Kazım Arslan; "Sulama Suyundaki Fahiş Fark İndirilmeli"

SİYASET 27.04.2019 - 15:21, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Kazım Arslan; "Sulama Suyundaki Fahiş Fark İndirilmeli"

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, geçen yıldan bu yana sulama birliklerini kapatma, birleştirme, devretme yetkisini DSİ'ye veren düzenlemenin, beklentinin aksine, su fiyatlarını ve çiftçi mağduriyetini artırdığını belirtti.  Yazılı bir açıklama yapan Milletvekili Kazım Arslan, Pamukkale Sulama Birliğindeki fiyatların diğer sulama birliklerindeki fiyatlara göre yüksek olduğunu söyleyerek "Baraj aynı baraj, cazibe aynı cazibe. Birlikler farklı diye sulama suyu fiyatı bu kadar fark eder mi? Bakanlık tarlasını, bahçesini sulamakta zorlanan çiftçiye acil yardım elini uzatmalıdır" ifadesini kullandı. Arslan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yönelttiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: "7139 sayılı Kanunla getirdikleri düzenleme, çiftçinin ve sulama birliklerinin tepkisini o zaman da çekmişti. Borçlu sulama birliklerine farklı yaptırımlar mümkündü ama bir dayatmayla bu kanun çıkarıldı, sulama birliklerinin yetkileri yok sayıldı. O gün tahsilat ve sulama sorunlarını çözeceğini iddia edenler, bugün çiftçiyi daha pahalı suya mahkum bırakmıştır. Getirilen kanun, denetimler sonucunda maksadına ulaşamayacağı tespit edilen sulama birliklerinin, bu birliklerden birinin tüzel kişiliği altında birleştirilebilmesi ya da “kapatılarak devredilebilmesi, belli sulama tesislerinin DSİ tarafından işletilebilmesini içeriyordu.  Şimdi Denizli'de birleştirilen, yetkisi elinden alınan sulama birliklerinin su fiyatlarına bakın. Geride kalan bir yılda Denizli’de ziraat odaları, üretici birlikleri, sulama birlikleri, suyun planlananın çok üstünde fiyatlara üreticiye sunulduğunu savunuyor, hatta  aynı cazibeli sulamayı kullanan farklı ilçelerdeki sulama birlikleri farklı faturalar ödediler. Birleştirilen sulama birliklerinden aynı barajdan ve aynı cazibeden su kullanmakta olan Çağbayır Sulama Birliği suyun birimini 42 TL’den, Recep Yazıcıoğlu Sulama Birliği 56 TL’den, Pamukkale Sulama Birliği ise son indirimden önce 87 TL’den, girişimler sonrasında güncel durumda ise 60 TL’den kullandırmaktadır. Ayrıca, çiftçilerimizin sulama işletme ve bakım ücreti veya su kullanım bedeli borcu varsa, çiftçimize yapılacak devlet destekleme ödemelerinden bu borcun mahsup edilmesi kuralının getirilmesi de tepkilere yol açmaktadır. Bakan Bekir Pakdemirli'ye soruyorum: - Aynı cazibeden ve barajdan sulama suyu hizmeti veren bu birliklerde uygulanan tarife farkının gerekçesi nedir?  - Pamukkale Sulama Birliği aleyhine görülen bu farkın kaldırılarak fiyatın ucuzlatılması yönünde bir çalışma olacak mıdır? - Denizli’de birleştirilen sulama birliklerinin borçları ne kadardı? - Türkiye genelinde 7139 sayılı Yasa kapsamında tüzel kişiliğine son verilen, birleştirilen, devredilen sulama birliklerinin illere göre sayısal dağılımı nedir?  - Bu birliklerin coğrafi bölgelere göre borç durumları nedir? "

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, geçen yıldan bu yana sulama birliklerini kapatma, birleştirme, devretme yetkisini DSİ'ye veren düzenlemenin, beklentinin aksine, su fiyatlarını ve çiftçi mağduriyetini artırdığını belirtti. 


Yazılı bir açıklama yapan Milletvekili Kazım Arslan, Pamukkale Sulama Birliğindeki fiyatların diğer sulama birliklerindeki fiyatlara göre yüksek olduğunu söyleyerek "Baraj aynı baraj, cazibe aynı cazibe. Birlikler farklı diye sulama suyu fiyatı bu kadar fark eder mi? Bakanlık tarlasını, bahçesini sulamakta zorlanan çiftçiye acil yardım elini uzatmalıdır" ifadesini kullandı. Arslan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yönelttiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:


"7139 sayılı Kanunla getirdikleri düzenleme, çiftçinin ve sulama birliklerinin tepkisini o zaman da çekmişti. Borçlu sulama birliklerine farklı yaptırımlar mümkündü ama bir dayatmayla bu kanun çıkarıldı, sulama birliklerinin yetkileri yok sayıldı. O gün tahsilat ve sulama sorunlarını çözeceğini iddia edenler, bugün çiftçiyi daha pahalı suya mahkum bırakmıştır. Getirilen kanun, denetimler sonucunda maksadına ulaşamayacağı tespit edilen sulama birliklerinin, bu birliklerden birinin tüzel kişiliği altında birleştirilebilmesi ya da “kapatılarak devredilebilmesi, belli sulama tesislerinin DSİ tarafından işletilebilmesini içeriyordu. 



Şimdi Denizli'de birleştirilen, yetkisi elinden alınan sulama birliklerinin su fiyatlarına bakın. Geride kalan bir yılda Denizli’de ziraat odaları, üretici birlikleri, sulama birlikleri, suyun planlananın çok üstünde fiyatlara üreticiye sunulduğunu savunuyor, hatta  aynı cazibeli sulamayı kullanan farklı ilçelerdeki sulama birlikleri farklı faturalar ödediler. Birleştirilen sulama birliklerinden aynı barajdan ve aynı cazibeden su kullanmakta olan Çağbayır Sulama Birliği suyun birimini 42 TL’den, Recep Yazıcıoğlu Sulama Birliği 56 TL’den, Pamukkale Sulama Birliği ise son indirimden önce 87 TL’den, girişimler sonrasında güncel durumda ise 60 TL’den kullandırmaktadır.



Ayrıca, çiftçilerimizin sulama işletme ve bakım ücreti veya su kullanım bedeli borcu varsa, çiftçimize yapılacak devlet destekleme ödemelerinden bu borcun mahsup edilmesi kuralının getirilmesi de tepkilere yol açmaktadır.



Bakan Bekir Pakdemirli'ye soruyorum:

- Aynı cazibeden ve barajdan sulama suyu hizmeti veren bu birliklerde uygulanan tarife farkının gerekçesi nedir? 


- Pamukkale Sulama Birliği aleyhine görülen bu farkın kaldırılarak fiyatın ucuzlatılması yönünde bir çalışma olacak mıdır?


- Denizli’de birleştirilen sulama birliklerinin borçları ne kadardı?


- Türkiye genelinde 7139 sayılı Yasa kapsamında tüzel kişiliğine son verilen, birleştirilen, devredilen sulama birliklerinin illere göre sayısal dağılımı nedir? 


- Bu birliklerin coğrafi bölgelere göre borç durumları nedir? "

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.