Sanayiciler, Faiz, Kur Ve Elektrikteki Artışlardan Şikayetçi

EKONOMİ 18.07.2018 - 13:13, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Sanayiciler, Faiz, Kur Ve Elektrikteki Artışlardan Şikayetçi

TÜİK tarafından Mayıs ayına ait sanayi üretim endeksinin açıklanmasının ardından Bloomberg HT kanalına açıklamalarda bulunan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, hem Denizli hem de Türkiye sanayisi için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.   Yıllık bazda, geçen senenin Mayıs ayına göre yüzde 6’lık bir artış kaydeden sanayi üretim endeksi, aylık bazda, geçen aya göre düşüş gösterdi. Aylık daralmalara yoğunlaşılması gerektiğini belirten Keçeci, “Son 4-5 aydır sanayi sektöründe bir daralma yaşandığının hepimiz farkındayız. Sanayide bir durgunluk dönemi yaşanıyor. Tekstil merkezli bir kent olan Denizli’de, özellikle tekstil sektöründe bu  durgunluğu biz gözlemliyoruz. Bu durgunluğun başlıca sebeplerinin de faizlerde, kurlarda ve elektrik  maliyetlerinde yaşanan artışlar olduğunu düşünüyoruz. Hem son kaynak tedarik tarifesi nedeniyle OSB’lerde hem de OSB dışındaki üretim yerlerinde, elektrikte yüzde 30’a varan maliyet artışları yaşanıyor.” dedi.   Sanayicinin Orta Vadeli Plandan Beklentisi 3 Konuya Odaklanıyor Sanayi üretiminin artması için yatırımların artması gerektiğini belirten Keçeci, son zamanlarda yatırıma karar veren şirketlerin de karar değiştirerek beklemeye geçtiğini dile getirdi. Sanayicilerin yeni yöneticilerden taleplerini de dile getiren Keçeci , “Sanayicileri tekrar yatırıma     yönlendire bilmek için yeni yöneticilerin, sanayiciler için orta vadeli planı hazırlarken 3 konuya odaklanması ve bu konularda mikro ve makro çözüm önerileri dile getirmesini talep ediyoruz. Bu konular: faiz artışı, kur dengesizliği ve elektrik maliyetleridir. yüzde 25 faiz oranı ile kimse yatırım yapmaz.” dedi.   Sanayi Üretiminin Artması için KGF Kredileri Yeterli Değil KGF kredilerinin piyasaya olan etkisiyle ilgili de konuşan Keçeci, “KGF kredileri daha çok  işletme kredilerine, KOBİ’lerin sıkıntılarının giderilmesine ve piyasada hareketliliğin sağlanmasına harcandı. Yine KOBİ’lerimize yönelik bu tarz destekler verilirse, piyasa için çok olumlu sonuçları olur ancak sanayi üretimini artıracak olan yatırımlar KGF kredileri gibi desteklerle yapılacak yatırımlar   değil; katma değeri yüksek üretim yapılmasına yönelik büyük tutarlı yatırımlardır. Dolayısıyla bu tip yatırımlar için daha yüksek üst limitler, uzun vadeli uygun faiz oranları ve Devlet destekli sübvansiyonlar içeren kredilerin sanayiciye sunulması gerekiyor. ”dedi.

TÜİK tarafından Mayıs ayına ait sanayi üretim endeksinin açıklanmasının ardından Bloomberg HT kanalına açıklamalarda bulunan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, hem Denizli hem de Türkiye sanayisi için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

 

Yıllık bazda, geçen senenin Mayıs ayına göre yüzde 6’lık bir artış kaydeden sanayi üretim endeksi, aylık bazda, geçen aya göre düşüş gösterdi. Aylık daralmalara yoğunlaşılması gerektiğini belirten Keçeci, “Son 4-5 aydır sanayi sektöründe bir daralma yaşandığının hepimiz farkındayız. Sanayide bir durgunluk dönemi yaşanıyor. Tekstil merkezli bir kent olan Denizli’de, özellikle tekstil sektöründe bu  durgunluğu biz gözlemliyoruz. Bu durgunluğun başlıca sebeplerinin de faizlerde, kurlarda ve elektrik  maliyetlerinde yaşanan artışlar olduğunu düşünüyoruz. Hem son kaynak tedarik tarifesi nedeniyle OSB’lerde hem de OSB dışındaki üretim yerlerinde, elektrikte yüzde 30’a varan maliyet artışları yaşanıyor.” dedi.

 

Sanayicinin Orta Vadeli Plandan Beklentisi 3 Konuya Odaklanıyor

Sanayi üretiminin artması için yatırımların artması gerektiğini belirten Keçeci, son zamanlarda yatırıma karar veren şirketlerin de karar değiştirerek beklemeye geçtiğini dile getirdi. Sanayicilerin yeni yöneticilerden taleplerini de dile getiren Keçeci , “Sanayicileri tekrar yatırıma     yönlendire bilmek için yeni yöneticilerin, sanayiciler için orta vadeli planı hazırlarken 3 konuya odaklanması ve bu konularda mikro ve makro çözüm önerileri dile getirmesini talep ediyoruz. Bu konular: faiz artışı, kur dengesizliği ve elektrik maliyetleridir. yüzde 25 faiz oranı ile kimse yatırım yapmaz.” dedi.

 

Sanayi Üretiminin Artması için KGF Kredileri Yeterli Değil

KGF kredilerinin piyasaya olan etkisiyle ilgili de konuşan Keçeci, “KGF kredileri daha çok  işletme kredilerine, KOBİ’lerin sıkıntılarının giderilmesine ve piyasada hareketliliğin sağlanmasına harcandı. Yine KOBİ’lerimize yönelik bu tarz destekler verilirse, piyasa için çok olumlu sonuçları olur ancak sanayi üretimini artıracak olan yatırımlar KGF kredileri gibi desteklerle yapılacak yatırımlar   değil; katma değeri yüksek üretim yapılmasına yönelik büyük tutarlı yatırımlardır. Dolayısıyla bu tip yatırımlar için daha yüksek üst limitler, uzun vadeli uygun faiz oranları ve Devlet destekli sübvansiyonlar içeren kredilerin sanayiciye sunulması gerekiyor. ”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.