Koronavirüsüne karşı Arabaşı Çorbası içiyorlar

DENİZLİ 16.03.2020 - 09:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Koronavirüsüne karşı Arabaşı Çorbası içiyorlar

Orta Anadolu’da kış gelip havalar soğuduğunda akla gelen yemeklerin başında arabaşı çorbası yer alır. Denizli’nin Çameli İlçesi’nde de kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan Arabaşı çorbası, koronavirüs nedeniyle yeniden sofralarda yerini aldı.   Çiğnenmeden yutulan hamuru ve bol etli suyuyla çok doyurucu ve şifa deposu bir çorba olan arabaşı, birçok şehrimizde olduğu gibi Çameli mutfağında önemli bir konumdadır. Arabaşı yemeğinin derde deva olan çorbası özellikle kış aylarında bir çok hastalığa kalkan olma özelliği taşıyor.   Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesi’nde ikamet eden tekstil işçisi Mustafa Güngör ve ailesi, bir çok derde deva olan arabaşı çorbasını, koronovirüsüne de iyi geleceğini düşünerek yiyorlar. Güngör; “Arabaşı Çorbası, bütün virüslere karşı çok etkili bir yiyecektir. Kış aylarının vazgeçilmezidir Çameli’de… Arbaşını yedikten sonra, özellikle gribal enfeksiyonlu virüsler kesinlikle bizlerden uzak durur. Şimdi de koronovirüs salgını çıktı. Bu yüzden kışın yediğimiz arabaşı çorbasını bahar ayıda olsa yaptık ve yiyoruz. Tüm virüslere karşı etkili olduğu için koronovirüsüne karşı etkili olacağını düşünüyoruz. Arabaşını yedikten sonra koronavirüsü bizlere bulaşmaz” dedi.   Arabaşı çorbasını doğal ortamda ve doğal ürünlerle yapan ve ocak başına geçen Güllü Tiner, Fatma Güngör ve Ülkü Tiner, yaptıkları lezzetli çorbayı aile üyelerine sundu. İştehlı bir şekilde kaşıklanan çorbanın her türlü derde deva olacağını belirttiler.     Haşlanmış tavuk ve kavrulmuş unun ana maddesi olduğu çorbaya salça ve derde deva olan baharatlar eşlik ediyor. Kış aylarında yoğun olarak karşılaşılan grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların önüne ise çorbanın müdavimlerine göre bu çorba ile geçmek mümkün.     Arabaşı çorbası yapılışı: Tavuğu haşlayıp didikleyin. Suyunu çorba için ayırın. Tereyağında unu kavurun. Salça ekleyip kavurmaya devam edin. Ayırdığınız tavuk suyunu ekledikten sonra karıştırıp kaynamaya bırakın. Tavukları ve tuzunu ilave edin, kısık ateşte bir süre kaynatın. Kaynama esnasında kırmızı biber, pul biber ve karabiberi ölçünüze göre ekleyin.

Orta Anadolu’da kış gelip havalar soğuduğunda akla gelen yemeklerin başında arabaşı çorbası yer alır. Denizli’nin Çameli İlçesi’nde de kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan Arabaşı çorbası, koronavirüs nedeniyle yeniden sofralarda yerini aldı.

 

Çiğnenmeden yutulan hamuru ve bol etli suyuyla çok doyurucu ve şifa deposu bir çorba olan arabaşı, birçok şehrimizde olduğu gibi Çameli mutfağında önemli bir konumdadır. Arabaşı yemeğinin derde deva olan çorbası özellikle kış aylarında bir çok hastalığa kalkan olma özelliği taşıyor.

 

Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesi’nde ikamet eden tekstil işçisi Mustafa Güngör ve ailesi, bir çok derde deva olan arabaşı çorbasını, koronovirüsüne de iyi geleceğini düşünerek yiyorlar. Güngör; “Arabaşı Çorbası, bütün virüslere karşı çok etkili bir yiyecektir. Kış aylarının vazgeçilmezidir Çameli’de… Arbaşını yedikten sonra, özellikle gribal enfeksiyonlu virüsler kesinlikle bizlerden uzak durur. Şimdi de koronovirüs salgını çıktı. Bu yüzden kışın yediğimiz arabaşı çorbasını bahar ayıda olsa yaptık ve yiyoruz. Tüm virüslere karşı etkili olduğu için koronovirüsüne karşı etkili olacağını düşünüyoruz. Arabaşını yedikten sonra koronavirüsü bizlere bulaşmaz” dedi.

 

Arabaşı çorbasını doğal ortamda ve doğal ürünlerle yapan ve ocak başına geçen Güllü Tiner, Fatma Güngör ve Ülkü Tiner, yaptıkları lezzetli çorbayı aile üyelerine sundu. İştehlı bir şekilde kaşıklanan çorbanın her türlü derde deva olacağını belirttiler.

 

 

Haşlanmış tavuk ve kavrulmuş unun ana maddesi olduğu çorbaya salça ve derde deva olan baharatlar eşlik ediyor. Kış aylarında yoğun olarak karşılaşılan grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların önüne ise çorbanın müdavimlerine göre bu çorba ile geçmek mümkün.

 

 

Arabaşı çorbası yapılışı:

Tavuğu haşlayıp didikleyin. Suyunu çorba için ayırın. Tereyağında unu kavurun. Salça ekleyip kavurmaya devam edin. Ayırdığınız tavuk suyunu ekledikten sonra karıştırıp kaynamaya bırakın. Tavukları ve tuzunu ilave edin, kısık ateşte bir süre kaynatın. Kaynama esnasında kırmızı biber, pul biber ve karabiberi ölçünüze göre ekleyin.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.