Üzerlik otu geçim kaynağı oldu

EKONOMİ 21.09.2018 - 16:28, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:51
 

Üzerlik otu geçim kaynağı oldu

Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde doğadan toplanan bağ olarak satılan halk arasında nazar otu olarak ta bilinen üzerlik otu geçim kaynağı oldu.    Sabahın erken saatlerinde Honaz Dağı ve etrafından toplanan üzerlik otları mahalle sakinleri kadınlar tarafından bağ haline getirilerek aktarlara gönderiliyor. Eski zamanlardan beri nazar ve büyüye karşı kullanılan ve bu yönüyle nazar otu olarak da bilinen üzerlik otunun insan sağlığına da faydalı olduğunu anlatan Meryem Göçtü Aydemir, “Halk arasında nazar otu adıyla da bilinen üzerlik otu bizim bölgemizde doğada kendiliğinden bol olarak yetişir. Üzerlik otu 70 santimetreye kadar boyu uzayabilen, beyaz çiçekleri olan, çok yıllık bir bitkidir. Yeşil koni şeklindeki meyvelerinin içinde kahverengi tohumları vardır.” Dedi Bol miktarda yetişiyor Doğada yetişen üzerlik otunu sabahın erken saatlerinde topladıklarını, aksama kadar da toplanan üzerlikleri bağ haline getirdiklerini anlatan Meryem Göçtü Aydemir, “Doğada yetişen faydalı üzerlik otu bizimde geçim kaynağımız oldu. Bölgemizde özellikle dağlık bölgelerde üzerlik bol miktarda kendiliğinden yetişiyor. Dağın yamaçlarında kayalık bölgelerde özellikle de kumsal topraklarda daha çok yetişiyor. Yaptığımız üzerlik bağlarını aktarlara satıyoruz. Üzerlik otunu bizde evlerimizde nazar, büyü gibi etkilerden korunmak ve kurtulmak için yakar ve tütsüsünü kullanırız. Üzerlik içindeki tohumlardan çay yapıp içenlerde oluyormuş” dedi. Üzerlik otu faydaları Sinir sistemi için uyarıcı etkisi yapar. Balgam söktürür. Saç dökülmesini engeller. Sulu egzama şikayetlerini giderir. Mide ve kulunç ağrılarında faydalıdır. İdrar yolu problemlerine karşı da etkili olduğu söylenir. Bağırsak parazitlerini ve bakterileri öldürücü etkilere sahiptir. Parkinson hastalığına ve uykusuzluğa karşı faydalıdır. Antidepresan etkileri ile depresyon tedavisinde yararlı olabilir. Basur ve yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Sıtma hastalığını meydana getiren sıtma mikrobuna karşı da etkilidir. Cinsel gücü ve isteği arttırdığına inanılmakta ve bu amaçla özellikle Hindistan’da afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Afrika, Asya ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetişir.  

Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde doğadan toplanan bağ olarak satılan halk arasında nazar otu olarak ta bilinen üzerlik otu geçim kaynağı oldu. 

 

Sabahın erken saatlerinde Honaz Dağı ve etrafından toplanan üzerlik otları mahalle sakinleri kadınlar tarafından bağ haline getirilerek aktarlara gönderiliyor. Eski zamanlardan beri nazar ve büyüye karşı kullanılan ve bu yönüyle nazar otu olarak da bilinen üzerlik otunun insan sağlığına da faydalı olduğunu anlatan Meryem Göçtü Aydemir, “Halk arasında nazar otu adıyla da bilinen üzerlik otu bizim bölgemizde doğada kendiliğinden bol olarak yetişir. Üzerlik otu 70 santimetreye kadar boyu uzayabilen, beyaz çiçekleri olan, çok yıllık bir bitkidir. Yeşil koni şeklindeki meyvelerinin içinde kahverengi tohumları vardır.” Dedi Bol miktarda yetişiyor Doğada yetişen üzerlik otunu sabahın erken saatlerinde topladıklarını, aksama kadar da toplanan üzerlikleri bağ haline getirdiklerini anlatan Meryem Göçtü Aydemir, “Doğada yetişen faydalı üzerlik otu bizimde geçim kaynağımız oldu. Bölgemizde özellikle dağlık bölgelerde üzerlik bol miktarda kendiliğinden yetişiyor. Dağın yamaçlarında kayalık bölgelerde özellikle de kumsal topraklarda daha çok yetişiyor. Yaptığımız üzerlik bağlarını aktarlara satıyoruz. Üzerlik otunu bizde evlerimizde nazar, büyü gibi etkilerden korunmak ve kurtulmak için yakar ve tütsüsünü kullanırız. Üzerlik içindeki tohumlardan çay yapıp içenlerde oluyormuş” dedi. Üzerlik otu faydaları Sinir sistemi için uyarıcı etkisi yapar. Balgam söktürür. Saç dökülmesini engeller. Sulu egzama şikayetlerini giderir. Mide ve kulunç ağrılarında faydalıdır. İdrar yolu problemlerine karşı da etkili olduğu söylenir. Bağırsak parazitlerini ve bakterileri öldürücü etkilere sahiptir. Parkinson hastalığına ve uykusuzluğa karşı faydalıdır. Antidepresan etkileri ile depresyon tedavisinde yararlı olabilir. Basur ve yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Sıtma hastalığını meydana getiren sıtma mikrobuna karşı da etkilidir. Cinsel gücü ve isteği arttırdığına inanılmakta ve bu amaçla özellikle Hindistan’da afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Afrika, Asya ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetişir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.