Nihat Zeybekci İzmir'de Tarih Yazar mı?

GÜNDEM 27.11.2018 - 16:54, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Nihat Zeybekci İzmir'de Tarih Yazar mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Gurup Toplantısı'nda bugün AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterdiği Nihat Zeybekci, CHP'nin kalesi olarak bilinen İzmir'de başarılı olacak mı? Nihat Zeybekci, 15 yıldır CHP'li başkanların idaresinde olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanırsa tarihe geçecektir.   İzmir'in yakın tarihine baktığımız zaman sağ görüşlü belediye başkanı olan Burhan Özfatura'nın iki dönem belediye başkanlığı dışında diğer dönemler CHP'li başkanlar tarafından idare edildi.   1984 yerel seçimlerinde ANAP'ın adayı olarak İzmir Belediye Başkanlığı'na seçilen Burhan Özfatura,1989'da yapılan yerel seçimlerde CHP'li Yüksel Çakmur'a karşı mağlup oldu. Daha sonra Doğru Yol Partisi'ne (DYP) geçen Burhan Özfatura, 1994 yerel seçiminde de bu partinin adayı olarak ikinci kez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 18 Nisan 1999'da üçüncü kez aday olduysa da seçimi kaybetti. 1999 seçimlerinde CHP'li aday Ahmet Priştina İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandı. O tarihten sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hiç bir sağ parti adayı kazanamadı.   2004 Haziran ayında Ahmet Piriştina'nın ani vefatı üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına Aziz Kocaoğlu getirildi. (21 Haziran 2004) Kocaoğlu 2009 Türkiye yerel seçimleri'nde tekrar CHP tarafından aday gösterildi. Bu seçimlerde CHP adayı olarak 55 oy alarak 5 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi. Böylece Ahmet Piriştina'nın ölümü sonrası devraldığı büyükşehir belediye başkanlığı görevini, 2009 yerel seçimi sonrası ilk kez kazanmış oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Ulaştırma Bakanlığı görevinden istifa eden AK Parti adayı Binali Yıldırım ile yarıştığı seçimde, 49,6 oy alarak tekrar İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.    AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci'yi zor bir seçim dönemi bekliyor. Uzun yıllardır CHP'nin kalesi haline gelen İzmir'de bu tabuyu Nihat Zeybekci, yıkabilecek mi? Nihat Zeybekci'nin geçmişine bakıldığında başarılı bir kariyere sahip... İş ortamındaki yükselişi ve  2004 yılında Denizli Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra milletvekilliğine seçilen Zeybekci, 61, 62, 63 ve 65. Hükümetlerde Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı.   İzmir, İstanbul gibi mozaik bir yapıya sahip, Türkiye'nin her yerinden insanın yaşadığı bu şehirde geçmişte Ekonomi Bakanlığı yapmış ve Ege'li bir siyasetçinin aday olması AK Parti'ye avantaj sağlayacaktır. Aziz Kocaoğlu'nun aday gösterilmeyeceği CHP'de hala aday konusunda kararsızlık sürüyor. Nihat Zeybekci, İzmir'de sağ bir partinin 2004 yılından itibaren kazanamamasını değiştirirse tarihe geçecektir. Zeybekci'nin bu sınavdan başarılı çıkıp çıkmayacağını 31 Mart'ta görmemiz mümkün olacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Gurup Toplantısı'nda bugün AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterdiği Nihat Zeybekci, CHP'nin kalesi olarak bilinen İzmir'de başarılı olacak mı? Nihat Zeybekci, 15 yıldır CHP'li başkanların idaresinde olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanırsa tarihe geçecektir.

 

İzmir'in yakın tarihine baktığımız zaman sağ görüşlü belediye başkanı olan Burhan Özfatura'nın iki dönem belediye başkanlığı dışında diğer dönemler CHP'li başkanlar tarafından idare edildi.

 

1984 yerel seçimlerinde ANAP'ın adayı olarak İzmir Belediye Başkanlığı'na seçilen Burhan Özfatura,1989'da yapılan yerel seçimlerde CHP'li Yüksel Çakmur'a karşı mağlup oldu. Daha sonra Doğru Yol Partisi'ne (DYP) geçen Burhan Özfatura, 1994 yerel seçiminde de bu partinin adayı olarak ikinci kez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 18 Nisan 1999'da üçüncü kez aday olduysa da seçimi kaybetti. 1999 seçimlerinde CHP'li aday Ahmet Priştina İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazandı. O tarihten sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hiç bir sağ parti adayı kazanamadı.

 

2004 Haziran ayında Ahmet Piriştina'nın ani vefatı üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına Aziz Kocaoğlu getirildi. (21 Haziran 2004)

Kocaoğlu 2009 Türkiye yerel seçimleri'nde tekrar CHP tarafından aday gösterildi. Bu seçimlerde CHP adayı olarak 55 oy alarak 5 yıllığına İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi. Böylece Ahmet Piriştina'nın ölümü sonrası devraldığı büyükşehir belediye başkanlığı görevini, 2009 yerel seçimi sonrası ilk kez kazanmış oldu. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Ulaştırma Bakanlığı görevinden istifa eden AK Parti adayı Binali Yıldırım ile yarıştığı seçimde, 49,6 oy alarak tekrar İzmir Büyükşehir Belediye başkanı seçildi. 

 

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci'yi zor bir seçim dönemi bekliyor. Uzun yıllardır CHP'nin kalesi haline gelen İzmir'de bu tabuyu Nihat Zeybekci, yıkabilecek mi? Nihat Zeybekci'nin geçmişine bakıldığında başarılı bir kariyere sahip... İş ortamındaki yükselişi ve  2004 yılında Denizli Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra milletvekilliğine seçilen Zeybekci, 61, 62, 63 ve 65. Hükümetlerde Ekonomi Bakanı olarak görev yaptı.

 

İzmir, İstanbul gibi mozaik bir yapıya sahip, Türkiye'nin her yerinden insanın yaşadığı bu şehirde geçmişte Ekonomi Bakanlığı yapmış ve Ege'li bir siyasetçinin aday olması AK Parti'ye avantaj sağlayacaktır. Aziz Kocaoğlu'nun aday gösterilmeyeceği CHP'de hala aday konusunda kararsızlık sürüyor. Nihat Zeybekci, İzmir'de sağ bir partinin 2004 yılından itibaren kazanamamasını değiştirirse tarihe geçecektir. Zeybekci'nin bu sınavdan başarılı çıkıp çıkmayacağını 31 Mart'ta görmemiz mümkün olacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.