Omurga Sağlığı İçin Dikkat

SAĞLIK 18.08.2016 - 11:17, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Omurga Sağlığı İçin Dikkat

denizli 20 haber / denizli haber / Omurga Sağlığı İçin Dikkat

Denizli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, vücudun dengesini korumak ve sağlıklı bir bedene kavuşmak için omurga sağlığının önemli olduğuna vurgu yaparak, omurga hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.   Omurga sağlığının gerek içerdiği gerekse destek görevi yaptığı yapılar nedeniyle çok önemli olduğunu belirten Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, omurganın bedeni ayakta tutarak organların, iskeletin ve kas sisteminin dengede durmasını sağladığını, bu yapının bozulması durumunda ise birçok hastalık, sakatlık ve hatta ölümcül risklerle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Selçuk: “Omur kemikleri arasından çıkan sinirler, bulunduğu bölgeye göre; kol, gövde ve bacakların hareketini sağlıyor. Omurga bu sinirlerin omurilikten çıkana kadarki seyrinde koruma ve vücudu dengede tutma görevi görüyor. Omurgamız hayatımız boyunca en çok yüke maruz kalan vücut bölümüdür. En sık rastlanan omurga hastalıkları; dejeneratif omurga hastalıkları, disk hastalıkları, skolyoz ve kifoz olarak adlandırılan sonradan kazanılmış veya doğumsal kaynaklı eğrilikler, omurga bölgesinin travmaları, omurga tümörleri ve omurga enfeksiyonlarıdır” şeklinde konuştu.   Omurga Hastalıklarında Korunma Yolları Nelerdir?   Omurga hastalıklarının en sık ileri yaş grubunda, osteoporotik hastalarda, doğumsal anomalisi olanlarda, ailesinde skolyoz veya kifoz öyküsü bulunanlarda ve yoğun çalışma temposu olanlarda görüldüğünü vurgulayan Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, omurga sorunlarının kadınlarda görülme sıklığının erkeklere göre daha fazla olduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: “Omurga hastalıklarını işaret eden bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrı , boyun ağrısı ile kollara ve sırta yayılan ağrı, bacaklarda ve ellerde uyuşma ve güçsüzlük, omuz dengesizliği, meme asimetrisi ve duruş bozukluğu gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Omurga rahatsızlıklarından kurtulmanın en iyi yolu korunmadır. Korunabilmek için ise;   Yürürken, ayakta dururken ve otururken dik durmaya, karnı içeri çekmeye, sırtı düz tutup başı hafifçe yukarı kaldırmaya dikkat edilmeli. Otururken ayaklar yerle temas ettirilmeli ve asla bacak bacak üstüne atılmamalı; çünkü dizlerin altından iki ana damar geçer ve bunların üzerine uygulanan basınç kan dolaşımını etkiler. Bu da zaman içinde sırt ve bel ağrılarına, varis ağrılarına, bacakların alt kısımlarındaki kan damarlarında sorun oluşmasına yol açar. Özellikle bayanlar temizlik yaparken, elektrik süpürgesi kullanırken ve bulaşık yıkarken bellerini dik tutmalı ve yerden herhangi bir şey kaldırırken dizlerini düz tutmamalıdırlar. Dizleri kırmak omurgaya binen yükü hafifletir. Yatarken mutlaka ortopedik yatak kullanılmalıdır. Karın kasları güçlendirilmelidir, böylelikle omurga üzerine binen yük yüzde yirmi azalır. Ağır şeyler taşırken (örneğin alışveriş torbaları), yük iki omza eşit şekilde dağıtılmalıdır” dedi.
denizli 20 haber / denizli haber / Omurga Sağlığı İçin Dikkat

Denizli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, vücudun dengesini korumak ve sağlıklı bir bedene kavuşmak için omurga sağlığının önemli olduğuna vurgu yaparak, omurga hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

 

Omurga sağlığının gerek içerdiği gerekse destek görevi yaptığı yapılar nedeniyle çok önemli olduğunu belirten Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, omurganın bedeni ayakta tutarak organların, iskeletin ve kas sisteminin dengede durmasını sağladığını, bu yapının bozulması durumunda ise birçok hastalık, sakatlık ve hatta ölümcül risklerle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Selçuk: “Omur kemikleri arasından çıkan sinirler, bulunduğu bölgeye göre; kol, gövde ve bacakların hareketini sağlıyor. Omurga bu sinirlerin omurilikten çıkana kadarki seyrinde koruma ve vücudu dengede tutma görevi görüyor. Omurgamız hayatımız boyunca en çok yüke maruz kalan vücut bölümüdür. En sık rastlanan omurga hastalıkları; dejeneratif omurga hastalıkları, disk hastalıkları, skolyoz ve kifoz olarak adlandırılan sonradan kazanılmış veya doğumsal kaynaklı eğrilikler, omurga bölgesinin travmaları, omurga tümörleri ve omurga enfeksiyonlarıdır” şeklinde konuştu.

 

Omurga Hastalıklarında Korunma Yolları Nelerdir?

 

Omurga hastalıklarının en sık ileri yaş grubunda, osteoporotik hastalarda, doğumsal anomalisi olanlarda, ailesinde skolyoz veya kifoz öyküsü bulunanlarda ve yoğun çalışma temposu olanlarda görüldüğünü vurgulayan Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Selçuk, omurga sorunlarının kadınlarda görülme sıklığının erkeklere göre daha fazla olduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: “Omurga hastalıklarını işaret eden bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrı , boyun ağrısı ile kollara ve sırta yayılan ağrı, bacaklarda ve ellerde uyuşma ve güçsüzlük, omuz dengesizliği, meme asimetrisi ve duruş bozukluğu gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Omurga rahatsızlıklarından kurtulmanın en iyi yolu korunmadır. Korunabilmek için ise;

 

  • Yürürken, ayakta dururken ve otururken dik durmaya, karnı içeri çekmeye, sırtı düz tutup başı hafifçe yukarı kaldırmaya dikkat edilmeli.
  • Otururken ayaklar yerle temas ettirilmeli ve asla bacak bacak üstüne atılmamalı; çünkü dizlerin altından iki ana damar geçer ve bunların üzerine uygulanan basınç kan dolaşımını etkiler. Bu da zaman içinde sırt ve bel ağrılarına, varis ağrılarına, bacakların alt kısımlarındaki kan damarlarında sorun oluşmasına yol açar.
  • Özellikle bayanlar temizlik yaparken, elektrik süpürgesi kullanırken ve bulaşık yıkarken bellerini dik tutmalı ve yerden herhangi bir şey kaldırırken dizlerini düz tutmamalıdırlar. Dizleri kırmak omurgaya binen yükü hafifletir.
  • Yatarken mutlaka ortopedik yatak kullanılmalıdır.
  • Karın kasları güçlendirilmelidir, böylelikle omurga üzerine binen yük yüzde yirmi azalır.
  • Ağır şeyler taşırken (örneğin alışveriş torbaları), yük iki omza eşit şekilde dağıtılmalıdır” dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.