Pamukkale de Kekik Hasadı Başladı

DENİZLİ 05.07.2019 - 10:50, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Pamukkale de Kekik Hasadı Başladı

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Denizli Ziraat Odası Başkanlığının katkılarıyla Pamukkale İlçesi Gözler Mahallesinde düzenlenen Kekik Hasat Şenliği, Vali Hasan Karahan, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve çiftçilerin katılımıyla başladı.   Uzun yıllardır bölgede kekik tarımı ile uğraşan çiftçi Mehmet Aksoy; kekik tarımı hakkında bilgi vererek devlet erkanına katılımından ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.   2000’li yıllardan sonra ilimizde İzmir Kekiği türünün tarla yetiştiriciliğine geçilmesiyle önemli değişimler yaşandığını dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, 2018 yılı Türkiye Geneli kekik üretiminin 15 bin 895 ton olduğunu, bunun da 14 bin 9 tonunun ilimizde yetiştirildiğini belirtti. 2019 yılında 135 bin dekar alandan 14.000 ton kekik rekoltesi beklendiğini,  kg fiyatının ise 7-8TL olduğunu, ilimiz çiftçilerine de 90 milyon TL civarında katkısı olacağını ifade etti.     Tarım arazi yollarının açılması başta olmak üzere çiftçilerimizin çalışmalarını kolaylaştıracak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirten Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki çiftçilerimize kolaylıklar diledi.   Kekik bitkisinin Pamukkale İlçesine katma değer sağladığını ifade eden Kaymakam Hayrettin Balcıoğlu, kekiğin çiftçilerimiz için önemli bir geçim kaynağı olduğunu,  yıl içerisinde düzensiz yağışların olması, Mart-Nisan aylarının kurak geçmesi nedeniyle kekik rekoltesinde azalma olsa da bereketli bir hasat dönemi olacağını belirterek, bereketli bir hasat sezonu olmasını temenni ettiğini belirtti.     Vali Hasan Karahan ise; dünyanın kekik ihtiyacının 75 inin ülkemiz tarafından, ülkemiz ihtiyacının ise 80 inin İlimiz tarafından karşılandığını, bu sayede yıllık 61 milyon gelir elde edildiğini belirterek, devlet olarak her zaman çiftçimizin emeğinin ve alın terinin karşılığını alması için her türlü desteğin verilmeye devam edileceğini ifade etti.   Program, Protokol üyelerinin tarlada çiftçilerle birlikte kekik hasadını başlatmasıyla sona erdi.         

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Denizli Ziraat Odası Başkanlığının katkılarıyla Pamukkale İlçesi Gözler Mahallesinde düzenlenen Kekik Hasat Şenliği, Vali Hasan Karahan, Pamukkale Kaymakamı Hayrettin Balcıoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve çiftçilerin katılımıyla başladı.

 

Uzun yıllardır bölgede kekik tarımı ile uğraşan çiftçi Mehmet Aksoy; kekik tarımı hakkında bilgi vererek devlet erkanına katılımından ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.

 

2000’li yıllardan sonra ilimizde İzmir Kekiği türünün tarla yetiştiriciliğine geçilmesiyle önemli değişimler yaşandığını dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, 2018 yılı Türkiye Geneli kekik üretiminin 15 bin 895 ton olduğunu, bunun da 14 bin 9 tonunun ilimizde yetiştirildiğini belirtti. 2019 yılında 135 bin dekar alandan 14.000 ton kekik rekoltesi beklendiğini,  kg fiyatının ise 7-8TL olduğunu, ilimiz çiftçilerine de 90 milyon TL civarında katkısı olacağını ifade etti.

 

 

Tarım arazi yollarının açılması başta olmak üzere çiftçilerimizin çalışmalarını kolaylaştıracak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirten Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki çiftçilerimize kolaylıklar diledi.

 

Kekik bitkisinin Pamukkale İlçesine katma değer sağladığını ifade eden Kaymakam Hayrettin Balcıoğlu, kekiğin çiftçilerimiz için önemli bir geçim kaynağı olduğunu,  yıl içerisinde düzensiz yağışların olması, Mart-Nisan aylarının kurak geçmesi nedeniyle kekik rekoltesinde azalma olsa da bereketli bir hasat dönemi olacağını belirterek, bereketli bir hasat sezonu olmasını temenni ettiğini belirtti.

 

 

Vali Hasan Karahan ise; dünyanın kekik ihtiyacının 75 inin ülkemiz tarafından, ülkemiz ihtiyacının ise 80 inin İlimiz tarafından karşılandığını, bu sayede yıllık 61 milyon gelir elde edildiğini belirterek, devlet olarak her zaman çiftçimizin emeğinin ve alın terinin karşılığını alması için her türlü desteğin verilmeye devam edileceğini ifade etti.

 

Program, Protokol üyelerinin tarlada çiftçilerle birlikte kekik hasadını başlatmasıyla sona erdi. 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.