ÖĞ-DER: İskilipli Atıf Hoca’yı Rahmetle Anıyoruz

GÜNDEM 03.02.2017 - 11:10, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

ÖĞ-DER: İskilipli Atıf Hoca’yı Rahmetle Anıyoruz

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Denizli Şube Başkanı Halil Akpınar, İskilipli Atıf hocanın Şahadetinin 91. Yıl dönümünü nedeniyle mesaj yayınladı.

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Denizli Şube Başkanı Halil Akpınar, İskilipli Atıf hocanın Şahadetinin 91. Yıl dönümün de Başta İskilipli Atıf hoca olmak üzere, İslam uğruna, vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ile anıyor ve Allah'tan rahmet diliyoruz. dedi.    Aynı zamanda açıklamasında Akpınar, İskilipli Atıf Hoca’nın Şuurlu bir öğretmen olduğunu kaydetti.   Akpınar açıklamasında, "İskilipli atıf hoca şapka devriminden 1,5 yıl önce yazdığı Frenk Mukallitliği ve şapka kitapçığında Müslümanlara ameli iman bütünlüğüne davet ediyordu. Müslümanların Müslüman olmayanların kılık kıyafet ve kültürel alışkanlıklarına benzemeye çalışmasının caiz olmadığını, batı medeniyeti ancak insanın hayvani ve cismani yönüne hizmet ediyor diyordu. 26 Aralık 1925 de Frenk Mukallitliği kitabını yayınlayan ve dağıtanlarla birlikte Ankara’ya gönderildi. İstiklal mahkemesinde yargılandı. Frenk Mukallitliği kitabını kanunun çıkarılmasından önce yayınlamış olduğunu içerikleriyle ilgili görüşlerinden vazgeçmemiş olduğunu söyleyerek ilk savunmasını yaptı. Mahkeme müdafaa için bir gün sonraya bırakıldı. Ancak Atıf hoca savunmadan vazgeçtiğini belirterek idama götürülmesini razı bir tutum aldı. Ertesi gün mahkeme reisi Ali Çetinkaya müdafaa yapmaya gerek görmeyen Atıf hocayı idama mahkum etti. Atıf hoca 1 hafta sonra Ankara Saman pazarı meydanında asıldı. 4 Şubat 1926'da  İskilipli Atıf Hoca inandığı değerler uğruna hiç çekinmeden şahadet şerbetini içmiştir.  İskilipli Atıf Hoca aynı zamanda şuurlu bir öğretmendi. Şuurlu Öğretmenler Derneği Denizli Şubesi olarak, onun yolu yolumuzdur diyoruz.   İskilipli Atıf Hoca vakarla ve dudağında ayetlerle gittiği idam sehpasında sunu söylüyordu: “Zalim ve katillerle elbette mahşer günü hesaplaşacağız!"   Bu duygu ve düşüncelerle, İskilipli Atıf hocanın idam edilmesinin 91. Yıl dönümü olan 4 Şubat 2017 de bu büyük şahsiyeti rahmetle anıyor ve anlıyoruz" dedi.
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Denizli Şube Başkanı Halil Akpınar, İskilipli Atıf hocanın Şahadetinin 91. Yıl dönümünü nedeniyle mesaj yayınladı.

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Denizli Şube Başkanı Halil Akpınar, İskilipli Atıf hocanın Şahadetinin 91. Yıl dönümün de Başta İskilipli Atıf hoca olmak üzere, İslam uğruna, vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ile anıyor ve Allah'tan rahmet diliyoruz. dedi.

 

 Aynı zamanda açıklamasında Akpınar, İskilipli Atıf Hoca’nın Şuurlu bir öğretmen olduğunu kaydetti.

 

Akpınar açıklamasında, "İskilipli atıf hoca şapka devriminden 1,5 yıl önce yazdığı Frenk Mukallitliği ve şapka kitapçığında Müslümanlara ameli iman bütünlüğüne davet ediyordu. Müslümanların Müslüman olmayanların kılık kıyafet ve kültürel alışkanlıklarına benzemeye çalışmasının caiz olmadığını, batı medeniyeti ancak insanın hayvani ve cismani yönüne hizmet ediyor diyordu. 26 Aralık 1925 de Frenk Mukallitliği kitabını yayınlayan ve dağıtanlarla birlikte Ankara’ya gönderildi. İstiklal mahkemesinde yargılandı. Frenk Mukallitliği kitabını kanunun çıkarılmasından önce yayınlamış olduğunu içerikleriyle ilgili görüşlerinden vazgeçmemiş olduğunu söyleyerek ilk savunmasını yaptı. Mahkeme müdafaa için bir gün sonraya bırakıldı. Ancak Atıf hoca savunmadan vazgeçtiğini belirterek idama götürülmesini razı bir tutum aldı. Ertesi gün mahkeme reisi Ali Çetinkaya müdafaa yapmaya gerek görmeyen Atıf hocayı idama mahkum etti. Atıf hoca 1 hafta sonra Ankara Saman pazarı meydanında asıldı. 4 Şubat 1926'da  İskilipli Atıf Hoca inandığı değerler uğruna hiç çekinmeden şahadet şerbetini içmiştir.  İskilipli Atıf Hoca aynı zamanda şuurlu bir öğretmendi. Şuurlu Öğretmenler Derneği Denizli Şubesi olarak, onun yolu yolumuzdur diyoruz.

 

İskilipli Atıf Hoca vakarla ve dudağında ayetlerle gittiği idam sehpasında sunu söylüyordu: “Zalim ve katillerle elbette mahşer günü hesaplaşacağız!"

 

Bu duygu ve düşüncelerle, İskilipli Atıf hocanın idam edilmesinin 91. Yıl dönümü olan 4 Şubat 2017 de bu büyük şahsiyeti rahmetle anıyor ve anlıyoruz" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.