Kalp krizi geçirmeden 1 ay önce vücudunuz sizi böyle uyarıyor

SAĞLIK 12.04.2019 - 18:03, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Kalp krizi geçirmeden 1 ay önce vücudunuz sizi böyle uyarıyor

Türkiye'de yılda yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybediyor. Vücudumuz hastalıklara karşı direnç göstererek hastalığın oluşum sürecinde belli sinyaller veriyor.   Kalp krizi de bu hastalıklar arasında yer alıyor. Vücudumuz bir ay öncesinden kalp krizine dair belirtiler göstererek uyarılar göndermeye başlıyor. Peki kalp krizi belirtileri nelerdir? Vücudumuz kalp krizine karşı ne gibi belirtiler gösterir? İşte kalp krizi belirtileri...     YORGUNLUK Hepimiz bazen yorgun hissedebiliriz. Bu gayet normal. Ama markete giderken bile yoruluyorsanız, durup düşünmeniz gerekiyor. Ek olarak, eğer birden ve hızlıca nefesiniz kesiliyorsa, acilen doktora görünüp EKG çektirmeniz gerekiyor. Eğer stresli biriyseniz ve kalp sağlığınız pek de iyi değilse her an kalp krizi geçirme riski taşıyorsunuz demektir.     GÖĞÜS AĞRISI Kalp krizinin en belirgin belirtilerinden biri de göğüs ağrısı veya sıkışmasıdır. Göğüs ağrısının benzeri ağrılar vücudun çeşitli bölgelerinde de gerçekleşebilir. Özellikle kollarda gerçekleşen ağrılara (sol koltuk altı da bu bölgelerden biridir) dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan benzer ağrılar boğazınızda, ensenizde, çenenizde, sırtınızda ve karnınızda da görülebilir. Ağrı genel olarak 15 dakika sürer.   SOLUNUM SIKINTISI Kalp krizi öncesi solunum sıkıntısı ve nefes darlığı tecrübe edilir. Bunun temel nedeni de damarlarınızın tıkalı olması nedeniyle akciğerinize kan gidemiyor oluşudur. Eğer nefes darlığı yaşıyorsanız derhal bir doktora görünmeniz önerilir.   DERMANSIZLIK Sık sık yorgun ve güçsüz hissediyorsanız bunun nedeni akciğerlerinize yeterince kan gitmemesi olabilir. Kronik yorgunluk sendromuna sahip kişilerde kalp krizi riskine sıkça rastlanmaktadır.   BAŞ DÖNMESİ VE SOĞUK TERLEME Aşırı terleme kalp krizi belirtilerindendir. Eğer aşırı ve sık terliyorsanız, doktora görünmeniz tavsiye edilir. Baş dönmesinin nedeni de genelde beyne yeterince kan gitmemesidir.   GRİP/SOĞUK ALGINLIĞI Ateşiniz yüksek, şiddetli öksürüyor ve anormal şekilde üşüyor musunuz? Merak etmeyin, bunlar kalp krizinin direk belirtileri değildir. Ancak yine de bunların kalp krizi öncesi rastlanan belirtiler olduğunu bilmekte fayda var. Kesinlikle dikkate alınması gerekir.   SAÇ DÖKÜLMESİ Kalp krizinin erken belirtilerinden biri de saç dökülmesidir. Genelde 50 yaş üzeri erkeklerde görülen bu belirtiye kadınlarda da rastlanmaktadır. Bir doktor, yaptığı açıklamada bunun sağlıksız kan dolaşımından kaynaklandığını belirtti.   DÜZENSİZ NABIZ Nabız 1-2 dakika boyunca düzensiz şekilde atabilir. Normale dönmezse başınız döner ve yorgun hissedersiniz. Bunun tekrarlanması halinde doktorunuza danışmanız önerilir.   Yukarıda bahsedilen olası kalp krizi belirtilerinin insandan insana ve kadından erkeğe değişiklik gösterdiğini bilmekte fayda var. Bu 6 olası belirtiyi göz önünde bulundurarak hem kendi hayatınızı hem de başkasının hayatını kurtarabilirsiniz. Kaynak: (Newsner)

Türkiye'de yılda yaklaşık 200 bin kişi kalp krizi sonucu hayatını kaybediyor. Vücudumuz hastalıklara karşı direnç göstererek hastalığın oluşum sürecinde belli sinyaller veriyor.

 

Kalp krizi de bu hastalıklar arasında yer alıyor. Vücudumuz bir ay öncesinden kalp krizine dair belirtiler göstererek uyarılar göndermeye başlıyor. Peki kalp krizi belirtileri nelerdir? Vücudumuz kalp krizine karşı ne gibi belirtiler gösterir? İşte kalp krizi belirtileri...

 

 

YORGUNLUK

Hepimiz bazen yorgun hissedebiliriz. Bu gayet normal. Ama markete giderken bile yoruluyorsanız, durup düşünmeniz gerekiyor. Ek olarak, eğer birden ve hızlıca nefesiniz kesiliyorsa, acilen doktora görünüp EKG çektirmeniz gerekiyor. Eğer stresli biriyseniz ve kalp sağlığınız pek de iyi değilse her an kalp krizi geçirme riski taşıyorsunuz demektir.

 

 

GÖĞÜS AĞRISI

Kalp krizinin en belirgin belirtilerinden biri de göğüs ağrısı veya sıkışmasıdır. Göğüs ağrısının benzeri ağrılar vücudun çeşitli bölgelerinde de gerçekleşebilir. Özellikle kollarda gerçekleşen ağrılara (sol koltuk altı da bu bölgelerden biridir) dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan benzer ağrılar boğazınızda, ensenizde, çenenizde, sırtınızda ve karnınızda da görülebilir. Ağrı genel olarak 15 dakika sürer.

 

SOLUNUM SIKINTISI

Kalp krizi öncesi solunum sıkıntısı ve nefes darlığı tecrübe edilir. Bunun temel nedeni de damarlarınızın tıkalı olması nedeniyle akciğerinize kan gidemiyor oluşudur. Eğer nefes darlığı yaşıyorsanız derhal bir doktora görünmeniz önerilir.

 

DERMANSIZLIK

Sık sık yorgun ve güçsüz hissediyorsanız bunun nedeni akciğerlerinize yeterince kan gitmemesi olabilir. Kronik yorgunluk sendromuna sahip kişilerde kalp krizi riskine sıkça rastlanmaktadır.

 

BAŞ DÖNMESİ VE SOĞUK TERLEME

Aşırı terleme kalp krizi belirtilerindendir. Eğer aşırı ve sık terliyorsanız, doktora görünmeniz tavsiye edilir. Baş dönmesinin nedeni de genelde beyne yeterince kan gitmemesidir.

 

GRİP/SOĞUK ALGINLIĞI

Ateşiniz yüksek, şiddetli öksürüyor ve anormal şekilde üşüyor musunuz? Merak etmeyin, bunlar kalp krizinin direk belirtileri değildir. Ancak yine de bunların kalp krizi öncesi rastlanan belirtiler olduğunu bilmekte fayda var. Kesinlikle dikkate alınması gerekir.

 

SAÇ DÖKÜLMESİ

Kalp krizinin erken belirtilerinden biri de saç dökülmesidir. Genelde 50 yaş üzeri erkeklerde görülen bu belirtiye kadınlarda da rastlanmaktadır. Bir doktor, yaptığı açıklamada bunun sağlıksız kan dolaşımından kaynaklandığını belirtti.

 

DÜZENSİZ NABIZ

Nabız 1-2 dakika boyunca düzensiz şekilde atabilir. Normale dönmezse başınız döner ve yorgun hissedersiniz. Bunun tekrarlanması halinde doktorunuza danışmanız önerilir.

 

Yukarıda bahsedilen olası kalp krizi belirtilerinin insandan insana ve kadından erkeğe değişiklik gösterdiğini bilmekte fayda var. Bu 6 olası belirtiyi göz önünde bulundurarak hem kendi hayatınızı hem de başkasının hayatını kurtarabilirsiniz.

Kaynak: (Newsner)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.