Kalp krizinden kendinizi koruyun!

SAĞLIK 21.11.2016 - 09:55, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Kalp krizinden kendinizi koruyun!

denizli haber / denizli 20 haber / Kalp krizinden kendinizi koruyun!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Dr. Sara Çetin Şanlıalp kalp krizinin oluşma şekli, risk faktörleri ve korunma yollarından bahsetti.   Kalbi besleyen koroner arter olarak adlandırılan ana damarların tıkanması sonucu kalbin beslenememesi ve oksijensiz kalması nedeniyle kalbin etkilenen kısımlarının hasarlanması sonucu kalp krizinin oluştuğunu söyleyen Kardiyoloji Uz. Dr. Sara Çetin Şanlıalp günümüzde kalp krizinin dünyada en önde gelen ölüm sebeplerinden birisi olduğunu açıkladı.     Kalp Krizi Nasıl Oluşur?                Kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüste oluşan ağrı olduğunu, bu ağrının 20 dakikadan uzun süren ağırlık ve basınç hissi şeklinde hissedildiğini anlatan Uz. Dr. Sara Çetin Şanlıalp; “Hastada genellikle ölüm korkusu mevcuttur. Ancak yaşlı hastalarda, kadınlarda, diyabet hastalarında nefes darlığı, bayılma, bulantı-kusma, halsizlik şeklinde de görülebilir. Mide rahatsızlığıyla gelen hastaların kalp krizi geçiriyor olabileceği asla akıldan çıkarılmamalıdır. Kalp krizinin en kötü belirtisi ise ritim bozukluğuna bağlı gelişen ani kalp durmasıdır” dedi ve kalp krizinin oluşma şeklini şu şekilde açıkladı: “Vücutta fazla olan kötü kolesterol(LDL) ve kalsiyumun damarlarda çökmesiyle kolesterol plakları oluşmakta ve bu damarları daraltmaktadır. Eğer plaklar herhangi bir nedenle kırılacak olursa beyaz kan hücrelerinin etkisiyle kalp damarlarını tam tıkayarak yani pıhtı oluşturarak kalp krizine neden olabilir. Bu en kötü kalp krizi şeklidir ve hasta hemen acil servise getirilmelidir. Eğer plaklar damarları zamanla yavaş yavaş daraltıyorsa hasta fiziksel ya da duygusal stres anında sadece göğüs ağrısı çeker. Hastaya bu dönemde teşhis konulursa hiç vakit kaybetmeden hasta tıbbi tedavi ya da anjiyografi ile tedavi edilir” dedi.     Bunlardan Uzak Durun   Sigara içmek, kolesterol bakımından zengin beslenmek, obezite, yüksek tansiyon, diyabet hastalığı ve yüksek kolesterolün kalp krizini tetiklediğini ve bu etmenlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Şanlıalp, kalp krizinden korunma yollarını şu şekilde sıraladı: “Erkeklerde 40 yaşından, kadınlarda ise 50 yaşından ya da menopoz sonrası risk faktörleri taranmalıdır. Sigara içmek kalp damar hastalıkları için güçlü ve bağımsız bir risk faktörüdür. Pasif içicilik de yine risk artırmaktadır.  Doymuş yağ asitleri yerine doymamış yağlar tercih edilmeli, günlük tuz alımı 5-6 gr ile kısıtlanmalıdır. İşlenmiş gıdalardan uzak kalınmalı, lifli ve kepekli besinler tüketilmelidir. Günde 200 gr sebze ve meyve tüketilmeli (yaklaşık 2-3 porsiyon) haftada 2 kez balık yenmelidir” dedi. 
denizli haber / denizli 20 haber / Kalp krizinden kendinizi koruyun!

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Servergazi Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Dr. Sara Çetin Şanlıalp kalp krizinin oluşma şekli, risk faktörleri ve korunma yollarından bahsetti.

 

Kalbi besleyen koroner arter olarak adlandırılan ana damarların tıkanması sonucu kalbin beslenememesi ve oksijensiz kalması nedeniyle kalbin etkilenen kısımlarının hasarlanması sonucu kalp krizinin oluştuğunu söyleyen Kardiyoloji Uz. Dr. Sara Çetin Şanlıalp günümüzde kalp krizinin dünyada en önde gelen ölüm sebeplerinden birisi olduğunu açıkladı.

 

 

Kalp Krizi Nasıl Oluşur?               

Kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüste oluşan ağrı olduğunu, bu ağrının 20 dakikadan uzun süren ağırlık ve basınç hissi şeklinde hissedildiğini anlatan Uz. Dr. Sara Çetin Şanlıalp; “Hastada genellikle ölüm korkusu mevcuttur. Ancak yaşlı hastalarda, kadınlarda, diyabet hastalarında nefes darlığı, bayılma, bulantı-kusma, halsizlik şeklinde de görülebilir. Mide rahatsızlığıyla gelen hastaların kalp krizi geçiriyor olabileceği asla akıldan çıkarılmamalıdır. Kalp krizinin en kötü belirtisi ise ritim bozukluğuna bağlı gelişen ani kalp durmasıdır” dedi ve kalp krizinin oluşma şeklini şu şekilde açıkladı: “Vücutta fazla olan kötü kolesterol(LDL) ve kalsiyumun damarlarda çökmesiyle kolesterol plakları oluşmakta ve bu damarları daraltmaktadır. Eğer plaklar herhangi bir nedenle kırılacak olursa beyaz kan hücrelerinin etkisiyle kalp damarlarını tam tıkayarak yani pıhtı oluşturarak kalp krizine neden olabilir. Bu en kötü kalp krizi şeklidir ve hasta hemen acil servise getirilmelidir. Eğer plaklar damarları zamanla yavaş yavaş daraltıyorsa hasta fiziksel ya da duygusal stres anında sadece göğüs ağrısı çeker. Hastaya bu dönemde teşhis konulursa hiç vakit kaybetmeden hasta tıbbi tedavi ya da anjiyografi ile tedavi edilir” dedi.

 

 

Bunlardan Uzak Durun

 

Sigara içmek, kolesterol bakımından zengin beslenmek, obezite, yüksek tansiyon, diyabet hastalığı ve yüksek kolesterolün kalp krizini tetiklediğini ve bu etmenlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Şanlıalp, kalp krizinden korunma yollarını şu şekilde sıraladı: “Erkeklerde 40 yaşından, kadınlarda ise 50 yaşından ya da menopoz sonrası risk faktörleri taranmalıdır. Sigara içmek kalp damar hastalıkları için güçlü ve bağımsız bir risk faktörüdür. Pasif içicilik de yine risk artırmaktadır.  Doymuş yağ asitleri yerine doymamış yağlar tercih edilmeli, günlük tuz alımı 5-6 gr ile kısıtlanmalıdır. İşlenmiş gıdalardan uzak kalınmalı, lifli ve kepekli besinler tüketilmelidir. Günde 200 gr sebze ve meyve tüketilmeli (yaklaşık 2-3 porsiyon) haftada 2 kez balık yenmelidir” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.