Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi

EKONOMİ 23.01.2020 - 16:44, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi

Denizli Ticaret Borsası’nda “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” projesi kapsamında proje değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya projenin paydaş kurumları olan Denizli Ticaret Borsası, Türkiye Atom Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile Denizli Ticaret Borsası’nın kuruyemişçi ve leblebi imalatçısı üyeleri katıldı.   Toplantının başında söz alan Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili konuşmasında “Leblebi Denizli ilimiz için önemli bir ürün. Ülkemizdeki leblebi üretiminin yaklaşık yüzde 70’i Denizli’de gerçekleşiyor. Leblebi imalatı sektörü son yıllarda leblebinin hammaddesi olan nohut tedarikinde sorun yaşıyordu. 2016 yılında Denizli Ticaret Borsası olarak tüccar, imalatçı, üretici ve paydaş kurumlarımız ile bir araya gelerek nohut üretimindeki sorunu tespit ettik. Sektörün ihtiyacı olan, makinalı hasada uygun, antraknoza ve diğer hastalık ve zararlılara dayanıklı, kaliteli ve yüksek verimli, iri taneli, kabuğu kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesini amaçladık ve çalışmalara başladık. Projemiz 8 yıl sürecek ve 4. senemizi tamamladık. Her yıl belirlediğimiz bölgelerde; Tavas, Yeşilova, Uşak, Sarı-98 tohumları nükleer teknik ile ışınlanarak ekim yapıldı. Nohutların gelişimi yakından takip edilirken, gelişim esnasında karşılaşılan hastalıklar incelendi. Bugün kuruyemiş ve leblebi imalatı sektörünün temsilcileri ile bir araya gelerek 4 yıl boyunca elde ettiğimiz verileri değerlendireceğiz. Leblebi sektörü için uygun görülen çeşitler Türk tarımının ve bölge çiftçisinin üretimine sunulacaktır. Projeyi birlikte yürüttüğümüz Türkiye Atom Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.     Başkan İbrahim Tefenlili’nin konuşmasından sonra söz alan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı temsilcisi Zafer Sağel ve Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır proje süresince elde edilen verileri paylaştı.     Yapılan çalışmalardan sonra toplantıya katılan üyeler geliştirilen nohut tohumlarını inceleyerek değerlendirmelerde bulundular.  

Denizli Ticaret Borsası’nda “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı” projesi kapsamında proje değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya projenin paydaş kurumları olan Denizli Ticaret Borsası, Türkiye Atom Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile Denizli Ticaret Borsası’nın kuruyemişçi ve leblebi imalatçısı üyeleri katıldı.

 

Toplantının başında söz alan Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili konuşmasında “Leblebi Denizli ilimiz için önemli bir ürün. Ülkemizdeki leblebi üretiminin yaklaşık yüzde 70’i Denizli’de gerçekleşiyor. Leblebi imalatı sektörü son yıllarda leblebinin hammaddesi olan nohut tedarikinde sorun yaşıyordu. 2016 yılında Denizli Ticaret Borsası olarak tüccar, imalatçı, üretici ve paydaş kurumlarımız ile bir araya gelerek nohut üretimindeki sorunu tespit ettik. Sektörün ihtiyacı olan, makinalı hasada uygun, antraknoza ve diğer hastalık ve zararlılara dayanıklı, kaliteli ve yüksek verimli, iri taneli, kabuğu kolay soyulabilen, işlem görmeye dayanıklı, leblebilik nohut çeşitlerinin geliştirilmesini amaçladık ve çalışmalara başladık. Projemiz 8 yıl sürecek ve 4. senemizi tamamladık. Her yıl belirlediğimiz bölgelerde; Tavas, Yeşilova, Uşak, Sarı-98 tohumları nükleer teknik ile ışınlanarak ekim yapıldı. Nohutların gelişimi yakından takip edilirken, gelişim esnasında karşılaşılan hastalıklar incelendi. Bugün kuruyemiş ve leblebi imalatı sektörünün temsilcileri ile bir araya gelerek 4 yıl boyunca elde ettiğimiz verileri değerlendireceğiz. Leblebi sektörü için uygun görülen çeşitler Türk tarımının ve bölge çiftçisinin üretimine sunulacaktır. Projeyi birlikte yürüttüğümüz Türkiye Atom Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

Başkan İbrahim Tefenlili’nin konuşmasından sonra söz alan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Radyasyon ve Hızlandırıcı Teknolojileri Daire Başkanlığı temsilcisi Zafer Sağel ve Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır proje süresince elde edilen verileri paylaştı.

 

 

Yapılan çalışmalardan sonra toplantıya katılan üyeler geliştirilen nohut tohumlarını inceleyerek değerlendirmelerde bulundular.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.