PAÜ Hastanesi Denizli’de Bir İlke Daha İmza Attı

SAĞLIK 06.09.2018 - 15:29, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

PAÜ Hastanesi Denizli’de Bir İlke Daha İmza Attı

Denizli’nin ilk “Erişkin Aşı Merkezi” Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde hizmete girdi.   Merkezde, öncelikle 65 yaş üstü kişiler, kanser hastalığı, kronik hastalıkları olanlar (kronik böbrek yetmezliği, KOAH, kalp yetmezliği, romatolojik hastalıklar, kan hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları, dalak yetmezliği ya da yokluğu), gebeler, organ nakil alıcıları, yüksek riskli teması olanlar (kan, cinsel, vücut sıvıları ile temas gibi) olmak üzere tüm erişkinler için bağışıklama yapılacaktır.   Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut; aşıların en başarılı koruyucu sağlık müdahalesi olduğunu ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Aşıların, doğrudan ve dolaylı etkiyle birçok hastalığın oluşmasını ve yayılmasını engellediğini ve son derece güvenilir biyolojik ürünler olduğunu vurguladı. Aşılamayla oluşacak istenmeyen etkilerin görülme oranının, aşılanmama halinde meydana gelecek hastalıkların neden olduğu sakatlık ve ölüm olasılığından karşılaştırılamayacak kadar düşük olduğunu belirtti.   Merkezin tüm dünyada uygulanan kılavuzlar, Sağlık Bakanlığı’nın önerileri ve bilimsel veriler dikkate alınarak, standardize edilmiş kılavuzlar ve formlar eşliğinde hizmet vereceğini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Turgut, merkezden risk grubunda tanımlanan kişilerin tamamen ücretsiz hizmet alabileceğini ve aşı yaptırabileceğini söyledi.     Merkezde hangi aşılar yapılacak?   Enfeksiyon Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Sarı’nın verdiği bilgiye göre, çocuklukta yapılan tetanoz, boğmaca ve difteri aşılarının, her 10 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Ayrıca kronik hastalığı olanlarda ve 65 yaş üzeri kişilerde ciddi hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi için grip ve zatürre aşıları hekim önerisi doğrultusunda muhakkak yaptırılmalıdır. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları ve suçiçeği aşıları eksik olanların aşılarını yaptırması gerekiyor. Sarılık aşıları (hepatit A ve hepatit B) hastalığı geçirmemiş ve bağışıklığı olmayan her erişkinin yaptırması gereken aşılardır. Bunun dışında seyahat edecekler ve riski olanlar için menenjit aşısı bu merkezde yaptırılabilir. Rahim ağzı kanseri aşısı ve 65 yaş üzeri kişilere yapılabilecek zona aşısı ise isteğe bağlı olarak bu merkezde reçete edilip, eczaneden temin edilerek bu merkezde ücretsiz uygulanması sağlanabilecektir.   PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Türkçüer de hastanemizin Denizli’de tek olan birçok yeniliğe imza atmasından dolayı mutlu olduklarını ve hastalarımıza en iyi hizmeti vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Denizli’nin ilk “Erişkin Aşı Merkezi” Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde hizmete girdi.

 

Merkezde, öncelikle 65 yaş üstü kişiler, kanser hastalığı, kronik hastalıkları olanlar (kronik böbrek yetmezliği, KOAH, kalp yetmezliği, romatolojik hastalıklar, kan hastalıkları, kronik karaciğer hastalıkları, dalak yetmezliği ya da yokluğu), gebeler, organ nakil alıcıları, yüksek riskli teması olanlar (kan, cinsel, vücut sıvıları ile temas gibi) olmak üzere tüm erişkinler için bağışıklama yapılacaktır.

 

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut; aşıların en başarılı koruyucu sağlık müdahalesi olduğunu ve halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Aşıların, doğrudan ve dolaylı etkiyle birçok hastalığın oluşmasını ve yayılmasını engellediğini ve son derece güvenilir biyolojik ürünler olduğunu vurguladı. Aşılamayla oluşacak istenmeyen etkilerin görülme oranının, aşılanmama halinde meydana gelecek hastalıkların neden olduğu sakatlık ve ölüm olasılığından karşılaştırılamayacak kadar düşük olduğunu belirtti.

 

Merkezin tüm dünyada uygulanan kılavuzlar, Sağlık Bakanlığı’nın önerileri ve bilimsel veriler dikkate alınarak, standardize edilmiş kılavuzlar ve formlar eşliğinde hizmet vereceğini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Turgut, merkezden risk grubunda tanımlanan kişilerin tamamen ücretsiz hizmet alabileceğini ve aşı yaptırabileceğini söyledi.

 

 

Merkezde hangi aşılar yapılacak?

 

Enfeksiyon Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Sarı’nın verdiği bilgiye göre, çocuklukta yapılan tetanoz, boğmaca ve difteri aşılarının, her 10 yılda bir tekrarlanması gerekiyor. Ayrıca kronik hastalığı olanlarda ve 65 yaş üzeri kişilerde ciddi hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi için grip ve zatürre aşıları hekim önerisi doğrultusunda muhakkak yaptırılmalıdır. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları ve suçiçeği aşıları eksik olanların aşılarını yaptırması gerekiyor. Sarılık aşıları (hepatit A ve hepatit B) hastalığı geçirmemiş ve bağışıklığı olmayan her erişkinin yaptırması gereken aşılardır. Bunun dışında seyahat edecekler ve riski olanlar için menenjit aşısı bu merkezde yaptırılabilir. Rahim ağzı kanseri aşısı ve 65 yaş üzeri kişilere yapılabilecek zona aşısı ise isteğe bağlı olarak bu merkezde reçete edilip, eczaneden temin edilerek bu merkezde ücretsiz uygulanması sağlanabilecektir.

 

PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Türkçüer de hastanemizin Denizli’de tek olan birçok yeniliğe imza atmasından dolayı mutlu olduklarını ve hastalarımıza en iyi hizmeti vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.