinin rahminin olup olmamasıdır. Rahim yok ise daha çok doğumsal anomaliler düşünülmektedir. Rahim varsa ileri kan tetkikleri yapılarak hormonsal dengelerinin normal olup olmadığına göre bu dengeyi bozan enzim eksiklikleri, beyinsel anomaliler, yumurtalık sorunları ve vajinal sorunlar düşünülür” dedi.   Adet görememe tiplerinden Sekonder Amenore’un sebeplerini hipotalamus ve hipofiz bezi hastalıkları, böbreküstü bezi hastalıkları ve yumurtalık ile ilgili hastalıklar olarak sıralayan Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş şöyle devam etti: “Rahim operasyonlarının yan etkisi de adet görememeye neden olabilir. Menapoz öncesinde genelde karşılaştığımız en sık neden gebelik olmakla beraber gebelik yok ise diğer nedenler ayrıntılı olarak araştırılır. Gözden kaçan diğer sebepler aşırı kilo verme durumunda, yoğun yapılan egzersizlerde de adet görememeye sebep olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da (en sık karşılaştığımız doğum kontrol ilaçlarıdır) adet görememe durumu olabilir. Ailede başka bireylerde de adet görememe durumu yaşanmış ise, bazı beslenme sorunları mevcut ise, çok zorlayıcı ve atletik egzersizler yapıyorsanız bunlar adet görememe için risk faktörü oluşturabilir. Adet görememenin tedavisi ise nedene yönelik yapılır.  Sonuç olarak adet gecikmesi olduğunda hekime başvurulmalıdır. Eğer gebelik var ise ona göre takibi yapılır. Gebelik yok ise hekiminiz sizi ayrıntılı olarak öykünüzü alarak muayene edecek, gerekli tetkikleri isteyecek ve soruna göre tedavinizi düzenleyecektir” dedi. 
denizli haber / denizli 20 haber / Her Bayanın Yaşayabileceği Bir Sorun

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş amenore(adet görememe)hastalığının 13 yaşından menopoza kadar her bayanın yaşayabileceği ve altından önemli rahatsızlıkların çıkabileceği önemli bir sorun olduğunu bildirdi.

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş adet görememe sorununun toplumda birçok kadının ortak sorunu olduğunu ve sorunun çözümü noktasında hekime danışılmadan çözüm bulunmaya çalışıldığını söyledi. Genel olarak iki tip adet görememe olayı olduğunu söyleyen Murat Gökhan Kinaş  Primer Amenore’un seksüel gelişimi olan kişilerde 15 yaşına, olmayan kişilerde 13 yaşına kadar adet görememe, Sekonder Amenore da ise öncesinde adet gören bir kişinin daha sonraki süreçte ortalama 7 gün süren adet görememesi olarak tanımlandığını belirtti.

 

Primer amenoreun daha ciddi sorunlara neden olabildiğini ve dikkatli incelemeler yapmayı gerektirdiğini açıklayan Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş hipotalamus ve hipofiz bezi ile ilgili durumların, kromozomal hastalıkların, yumurtalık ve cinsel organ sorunlarının Primer sebepler arasında yer aldığını açıkladı. Kinaş: “Ebeveyenlerin yukarıdaki tanıma uyan çocukları olması durumunda bir jinekoloğa başvurmaları gerekmektedir. Bazen ailesel kaynaklı gecikmeler olmakla beraber ciddi bir sorun olabilmektedir. İlk önce dikkat edilmesi gereken kişinin rahminin olup olmamasıdır. Rahim yok ise daha çok doğumsal anomaliler düşünülmektedir. Rahim varsa ileri kan tetkikleri yapılarak hormonsal dengelerinin normal olup olmadığına göre bu dengeyi bozan enzim eksiklikleri, beyinsel anomaliler, yumurtalık sorunları ve vajinal sorunlar düşünülür” dedi.

 

Adet görememe tiplerinden Sekonder Amenore’un sebeplerini hipotalamus ve hipofiz bezi hastalıkları, böbreküstü bezi hastalıkları ve yumurtalık ile ilgili hastalıklar olarak sıralayan Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş şöyle devam etti: “Rahim operasyonlarının yan etkisi de adet görememeye neden olabilir. Menapoz öncesinde genelde karşılaştığımız en sık neden gebelik olmakla beraber gebelik yok ise diğer nedenler ayrıntılı olarak araştırılır. Gözden kaçan diğer sebepler aşırı kilo verme durumunda, yoğun yapılan egzersizlerde de adet görememeye sebep olabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da (en sık karşılaştığımız doğum kontrol ilaçlarıdır) adet görememe durumu olabilir. Ailede başka bireylerde de adet görememe durumu yaşanmış ise, bazı beslenme sorunları mevcut ise, çok zorlayıcı ve atletik egzersizler yapıyorsanız bunlar adet görememe için risk faktörü oluşturabilir. Adet görememenin tedavisi ise nedene yönelik yapılır.  Sonuç olarak adet gecikmesi olduğunda hekime başvurulmalıdır. Eğer gebelik var ise ona göre takibi yapılır. Gebelik yok ise hekiminiz sizi ayrıntılı olarak öykünüzü alarak muayene edecek, gerekli tetkikleri isteyecek ve soruna göre tedavinizi düzenleyecektir” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.