Milletvekili Karaca, Çevre Kanunu’nda değişiklik teklifini değerlendirdi

SİYASET 22.11.2018 - 16:27, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Milletvekili Karaca, Çevre Kanunu’nda değişiklik teklifini değerlendirdi

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Çevrenin korunmasına yönelik teklif” olarak kamuoyu gündemine getirilen Çevre Kanunu ve diğer kanunlarda değişiklikler öngören torba teklifi TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirdi.     Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlar Hakkında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan Biçer Karaca, “Doğa hakları ve çevre için verdiği mücadeleyi bir miras olarak kabul ediyoruz” sözleriyle hayatını kaybeden CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ı anarak konuşmasına başladı. “Yedi kanunda değişiklik öngören torba kanun bu kez plastik poşetle önümüze getirildi” diyen Genel Başkan Yardımcısı, AKP’nin kanun yapma tarzına yönelik eleştiriler getirdi: “Bir torbanın içine pek çok yasa değişikliğini doldurup önümüze getiriyorsunuz. TBMM’deki diğer partileri bir kenara bıraktık, sektör temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek odalarını hiçe sayarak, kimseyle istişare etmeden bir haftada görüşmelere başlıyorsunuz.”   2017 yılında çıkarılan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile 1 Ocak 2019 itibarıyla plastik poşetlerin ücretli hale getirileceğini Çevre Bakanı ve AKP’li milletvekillerine hatırlatan Biçer Karaca: “Torba kanunu ‘Poşetleri paralı yapacağız, bisiklet yolları yapıyoruz’ diyerek çevreyi koruma kandırmacasıyla topluma pazarlamaya çalışıyorsunuz. Teklifin içeriğine baktığımızda maalesef alışageldiğimiz şekilde rant politikalarının izlerini görmekteyiz.” dedi. “Poşetleri 15 kuruştan fiyatlandırıp vatandaştan toplanacak parayla mı krizi aşmayı hedefliyorsunuz” diye soran Biçer Karaca sözlerine şöyle devam etti: “Devletin boşalttığınız hazinesini plastik poşetten para alarak mı dolduracaksınız? Paraları liçi meyvesiyle yapılan efuliler ve ejder meyveli smoothieler için mi  harcayacaksınız?”   Plastik atıkları geri dönüştürmek konusunda en başarısız 20 ülkeden biri olan Türkiye'nin toplam çöpünün sadece yüzde 1'ini geri dönüştürdüğünü söyleyen Biçer Karaca, 2016 yılı verileriyle 3,1 milyon ton plastik ambalaj tüketildiğini, poşetlerin bu atıkların yarısı bile olmadığını belirtti. “Sıfır atık” diyenler, plastik poşeti paralı yapıp doğayı koruyoruz diyenler önce çöp ithalatından vazgeçsinler diyen Biçer Karaca, Türkiye’nin İngiltere’den yaptığı çöp ithalatına dair veriler paylaştı.    

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Çevrenin korunmasına yönelik teklif” olarak kamuoyu gündemine getirilen Çevre Kanunu ve diğer kanunlarda değişiklikler öngören torba teklifi TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirdi.

 

 

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlar Hakkında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan Biçer Karaca, “Doğa hakları ve çevre için verdiği mücadeleyi bir miras olarak kabul ediyoruz” sözleriyle hayatını kaybeden CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ı anarak konuşmasına başladı. “Yedi kanunda değişiklik öngören torba kanun bu kez plastik poşetle önümüze getirildi” diyen Genel Başkan Yardımcısı, AKP’nin kanun yapma tarzına yönelik eleştiriler getirdi: “Bir torbanın içine pek çok yasa değişikliğini doldurup önümüze getiriyorsunuz. TBMM’deki diğer partileri bir kenara bıraktık, sektör temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek odalarını hiçe sayarak, kimseyle istişare etmeden bir haftada görüşmelere başlıyorsunuz.”

 

2017 yılında çıkarılan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile 1 Ocak 2019 itibarıyla plastik poşetlerin ücretli hale getirileceğini Çevre Bakanı ve AKP’li milletvekillerine hatırlatan Biçer Karaca: “Torba kanunu ‘Poşetleri paralı yapacağız, bisiklet yolları yapıyoruz’ diyerek çevreyi koruma kandırmacasıyla topluma pazarlamaya çalışıyorsunuz. Teklifin içeriğine baktığımızda maalesef alışageldiğimiz şekilde rant politikalarının izlerini görmekteyiz.” dedi. “Poşetleri 15 kuruştan fiyatlandırıp vatandaştan toplanacak parayla mı krizi aşmayı hedefliyorsunuz” diye soran Biçer Karaca sözlerine şöyle devam etti: “Devletin boşalttığınız hazinesini plastik poşetten para alarak mı dolduracaksınız? Paraları liçi meyvesiyle yapılan efuliler ve ejder meyveli smoothieler için mi  harcayacaksınız?”

 

Plastik atıkları geri dönüştürmek konusunda en başarısız 20 ülkeden biri olan Türkiye'nin toplam çöpünün sadece yüzde 1'ini geri dönüştürdüğünü söyleyen Biçer Karaca, 2016 yılı verileriyle 3,1 milyon ton plastik ambalaj tüketildiğini, poşetlerin bu atıkların yarısı bile olmadığını belirtti. “Sıfır atık” diyenler, plastik poşeti paralı yapıp doğayı koruyoruz diyenler önce çöp ithalatından vazgeçsinler diyen Biçer Karaca, Türkiye’nin İngiltere’den yaptığı çöp ithalatına dair veriler paylaştı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.