Tavas'da Damızlık Koç Dağıtımı Yapıldı

DENİZLİ 12.07.2018 - 16:41, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Tavas'da Damızlık Koç Dağıtımı Yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünce yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında koyun yetiştiricilerine  koç dağıtımı 2018 yılı için Tavas ilçesi'nde yapıldı. Bu proje  2011 yılında  başlamış ve her yıl ilçelerin talepleri doğrultusunda koç dağıtımı yapılmaktadır.   Programa İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Atmacaoğlu, Tavas İlçe Müdürlüğü personeli ve  koyun yetiştiricileri katıldı. 2011 yılından 2018 yılına kadar İlçelerimizde "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında  171 yetiştiriciye 460 koç dağıtımı yapıldı.   Yapılan değerlendirme neticesinde Tavas İlçesi Kızılcabölük, Medet, Merkez, Vakıf, Kızılca, Aydoğdu, Sarıabat, Derinkuyu ve Garipköy Mahallelerindeki  koyun yetiştiricilerine Karya koçu dağıtılması uygun görüldü. Kızılcabölük mahallesinde 2, Medet mahallesinde 1, Merkez  mahallesinde 3, Vakıf mahallesinde 3, Kızılca mahallesinde 4, Aydoğdu mahallesinde 2, Sarıabat mahallesinde 1, Derinkuyu mahallesinde 1, ile Garipköy'den  1 yetiştirici olmak üzere toplamda 19 yetiştiriciye 42 baş Karya ırkı koç dağıtımı yapıldı. Dağıtımı yapılan koçlar Serinhisar ilçesinde Halk Elindeki Ülkesel Islah projesi uygulayan elit –taban sürü sahibi üreticilerinden alınarak tedarik edildi.     İl Müdürü Yılmaz Erkaya; "Karya, Sakız koyunu ile  Kıvırcık Koçları  melezlenmesi ile elde edilen melez bir ırktır. Denizli, Aydın, İzmir, Manisa ve Uşak illerinde yetiştirilmektedir. Kombine verim yönlü olup erken gelişen bir ırktır. İyi bakım besleme ile döl verimi yüksek,  ikizlik oranı 80'dir.  Kuzuların doğum ağırlığı 3.9 kg olup, sütten kesildiği 90 günde ortalama ağırlığı 28,5 kg'dır. Besiye alınan Karya ırkı hayvanlar 90-100 kg canlı ağırlığa ulaşmaktadır.   İl Müdürü Yılmaz ErkayaDenizli'de küçükbaş hayvan varlığı son on yılda 83'lük artışla 350 bin 408 baştan 616 bin 815 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlarımızın 424 bin 7 başı koyun, 192 bin 808 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. İlimizde 7.766 adet küçükbaş işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerimizin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir.   Amacımız Karya ırkı koç kullanarak ilimizde yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek,uygulanacak ıslah çalışmalarıyla Karya ırkı koyun sayısını artırmak ve son dönemde talep edilen Karya ırkının çoğalmasını sağlamaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 605 bine ulaşmış olsa da hedefimiz  küçükbaş hayvan varlığımızı 1 milyonun üzerine çıkarmaktadır" dedi.    

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünce yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında koyun yetiştiricilerine  koç dağıtımı 2018 yılı için Tavas ilçesi'nde yapıldı. Bu proje  2011 yılında  başlamış ve her yıl ilçelerin talepleri doğrultusunda koç dağıtımı yapılmaktadır.

 

Programa İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Atmacaoğlu, Tavas İlçe Müdürlüğü personeli ve  koyun yetiştiricileri katıldı. 2011 yılından 2018 yılına kadar İlçelerimizde "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında  171 yetiştiriciye 460 koç dağıtımı yapıldı.

 

Yapılan değerlendirme neticesinde Tavas İlçesi Kızılcabölük, Medet, Merkez, Vakıf, Kızılca, Aydoğdu, Sarıabat, Derinkuyu ve Garipköy Mahallelerindeki  koyun yetiştiricilerine Karya koçu dağıtılması uygun görüldü. Kızılcabölük mahallesinde 2, Medet mahallesinde 1, Merkez  mahallesinde 3, Vakıf mahallesinde 3, Kızılca mahallesinde 4, Aydoğdu mahallesinde 2, Sarıabat mahallesinde 1, Derinkuyu mahallesinde 1, ile Garipköy'den  1 yetiştirici olmak üzere toplamda 19 yetiştiriciye 42 baş Karya ırkı koç dağıtımı yapıldı. Dağıtımı yapılan koçlar Serinhisar ilçesinde Halk Elindeki Ülkesel Islah projesi uygulayan elit –taban sürü sahibi üreticilerinden alınarak tedarik edildi.

 

 

İl Müdürü Yılmaz Erkaya; "Karya, Sakız koyunu ile  Kıvırcık Koçları  melezlenmesi ile elde edilen melez bir ırktır. Denizli, Aydın, İzmir, Manisa ve Uşak illerinde yetiştirilmektedir. Kombine verim yönlü olup erken gelişen bir ırktır. İyi bakım besleme ile döl verimi yüksek,  ikizlik oranı 80'dir.  Kuzuların doğum ağırlığı 3.9 kg olup, sütten kesildiği 90 günde ortalama ağırlığı 28,5 kg'dır. Besiye alınan Karya ırkı hayvanlar 90-100 kg canlı ağırlığa ulaşmaktadır.

 

İl Müdürü Yılmaz ErkayaDenizli'de küçükbaş hayvan varlığı son on yılda 83'lük artışla 350 bin 408 baştan 616 bin 815 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlarımızın 424 bin 7 başı koyun, 192 bin 808 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. İlimizde 7.766 adet küçükbaş işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerimizin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir.

 

Amacımız Karya ırkı koç kullanarak ilimizde yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek,uygulanacak ıslah çalışmalarıyla Karya ırkı koyun sayısını artırmak ve son dönemde talep edilen Karya ırkının çoğalmasını sağlamaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 605 bine ulaşmış olsa da hedefimiz  küçükbaş hayvan varlığımızı 1 milyonun üzerine çıkarmaktadır" dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.