Sancar; "Beş günde aynı maddede iki değişiklik"

SİYASET 16.07.2018 - 12:40, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Sancar; "Beş günde aynı maddede iki değişiklik"

CHP Denizli Milletvekili H. Teoman Sancar, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname'lere (KHK) tepki gösterdi. Sancar; "Üniversiteleri yap-boz tahtasına çevirdiler" dedi.   Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından yayımlanan 703 sayılı KHK ile rektörlük atamaları için profesör olmak şartının kaldırılması hükmünden vazgeçildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre rektörler en az 3 yıl profesörlük yapanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.    YANDAŞ REKTÖR DÖNEMİ    2016 yılında yayınlanan 676 nolu KHK ile üniversitelerde rektör seçimlerinin bir gecede kaldırıldığını hatırlatan CHP’li Sancar, “Üniversiteleri yap-boz tahtasına çevirdiler. Bir hafta önce yayınlanan kararnamede rektör olmak için gereken profesörlük şartını kaldırıp, dün yayınlanan kararname ile geri getirdiler. Ne yaptıklarını kendileri bile bilmiyor, kendi aldıkları kararı yine kendileri tekzip ediyorlar" dedi.   Üniversitelerde rektörlüğün önünden bile geçemeyecek birçok yandaş ismin rektör olduğunu kaydeden Sancar, "Adalet ve Kalkınma Partisi’nde geçmişte siyaset yapmış birçok kişi şu anda rektör olmuş durumda. Rektör olmanın ön koşulu artık liyakat değil, yandaş olmaktır” ifadesini kullandı.     YENİ BAKANIN BU SİSTEMDE İŞİ ZOR   Yeni atanan Bakan Ziya Selçuk’un işinin oldukça zor olduğunu söyleyen CHP Denizli Milletvekili H. Teoman Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:   “Rektörlere profesör olma şartı geçen hafta içerisinde KHK ile kaldırıldı. Kararın duyulmasının ardından akademi ve eğitim dünyasından tepki yağınca yayımlanan yeni kararnameyle rektör olmak için profesör olma şartı geri getirildi. 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ‘Rektörler, en az üç yıl profesörlük yapanlar arasından atanır’ maddesi eklendi. Böylece aynı madde 5 gün içinde değiştirilip tekrar aynı haline getirilmiş oldu. Dünyanın başka bir ülkesinde bunu göremezsiniz. Birçok üniversitenin rektörü, aleni bir şekilde AKP propagandası yapıyor. Atanan rektörlere bakın, geçmişlerine bakın bu sistemden başarı çıkar mı? Üniversitelerde rektörlük seçimleri mutlaka yeniden getirilmelidir. Bu yanlıştan da bir an önce dönülmelidir. AKP döneminde eğitim sisteminin geldiği yer ortada, Bakan değişince sistemde Bakan’a göre revize edildi. Yeni Bakan Ziya Selçuk’un işi oldukça zor, kararnameler karşısında nasıl bir tavır takınacağını merakla bekliyoruz.”  

CHP Denizli Milletvekili H. Teoman Sancar, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname'lere (KHK) tepki gösterdi. Sancar; "Üniversiteleri yap-boz tahtasına çevirdiler" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından yayımlanan 703 sayılı KHK ile rektörlük atamaları için profesör olmak şartının kaldırılması hükmünden vazgeçildi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre rektörler en az 3 yıl profesörlük yapanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. 

 

YANDAŞ REKTÖR DÖNEMİ 

 

2016 yılında yayınlanan 676 nolu KHK ile üniversitelerde rektör seçimlerinin bir gecede kaldırıldığını hatırlatan CHP’li Sancar, “Üniversiteleri yap-boz tahtasına çevirdiler. Bir hafta önce yayınlanan kararnamede rektör olmak için gereken profesörlük şartını kaldırıp, dün yayınlanan kararname ile geri getirdiler. Ne yaptıklarını kendileri bile bilmiyor, kendi aldıkları kararı yine kendileri tekzip ediyorlar" dedi.

 

Üniversitelerde rektörlüğün önünden bile geçemeyecek birçok yandaş ismin rektör olduğunu kaydeden Sancar, "Adalet ve Kalkınma Partisi’nde geçmişte siyaset yapmış birçok kişi şu anda rektör olmuş durumda. Rektör olmanın ön koşulu artık liyakat değil, yandaş olmaktır” ifadesini kullandı.

 

 

YENİ BAKANIN BU SİSTEMDE İŞİ ZOR

 

Yeni atanan Bakan Ziya Selçuk’un işinin oldukça zor olduğunu söyleyen CHP Denizli Milletvekili H. Teoman Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Rektörlere profesör olma şartı geçen hafta içerisinde KHK ile kaldırıldı. Kararın duyulmasının ardından akademi ve eğitim dünyasından tepki yağınca yayımlanan yeni kararnameyle rektör olmak için profesör olma şartı geri getirildi. 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ‘Rektörler, en az üç yıl profesörlük yapanlar arasından atanır’ maddesi eklendi. Böylece aynı madde 5 gün içinde değiştirilip tekrar aynı haline getirilmiş oldu. Dünyanın başka bir ülkesinde bunu göremezsiniz. Birçok üniversitenin rektörü, aleni bir şekilde AKP propagandası yapıyor. Atanan rektörlere bakın, geçmişlerine bakın bu sistemden başarı çıkar mı? Üniversitelerde rektörlük seçimleri mutlaka yeniden getirilmelidir. Bu yanlıştan da bir an önce dönülmelidir. AKP döneminde eğitim sisteminin geldiği yer ortada, Bakan değişince sistemde Bakan’a göre revize edildi. Yeni Bakan Ziya Selçuk’un işi oldukça zor, kararnameler karşısında nasıl bir tavır takınacağını merakla bekliyoruz.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.