İsmi Nereden Geliyor

KÜLTÜR 02.09.2016 - 17:44, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

İsmi Nereden Geliyor

denizli haber / denizli 20 haber / İsmi Nereden Geliyor

Denizli’nin simge isimlerinden biri olan Merkez Efendi, Osmanlı zamanında İstanbul’da yetişen alim ve evliyanın büyüklerindendir. İsmi, Musa olup, Merkez Muslihuddin lakabıyla meşhur oldu. 1463 (H.868) yılında Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Sarımahmudlu köyünde doğdu.    Merkez Efendi küçük yaşta Denizli’de yaptığı ilk medrese tahsilinden sonra, Bursa ve İstanbul’daki medreselerde okudu. Ahmed Paşanın derslerinde bulundu. Tefsir, hadis, fıkıh ve tıb ilminde yetişti. Kadı Beydavi Tefsiri’nin büyük bir kısmını ezberledi. Medrese tahsili esnasında tekkelere gidip, oradaki alimlerin sohbetlerine de katılarak feyz ve bereketlere kavuştu. Otuz yaşına geldiğinde medrese tahsilini tamamlayıp çevresinde sayılan büyük bir alim oldu.     PEKİ İSMİ NEDEN MERKEZ EFENDİ OLARAK ANILIYOR   Bir gün Sümbül Efendi talebelerini toplayıp demiş ki;   ''-Eğer Allah size bir yetki verseydi ve bu kainatı baştan, yeniden yaratacaksınız diye emretseydi nasıl yapardınız?''..   Talebelerinden her biri; Ben denizleri şöyle yaratırdım, ben yeryüzünü böyle yaratırdım diye fikir beyan ettikten sonra sıra Muslihuddin Efendiye gelmiş;   -''Hocam! Allah-ü Teala bu kainatı o kadar mükemmel, o kadar muazzam, her şeyi o kadar yerli yerinde yaratmış ki, bana sıra geldiğinde ben hiç bir şeye dokunmaz, her şeyi merkezinde bırakırdım diye cevap vermiş.   Bu hadiseden sonra da Muslihuddin Efendi Merkez Efendi olarak anılır olmuş.  
denizli haber / denizli 20 haber / İsmi Nereden Geliyor


Denizli’nin simge isimlerinden biri olan Merkez Efendi, Osmanlı zamanında İstanbul’da yetişen alim ve evliyanın büyüklerindendir. İsmi, Musa olup, Merkez Muslihuddin lakabıyla meşhur oldu. 1463 (H.868) yılında Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Sarımahmudlu köyünde doğdu. 

 

Merkez Efendi küçük yaşta Denizli’de yaptığı ilk medrese tahsilinden sonra, Bursa ve İstanbul’daki medreselerde okudu. Ahmed Paşanın derslerinde bulundu. Tefsir, hadis, fıkıh ve tıb ilminde yetişti. Kadı Beydavi Tefsiri’nin büyük bir kısmını ezberledi. Medrese tahsili esnasında tekkelere gidip, oradaki alimlerin sohbetlerine de katılarak feyz ve bereketlere kavuştu. Otuz yaşına geldiğinde medrese tahsilini tamamlayıp çevresinde sayılan büyük bir alim oldu.

 

 

PEKİ İSMİ NEDEN MERKEZ EFENDİ OLARAK ANILIYOR

 

Bir gün Sümbül Efendi talebelerini toplayıp demiş ki;

 

''-Eğer Allah size bir yetki verseydi ve bu kainatı baştan, yeniden yaratacaksınız diye emretseydi nasıl yapardınız?''..

 

Talebelerinden her biri; Ben denizleri şöyle yaratırdım, ben yeryüzünü böyle yaratırdım diye fikir beyan ettikten sonra sıra Muslihuddin Efendiye gelmiş;

 

-''Hocam! Allah-ü Teala bu kainatı o kadar mükemmel, o kadar muazzam, her şeyi o kadar yerli yerinde yaratmış ki, bana sıra geldiğinde ben hiç bir şeye dokunmaz, her şeyi merkezinde bırakırdım diye cevap vermiş.

 

Bu hadiseden sonra da Muslihuddin Efendi Merkez Efendi olarak anılır olmuş.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.