Trabzon Hurması Sofraları Süslemeye Başladı

DENİZLİ 16.10.2020 - 15:36, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Trabzon Hurması Sofraları Süslemeye Başladı

Denizli’nin alternatif ürünlerinden Trabzon hurması hasadı Honaz İlçesinde başladı.   Honaz ilçesinde üretici İbrahim Sarıkaya’ya ait bahçede yapılan Trabzon Hurması hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, İl Müdürü Yardımcısı Saffet Üge, Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Abdullah Ali Sevin, Honaz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Aşkın ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri katıldı.     Hasat sonunda Denizli İl Tarım ve Orman Müdürümüz Yılmaz Erkaya ve beraberindeki heyet Mehmet Ali Kaba’ya ait aile işletmesine giderek Trabzon Hurmasının kurutma aşamaları hakkında detaylı bilgiler aldı.     Yerelde vatandaşlarımızın kendi ihtiyaçları için meyve bahçelerinin bir kısmında yetiştirdikleri Trabzon hurması üretim alanlarında, son yıllarda ürünün daha fazla tanınır hale gelmesi ve piyasada oldukça rağbet görmeye başlaması ile gözle görülür bir artış meydana gelmiştir. Denizli’de Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale İlçelerinde oldukça yaygın olarak yetiştirilen Trabzon Hurması, yaş ve kuru olarak tüketilebilmektedir. Kilogramı yaş olarak 3,5-4 TL civarında satılan ürün, kurutulduğu zaman 35-40 TL gibi bir fiyatla alıcısına ulaşmaktadır.     Trabzon Hurması (Cennet Elması)genel anlamda dalından koparıldığı zaman yenebilen bir meyve değildir. Cennet elmasının uygun ısı şartlarında kendiliğinden eren meyve olma özelliğinden faydalanarak 25 C sıcaklık ve 20 nem oranını geçmeyen şartlarda iki üç hafta içerisinde tartarik asitin meyve şekerine dönüşmesi sağlanmaktadır. Trabzon hurması meyveleri özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Trabzon hurmasını kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için kurutma işlemi araç trafiğinden, haşerattan uzakta yapılmalıdır. Üretilen ürünler İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yoğun olarak talep edilmektedir.  

Denizli’nin alternatif ürünlerinden Trabzon hurması hasadı Honaz İlçesinde başladı.

 

Honaz ilçesinde üretici İbrahim Sarıkaya’ya ait bahçede yapılan Trabzon Hurması hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, İl Müdürü Yardımcısı Saffet Üge, Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Abdullah Ali Sevin, Honaz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Aşkın ile İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri katıldı.

 

 

Hasat sonunda Denizli İl Tarım ve Orman Müdürümüz Yılmaz Erkaya ve beraberindeki heyet Mehmet Ali Kaba’ya ait aile işletmesine giderek Trabzon Hurmasının kurutma aşamaları hakkında detaylı bilgiler aldı.

 

 

Yerelde vatandaşlarımızın kendi ihtiyaçları için meyve bahçelerinin bir kısmında yetiştirdikleri Trabzon hurması üretim alanlarında, son yıllarda ürünün daha fazla tanınır hale gelmesi ve piyasada oldukça rağbet görmeye başlaması ile gözle görülür bir artış meydana gelmiştir. Denizli’de Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale İlçelerinde oldukça yaygın olarak yetiştirilen Trabzon Hurması, yaş ve kuru olarak tüketilebilmektedir. Kilogramı yaş olarak 3,5-4 TL civarında satılan ürün, kurutulduğu zaman 35-40 TL gibi bir fiyatla alıcısına ulaşmaktadır.

 

 

Trabzon Hurması (Cennet Elması)genel anlamda dalından koparıldığı zaman yenebilen bir meyve değildir. Cennet elmasının uygun ısı şartlarında kendiliğinden eren meyve olma özelliğinden faydalanarak 25 C sıcaklık ve 20 nem oranını geçmeyen şartlarda iki üç hafta içerisinde tartarik asitin meyve şekerine dönüşmesi sağlanmaktadır. Trabzon hurması meyveleri özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Trabzon hurmasını kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için kurutma işlemi araç trafiğinden, haşerattan uzakta yapılmalıdır. Üretilen ürünler İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yoğun olarak talep edilmektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.